Κοσμος

Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Η φιέστα Ερντογάν και τα πιθανά σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» © marinetraffic.com

Αποπλέει το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Τα σενάρια για την πορεία του.

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

«Θα χαιρετίσουμε τον απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων και παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

Τα σενάρια για τη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπως ήδη έχει αναφερθεί, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο θαλάσσιο τεμάχιο της Κύπρου.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, αμφισβητώντας έτσι την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ