Volvo EX30
Αυτοκινηση

Εξερευνώντας τους δρόμους με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Volvo EX30: Ποιότητα στην οδήγηση, προστασία του περιβάλλοντος και των γύρω μας, ασφάλεια, καινοτομία.

Το 2023 έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να πετύχει σε αυτό το εγχείρημα. Πλέον, στον βαθμό που η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της έγιναν κάτι παραπάνω από αισθητές και στη χώρα μας το καλοκαίρι που μας πέρασε, η κουβέντα γύρω από την προστασία του πλανήτη δεν είναι πλέον φιλολογική και πολλοί στρέφονται σε eco εκδοχές των προϊόντων τους για να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή.

Την ώρα που τα sustainable προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά, στον τομέα της αυτοκίνησης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται ως πρόταση για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Μια μικρή ματιά σε επιστημονικές μελέτες μας εξηγεί τη σημασία τους. Ότι δηλαδή τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Η Volvo δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Έχοντας μία πολύ μεγάλη πορεία στον τομέα της αυτοκίνησης ήταν σίγουρο πως θα προσαρμοστεί στην ανάγκη για φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις. Η εταιρεία παρουσίασε το νέο της μοντέλο EX30, το οποίο ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες της εταιρείας σε ένα μικρό και βολικό αυτοκίνητο με άψογη σχεδίαση.

Τεχνολογία μπαταρίας για όλους τους προορισμούς

Όταν σκεφτόμαστε διαδρομές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το μυαλό μας πηγαίνει αυθόρμητα στη διάρκεια της μπαταρίας του οχηματός μας. Οι ανάγκες αλλάζουν ανάλογα με την καθημερινότητα ή τα «θέλω» των φίλων μας – όπως όταν μας ζητάνε ένα roadtrip με το νέο μας SUV και φυσικά δεν μπορούμε να τους χαλάσουμε χατίρι.

Όταν αναφερόμαστε στην τεχνολογία μπαταριών, όμως, δεν συμβιβαζόμαστε με το «one size fits all». Η Volvo προσφέρει τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Για τους εξερευνητές των πόλεων, οι οποίοι επιζητούν να συνδυάζουν την ταχύτητα μαζί με στιλ, η μπαταρία LFP θα είναι η πιο ταιριαστή. Χάρη στον φωσφορικό σίδηρο λιθίου είναι μία από τις πιο οικονομικές και eco friendly της αγοράς.

Volvo EX30

Υπάρχουν και εκείνοι που αγαπάνε τα ρομαντικά ταξίδια και θέλουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με το ταίρι τους. Η εκτεταμένη αυτόνομη μπαταρία NMC μας κρατάει στον δρόμο για 480 χιλιόμετρα χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό και μας επιτρέπει να απολαύσουμε ξέγνοιαστα τη διαδρομή.

Φυσικά, υπάρχουν και οι λάτρεις των υψηλών επιδόσεων, οι οποίες θα έρθουν σίγουρα με τη μπαταρία Twin Motor Performance. Υπάρχει η πεποίθηση πως ένα eco frienldy αυτοκίνητο δεν συνάδει με υψηλές ταχύτητες, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα 408 άλογα σε συνδυασμό με την επιτάχυνση 0-100 χλμ σε 3,6 δευτερόλεπτα είναι ικανό να αλλάξει γνώμη και στους πιο δύσπιστους.

Βιώσιμη οδήγηση και ασφάλεια: Ουτοπία ή το μέλλον της αυτοκίνησης;

Ας μην κρυβόμαστε. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα είναι αρχικά αν θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα να συνδυάσουν τις υψηλές επιδόσεις με την ασφάλεια για τους οδηγούς. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από αυτό, καθώς είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε συλλογικά πάνω στο θέμα του sustainability.

Η Volvo προσπαθεί να ακολουθήσει το εγχείρημα της βιωσιμότητας και το καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο. Το EX30 εκπέμπει, ως ηλεκτρικό, μηδενικούς ρύπους και είναι σε όλο τον κύκλο της ζωής του το πιο βιώσιμο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Volvo, 20% και πλέον ακόμα από την τελευταία γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Με τη χρήση του μπορούμε να νιώθουμε λίγο καλύτερα, γιατί γνωρίζουμε πως κάτι καλό έχουμε συνεισφέρει στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Εκτός από το περιβάλλον όμως οφείλουμε να προσέχουμε και τους υπόλοιπους οδηγούς. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volvo είναι σχεδιασμένο και για αυτή την περίπτωση. Πολλες φορές σαν οδηγοί χρειάζεται να προβλέψουμε τις κινήσεις των ποδηλάτων ή τα σκούτερ που περνάνε δίπλα από το αυτοκίνητό μας. Το EX30 διαθέτει λειτουργία Έξυπνης Πόρτας και προειδοποιεί εγκαίρως αν κάποιο σκούτερ ή ποδήλατο περάσει από κοντά μας.

Smart αυτοκίνητο

Στις μέρες μας στην τεχνολογία αυτά που συνήθως έχουν τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις είναι τα smart phones και τα smart watches, τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι εξαιτίας των πολλών καινοτόμων λειτουργιών που διαθέτουν. Πολλές φορές δε μπορούν να τις πραγματοποιούν όλες αυτές ταυτόχρονα.

Ποιος είπε πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο με ένα αυτοκίνητο και δη ηλεκτρικό; Στην αυτοκίνηση πλέον εισέρχονται όλο και περισσότερο τα «έξυπνα» αυτοκίνητα με διάφορες λειτουργίες, οι οποίες είναι εδώ για να απλοποιήσουν τις περισσότερες διαδικασίες και να σε βάζουν πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, νούμερο ένα συστατικό για όλους τους οδηγούς.

Το Volvo EX30 μας εισάγει όμως και το mode του ψηφιακού κλειδιού. Είναι μια λειτουργία συμβατή με το κινητό τηλέφωνο και έτσι ελέγχουμε το κλείδωμα του οχήματος από απόσταση και οποιαδήποτε στιγμή. Λέμε όχι πια στο αγχωμένο ψάξιμο στις τσέπες  μας για το αν πήραμε μαζί τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την ώρα που βγαίνουμε από την εξώπορτα. Το αυτοκίνητό μας επίσης συνδέεται με όλες τις συσκευές πολύ εύκολα και κυρίως γρήγορα, όπως τα Bluetooth ακουστικά μας όταν θέλουμε να ακούσουμε μουσική.

Το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο θέλουμε να είναι μέσα στη ψηφιακή εποχή. Κάτι σαν μία smart συσκευή, που αφαιρεί μερικά από τα καθημερινά άγχη από το κεφάλι μας. Το μοντέλο της Volvo φροντίζει από μόνο του για τη φόρτισή του, τη θέρμανση στις κρύες μέρες και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου. Έτσι κι αλλιώς η εταιρεία πάντα έχει στα αυτοκίνητα της τις πιο σύγχρονες λειτουργίες.

Εξερευνώντας τους δρόμους με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το καλύτερο από όλα ωστόσο είναι πως μπορούμε να μετατρέψουμε το αυτοκίνητό μας από ένα μέσο πολυτελείας, οδήγησης και περιπέτειας, σε μέρος με ρομαντική ατμόσφαιρα. Το EX30 διαθέτει πέντε διαφορετικά ατμοσφαιρικά θέματα εμπνευσμένα από σκανδιναβικά τοπία. Τα νορβηγικά φιόρδ δεν ήταν ποτέ πιο εύκολα προσβάσιμα!

Στους επόμενους μήνες η εταιρεία κάνει μία κίνηση αναβάθμισης του EX30 και έχει ήδη πλανάρει την κυκλοφορία του EX30 Cross Country, το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις της οδήγησης σε ανώμαλο δρόμο. Μπορεί να περάσει μέσα από δάση, ανάμεσα από λίμνες και μέρη που δεν μπορείς να προσεγγίσεις αλλιώς. Με τροχούς 19 ιντσών, μεγαλύτερη απόσταση απο την επιφάνεια του εδάφους και μια σουηδική σημαία στο καπό, θα νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι την ώρα της οδήγησης.

Στην παρουσίαση του αυτοκινήτου στο Μιλάνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο το EX30. «Μας αρέσει να λέμε ότι το EX30 είναι μικρό αλλά μεγαλειώδες, γιατί προσφέρει όλα όσα θα θέλατε από ένα Volvo, αλλά σε μικρότερη συσκευασία. Όπως κάθε Volvo, το EX30 είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο είναι ασφαλές και σχεδιασμένο γύρω από τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους».

Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά κομμάτια. Η Volvo κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όχι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και πλήρως εναρμονισμένο με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για την προστασία της ατμόσφαιρας από τη ρύπανση. Χωρίς όμως να αφαιρέσει τίποτα από τις high tech λειτουργίες της, κάνοντας το EX30 την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρικά αυτοκινήτα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα