Αυτοκινηση

Νέο Volvo EX30: Ένα μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με μεγάλες δυνατότητες και σε ελκυστική τιμή

Ο ακρογωνιαίος λίθος του στρατηγικού μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκεται η Volvo

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 892
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο Volvo EX30: Ένα μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με μεγάλες δυνατότητες και σε ελκυστική τιμή

Volvo EX30: To design, η τεχνολογία και η συμπεριφορά του στον δρόμο

Tο νέο Volvo EX30 είναι το μικρότερο SUV της μάρκας μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τη σκανδιναβική αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές της ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια.

Eίναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Volvo Β-SUV και «λανσάρεται» σαν «ένα μικρό αυτοκίνητο με μεγάλες δυνατότητες»! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το EX30 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του στρατηγικού μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκεται η Volvo, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας στοχεύει ο μισός όγκος των παγκόσμιων πωλήσεών της να αποτελείται από πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να φτάσει σε περιθώριο λειτουργικού κέρδους 8-10%. Μέχρι το 2030, σχεδιάζει δε να πουλάει μόνο πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Μας συστήνεται

Το Volvo EX30 είναι μικρό, πλήρως ηλεκτρικό premium B-SUV πόλης. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που ζουν στην πόλη αναζητούν ένα αυτοκίνητο που να προσφέρει άνεση και να τους επιτρέπει να μετακινούνται στη δουλειά και να μετακινούνται, ενώ το κάνουν με τρόπο που αντικατοπτρίζει ποιοι είναι. Το EX30 έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι τόσο ασφαλές όσο θα ανέμενε κάποιος από ένα αυτοκίνητο Volvo και στοχεύει να φροντίζει τόσο εσάς όσο και άλλους σε δύσκολα αστικά περιβάλλοντα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα; Περιλαμβάνει ένα ειδικό χαρακτηριστικό ασφαλείας για ποδήλατα που βοηθά στην πρόληψη των λεγόμενων ατυχημάτων «πόρτας», ειδοποιώντας σας όταν πρόκειται να ανοίξετε την πόρτα σας μπροστά σε ποδηλάτη, σκούτερ ή κάποιον δρομέα!

Volvo EX30: Design & Tech

Σύμφωνα με τη Volvo το EX30 ενσωματώνει όλες τις σχεδιαστικές τάσεις της μάρκας σε μικρότερη μορφή, ενώ αποτελεί και αισθητικό πρόκριμα για τα μοντέλα του μέλλοντος. Το μακρύ μεταξόνιο, οι μεγάλοι τροχοί και οι κοντοί πρόβολοι δημιουργούν μία οπτική ισορροπία στο εξωτερικό, ενώ ξεχωρίζει αμέσως ότι πρόκειται για ηλεκτροκίνητο όχημα μέσω της κλειστής μάσκας κυρίως και τις ζάντες τύπου Aero. Και κάτι γνωστό από τη γενικότερη φιλοσοφία της μάρκας: οι ψηφιακοί προβολείς είναι εμπνευσμένοι από το «Σφυρί του Θωρ» του αρχαίου σκανδιναβικού θεού, ενώ πέντε εξωτερικά χρώματα του δίνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Το ΕΧ30 διατίθεται σε τρεις  εκδόσεις εξοπλισμού, Core, Plus και Ultra, ενώ προσεχώς θα προστεθεί και μία ξεχωριστή για τους λάτρεις της περιπέτειας, Cross Country.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει το νέο σύστημα infotainment με ψηφιακή οθόνη 12,3’’ και πρωτόκολλο επικοινωνίας NFC. Εκείνο όμως που δημιουργεί αίσθηση είναι η διαισθητική τεχνολογία που ανιχνεύει τις κινήσεις των βλεφάρων και της κόρης του ματιού ώστε να αναγνωρίζει πιθανή κόπωση ή απόσπαση της προσοχής του οδηγού και να επεμβαίνει με κατάλληλες ειδοποιήσεις ή ενέργειες.

Τέλος, «παρούσα» είναι η παλέτα ADAS με έως και 32 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού!

Volvo EX30

Βιωσιμότητα

Παρατηρώντας προσεκτικά η αλήθεια είναι ότι παντού συναντάς φυσικά, ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα υλικά.

Όταν οι σχεδιαστές του SUV Volvo EX30 δημιούργησαν το εσωτερικό του, επέλεξαν υλικά που δημιουργούν εντυπώσεις που διαρκούν. Υλικά από φυσικούς, ανακυκλωμένους και ανανεώσιμους πόρους που τα αισθάνεστε ωραία και είναι ωραία. Για τη Volvo αυτή είναι η νέα ερμηνεία της πολυτελείας που σημαίνει ότι το υπερβάλλον συμβατικό ύφασμα δίνει τη θέση του στην ανακύκλωση και στο σύγχρονο υλικό Nordico. Οι επενδύσεις από Nordico, που δημιουργήθηκε από υφάσματα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, όπως τα πλαστικά μπουκάλια PET, καθώς και από πολυμερή με βιολογική βάση από δάση στη Σουηδία και τη Φιλανδία, θέτουν ένα νέο πρότυπο για την premium εσωτερική σχεδίαση.

Μάλιστα η πυκνή ύφανση των υφασμάτων γίνεται προσπάθεια να παραπέμπει σε κορυφές και κοιλάδες, δηλαδή ένα τοπίο σε μικρογραφία.

Μαζί με τις πιστοποιημένες κατά FSC ξύλινες επιφάνειες της καμπίνας και τις μοκέτες που αποτελούνται εν μέρει από αναγεννημένο πολυαμίδιο, αυτές οι επιλογές στα υλικά εξασφαλίζουν ότι το Volvo EX30 περιέχει σχεδόν 50 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών με βιολογική βάση – τη μεγαλύτερη ποσότητα μη πρωτογενών υλικών που προέρχονται από ορυκτά στην γκάμα των αυτοκινήτων μας.

Ολοκληρώνοντας, να σημειώσουμε ότι το Volvo EX30 δίνει ακόμη τη δυνατότητα να εξατομικεύει κάποιος το εσωτερικό του, επιλέγοντας μεταξύ επτά διαφορετικών επιλογών.

Volvo EX30

Στον δρόμο

Το νέο ΕΧ30 είναι διαθέσιμο με τρία κινητήρια σύνολα και συγκεκριμένα: EX30 με ένα ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 51 kWh, EX30 με ένα ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 69 kWh Extended Range και EX30 με δύο ηλεκτροκινητήρες, με μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 428 ίππων, με τη μεγάλη μπαταρία των 69 kWh και τετρακίνηση. Η έκδοση αυτή επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6’’ καθιστώντας το έτσι ως το πιο γρήγορο Volvo παραγωγής στην ιστορία της μάρκας.

Η αυτονομία με τη μικρή Standard μπαταρία φτάνει τα 344 χιλιόμετρα και με τη μεγάλη Extended Range τα 476 χλμ., ενώ η φόρτιση της μπαταρίας από το 10-80% σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος DC γίνεται σε μόλις 26 λεπτά.

Η ποιότητα κύλισης είναι υπεράνω κριτικής και βοηθάει σε τεράστιο βαθμό σε αυτή την κατεύθυνση η ανάρτηση πενταπλών συνδέσμων πίσω. Τέλος η απόσταση των 16,5 εκ. από το έδαφος, φροντίζει να μη στερηθείτε την απόλαυση της εκτός δρόμου οδήγησης.

Τιμή

Οι τιμές των νέων Volvo EX30 αρχίζουν από τις 37.572 ευρώ για την έκδοση Core με τον ένα ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 51 kWh (χωρίς να υπολογίζεται το όφελος κρατικής επιδότησης). 

Volvo EX30

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ