Στο μυαλό του René Redzepi
«Noma my perfect storm». Ένα ντοκιμαντέρ για τον σπουδαιότερο σεφ του κόσμου.
Έχει δύο αστέρια Michelin, ένα λαμπρό μυαλό. Είναι ο σεφ του Noma που έχει κερδίσει τέσσερις φορές τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο. Είναι ο René Redzepi και αυτή είναι η ιστορία του.
Το «Noma my perfect storm» είναι ένα ντοκιμαντέρ του Pierre Deschamps για ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, αλλά κυρίως για το μυαλό που κατάφερε να του δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ο Pierre συνάντησε τον René το 2007 όταν ο τελευταίος διοργάνωσε στο Noma ένα φαντασμαγορικό event. 15 σεφ από όλο τον κόσμο, όλοι βραβευμένοι με αστέρι Michelin, 17 κριτικοί γεύσης, 25 καλεσμένοι που θα πλήρωναν €1600/ άτομο για ένα αλησμόνητο (και πανάκριβο) γεύμα. Το τι έγινε είναι άλλη ιστορία που με τη σειρά της έγινε κι άλλη ταινία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι σε αυτό το event o Pierre άρχισε να παρατηρεί τον Rene. «Είχα την αίσθηση», λέει ο ίδιος «ότι ο Rene ετοίμαζε κάτι πραγματικά μεγάλο. Κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο της γαστρονομίας». Δεν έπεφτε έξω. Ο σεφ του Noma πραγματικά κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το φαγητό, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει ή όχι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου εστιατορίου.
Πώς τα κατάφερε; «Σαν μάγειρας δημιουργείς μια γλώσσα», λέει ο René. «Ένα αλφάβητο για να χτίσεις προτάσεις. Τα υλικά είναι αλφάβητο. Και όσα περισσότερα υλικά έχεις, τόσο πιο όμορφος είναι ο λόγος που δημιουργείς». Το δικό του αλφάβητο όμως δεν έμοιαζε με κανενός άλλου μάγειρα. Καλύτερα όμως τα λέει ο Pierre: «Με ιδιοφυή τρόπο ο René Redzepi παίζει με την άγρια φύση και μετατρέπει έναν ξεχασμένο βρώσιμο κόσμο σε μια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουμε».
Το 2013 τα πράγματα όμως πήραν άσχημη τροπή. Μέσα σε ένα βράδυ, στο Noma δηλητηριάστηκαν 63 άτομα. Ήταν μια καταστροφική χρονιά. Μετά από αυτό, πολλοί πίστεψαν ότι το εστιατόριο θα έκλεινε. Ο René όμως όχι. Έβαλε τα δυνατά του, όλο το ταλέντο και την πλούσια δημιουργικότητά του και τον επόμενο χρόνο κατάφερε να ανακηρυχθεί το Noma για ακόμη μία φορά το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Αυτή τη χρονική περίοδο παρατηρεί και καταγράφει το ντοκιμαντέρ. Τη στιγμή που ο René σχεδιάζει τη μεγάλη του επιστροφή. Μια στιγμή και ένα ταξίδι δημιουργίας στο μυαλό του René. Δείτε το τρέιλερ.
Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.