Κοσμος

Η Navtex για το τουρκικό γεωτρύπανο - Πού θα κάνει γεώτρηση

Tο Αμπντουλχαμίντ Χαν βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ερντογάν πετά πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν
Ο Ερντογάν πετά πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεώτρηση. Η Navtex με την περιοχή που θα κινηθεί.

Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ξεκινά την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (9/8) την περιοχή όπου θα γίνει η γεώτρηση. Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική Navtex.

Ειδικότερα, το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα προχωρήσει σε γεώτρηση 55 χλμ. ανοικτά από την Αττάλεια, όπως γνωστοποίησε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην τελετή για τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου, που αναζητά υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το σενάριο ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα Κατεχόμενα, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που εξέδωσε το ψευδοκράτος.

Όπως ισχυρίστηκε, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, η συγκεκριμένη περιοχή είναι εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη για άδεια από τον οποιονδήποτε». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνη και μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Ερντογάν έφθασε με ελικόπτερο.

«Το γεωτρύπανό μας, το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο» τόνισε στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης με τα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου και το σημείο όπου θα τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο
Ο χάρτης με τα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου και το σημείο όπου θα τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο © NTV

Και πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας: «Τουλάχιστον θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα εδώ και έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Πού θα τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν - Η Navtex

Η τουρκική Navtex με τη θαλάσσια περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N - 031 54.26 E
36 05.88 N - 031 54.23 E
36 05.90 N - 031 56.70 E
36 03.90 N - 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, καθώς ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επανάληψη του επεισοδιακού καλοκαιριού του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν - Τα χαρακτηριστικά του

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» είναι το τέταρτο γεωτρύπανο που διαθέτει η Τουρκία. Το πλήρωμά του φθάνει τα 200 άτομα.

Το τουρκικό γεωτρύπανο μπορεί να τρυπήσει μέχρι τα 12.200 μέτρα.

Το μήκος του φθάνει τα 238 μέτρα μήκος και έχει πλάτος 42 μέτρα. Ο πύργος του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» έχει ύψος 104 μέτρα. Το βάρος του είναι 68.000 τόνοι, όπως μετέδωσε το Anadolu.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ