Κοσμος

«Abdulhamid Han»: H Toυρκία βγάζει και το τέταρτο γεωτρύπανο στις 9 Αυγούστου

Αναμένεται νέος γύρος έντασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Η Άγκυρα θα επαναλάβει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου
Γεωτρήσεις Τουρκία © ΕPA Pool

Τουρκία: Η Άγκυρα θα επαναλάβει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις αμφιλεγόμενες έρευνές της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας σήμερα το βράδυ.

Το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μεταδίδει την είδηση επίσης, αναφέροντας ότι το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει «την αποστολή του στη Μεσόγειο», ξεκινώντας από το λιμάνι της Μερσίνης στις 9 Αυγούστου. Για την ανακοίνωση αυτή, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται δήλωση του υπουργού Ενέργειας της χώρας.

Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως προς το σημείο της πρώτης του γεώτρησης, ο κ. Ντονμέζ είχε δηλώσει τότε ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Εξετάζονται 5-6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί».

Εξάλλου και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή της επετείου από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974 στην Κύπρο, δήλωσε ότι η Τουρκία «σχεδιάζει το νέο της γεωτρύπανο να ξεκινήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματά μας, όπως και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδελφών μας των Tουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον κάθε πρόκλησης και παράνομης ενέργειας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ