Κοσμος

Tουρκία: Βγήκε νωρίτερα για έρευνες το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά είχε προαναγγείλει την εν λόγω ενέργεια για τις 9 Αυγούστου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tουρκία: Βγήκε νωρίτερα για έρευνες το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκική σημαία στον Βόσπορο © ΕPA/Hamzi Adar

«Αμπντουλ Xαμίτ Χαν»: Βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Το ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

H έξοδος του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά είχε προαναγγείλει την εν λόγω ενέργεια για τις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει πως το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος.

Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο είχε τότε την ονομασία «West Cobalt». Η Αγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ