Κοσμος

Φυσικό αέριο στην Κύπρο βρήκαν Eni και Total - Τεράστιο κοίτασμα

Πού εντοπίστηκε - Πότε ξεκινά η εκμετάλλευσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατφόρμα εξόρυσης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
Πλατφόρμα εξόρυσης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο © EPA/MARC ISRAEL SELLEM

Μεγάλο κοίτασμα στην Κύπρο από φυσικό αέριο εντόπισαν Eni και Total. Σε ποια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται.

Στην Κύπρο μεγάλο κοίτασμα από φυσικό αέριο εντόπισαν οι πετρελαϊκές εταιρείες Eni και Total. Αυτό αναφέρει το πρωτοσέλιδο στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σήμερα Δευτέρα (22/8).

Τόσο η Eni όσο και η Total έχουν σχηματίσει κοινοπραξία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η είδηση για το τεράστιο κοίτασμα που εντοπίστηκε στην Κύπρο έρχεται την ώρα που η Τουρκία έχει στείλει το τέταρτο γεωτρύπανό της στα ανοικτά της Αττάλειας. Κυπριακά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει ότι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα έρθει από τον Οκτώβριο μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας συμβόλαια παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν υπογραφεί με το Ψευδοκράτος.

Φυσικό αέριο στην Κύπρο - Πού βρίσκεται το τεράστιο κοίτασμα που βρήκαν Eni και Total

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το κοίτασμα βρίσκεται στο Τεμάχιο 6, σε περιοχή για την οποία έχει άδεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Το Cronos, όπως ονομάστηκε, βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στο δημοσίευμά της, κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το δημοσίευμα στη La Repubblica για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο που βρήκε η Eni με την Total
Το δημοσίευμα στη La Repubblica για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο που βρήκε η Eni με την Total

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα χρειαστεί ένας χρόνος προετοιμασιών, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Η ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι με αυτό το κοίτασμα ενισχύεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τόσο η Ιταλία όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη για την ενεργειακή τους αυτονομία, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τον ενεργειακό εκβιασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

H Eni μαζί με την Total έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για φυσικό αέριο
H Eni μαζί με την Total έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για φυσικό αέριο © EPA/Andrea Canali

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα περνά από την Κύπρο και θα φθάνει στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ