- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, είναι ταυτόχρονα και ΤΟ ιστορικό bar restaurant της πόλης. Και μέρα να περάσω απ’ έξω με πιάνω να χαμογελάω ασυναίσθητα… (είμαστε πολλοί που έχουμε γράψει εδώ μέσα χρυσές σελίδες της ιστορίας μας.) Προχτές, περνάω την πόρτα του κήπου και ανεβαίνω την κινηματογραφική σκάλα – διπλή, μαρμάρινη, μεγαλειώδης, κάνει το τέλειο «entrance» άμα φοράς σωστά ρούχα και διάθεση. Το Balthazar μετά από λίγα χρόνια απουσίας φέτος ξανανοίγει χειμώνα και ο μάγος δηλώνει ξεκούραστος και έτοιμος για όλα. Δυνατό χαρτί πάντα οι αδελφοί Πιτσιλή, ο Αντρέας και ο Γιώργος, που επιμένουν εμμονικά στην ποιότητα, το λεπτό γούστο, την πραγματική πολυτέλεια, ακόμη κι όταν αυτά κρύβονται στις μικρές λεπτομέρειες, ακόμα και σε εποχές όπως η τωρινή που μας θέλει όλους πιο συγκρατημένους. Μαζί τους έχουν το μέγα και τρανό σεφ Χριστόφορο Πέσκια να στήνει ένα φρέσκο μενού, fusion και ευέλικτο, με κλασικές εμπνεύσεις και σύγχρονες αναζητήσεις.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις για αρχή, όπως η σαλάτα με την τέλεια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, η πατατοσαλάτα με μπέικον, μπρόκολο και λάδι τρούφας, μια άλλη με άγρια χόρτα και μανούρι, φιστίκια, ξίδι από ρόδι, υπάρχουν και μικρά «μεζεδάκια» όπως dumplings με γαρίδες, tartare σολομού σε πουρέ από μοβ πατάτα του Περού, tiradito λαυράκι (φέτες ωμού ψαριού μαριναρισμένου), καραμελωμένο χέλι με πουρέ παντζάρι και αυγά ρέγκας, κορυφαίο αυτό. Συνεχίζει με κυρίως πιάτα τύπου «μαμαδίστικο ρολό κοτόπουλο με σάλτσα του γιου» και «κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες του γείτονά μου του Ιάπωνα», τίτλοι που υπονοούν πως ο σεφ έχει αλλάξει τα φώτα της αρχικής συνταγής, αλλά και με πιο «διεθνή» όπως tagliata με σάλτσα chimichurri και λαυράκι με kale, ριζότο με quinoa και γαρίδες – πες το και κινότο αυτό. Σε όλα αυτά και στα πολλά ακόμη που υπάρχουν προσθέστε και finger foods με έμπνευση από το street food, όπως spring rolls τυρόπιτα με γλυκόξινο ντιπ πιπεριάς ή KFC (δηλαδή Κοτόπουλο-Φτερούγες-Καυτερό), για τσιμπολόγημα με κάποιο κοκτέιλ ή με ποτήρι κρασί – μεγάλη και γνωστή η δεξιοτεχνία της μπάρας του Balthazar, μεγάλη και με ελληνικές και ξένες ετικέτες η λίστα των κρασιών. Τρώγαμε ακούγοντας ωραίες μουσικές, ελέγχαμε τους απέναντι κι αυτοί εμάς, βγαίναμε συνέχεια έξω στο σαλονάκι της εισόδου, αφιερωμένο εξαιρετικά στους καπνίζοντες, ένα εντελώς smirting (smoking + flirting) σημείο όπου ποτέ κανείς δεν μένει μόνος.
Όμορφο, χαλαρό, αδιόρατα σέξι, με διάθεση να σου κλείνει πονηρά το μάτι, το Balthazar το βρήκα όπως πάντα. Ένα λαμπερό σημείο της Αθήνας που μπορεί να πας ένα τυχαίο βράδυ και να το θυμάσαι για τα όλα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Ανοιχτό μόνο βράδυ σερβίροντας από τις 8, τέλειο για after office συναντήσεις και κάθε είδους προσωπική ή εταιρική εκδήλωση, ο μάγος ξέρει να μεταμορφώνει με μεγάλη δεξιοτεχνία το χώρο του.
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, 2106441215, περίπου €25-40 το άτομο, κλειστά Κυριακή και Δευτέρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.