Ελλαδα

Oruc Reis: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με απλωμένα καλώδια

Τι δείχνει η φωτογραφία που τραβήχτηκε από δορυφόρο του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα
Το Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Με απλωμένα τα καλώδιά του συνεχίζει την πορεία του το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με φωτογραφία που τραβήχτηκε από ισραηλινό δορυφόρο.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από δορυφόρο του Ισραήλ απεικονίζει το Oruc Reis να έχει απλωμένα τα καλώδιά του στο βυθό της θάλασσας.

Συγκεκριμένα φαίνεται το τουρκικό ερευνητικό να συνοδεύεται από 2 ρυμουλκά αλλά και 3 φρεγάτες κλάσης Μπαρμπαρός, 2 κορβέτες Burak και 2 φρεγάτες G-CLASS που ανήκουν στο τουρκικό ναυτικό.

Φαίνεται επίσης και μια ελληνική φρεγάτα κλάσης ELLI που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση και παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού αλλά και τους στολίσκου των 7 πλοίων που το συνοδεύουν τα οποία κινούνται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η θέση του Oruc Reis από δορυφορική φωτογραφία
Η θέση του Oruc Reis από δορυφορική φωτογραφία

Το «ατύχημα» στο Αιγαίο

Τη 12η Αυγούστου η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν κοντά την πρόκληση θερμού επεισοδίου, όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», απεικονίζεται η δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S». Ο ελιγμός του Τούρκου κυβερνήτη ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Kemal Reis».

Ο Τούρκος κυβερνήτης, σύμφωνα με την Καθημερινή, προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Kemal Reis». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Kemal Reis» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος»

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Kemal Reis» του τουρκικού ναυτικού. 

Παναγιωτόπουλος - Καρενμπάουερ: Η παρούσα κατάσταση με την Τουρκία καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την οποία συζήτησε για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», αλλά και για την επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε αναλυτικά τη Γερμανίδα ομόλογό του για τις εξελίξεις και υπογράμμισε την σημασία του ρόλου της ΕΕ και της γερμανικής Προεδρίας, προκειμένου αποκατασταθεί περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

«Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι έχουμε ετοιμότητα να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος και, συνεπώς, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και να υπάρξει εκτόνωση, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για διάλογο» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε, επίσης, ότι «θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 26 Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Χουριέτ: Μικροεπεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικές & τουρκικές φρεγάτες

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε σε «παρασκήνιο» και πως ενώ το  Oruc Reis εκτελούσε την εργασία του σε καθορισμένη περιοχή, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» κινήθηκε εναντίον του τουρκικού σεισμογραφικού, με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το Oruc Reis  να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας.

Μπροστά στους απότομους ελιγμούς του «Kemal Reis», προστίθεται στο δημοσίευμα της Χουριέτ, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» αναγκάστηκε να φύγει. Καθώς η ελληνική φρεγάτα έφευγε, μεταξύ δύο τουρκικών πλοίων, προστίθεται, υπήρξε μια επακούμβηση μικρής κλίμακας. Η «Λήμνος», αναφέρεται, πήγε αμέσως μετά για επιδιόρθωση.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ