Κοσμος

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βάζει πλώρη για την Κυπριακή ΑΟΖ

Τι αναφέρει το δημοσίευμα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκικό γεωτρύπανο © ΕPA

Η Τουρκία στέλνει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς το ζητούμενο πλέον είναι να βρει φυσικό αέριο και όχι να κάνει απλά επίδειξη δύναμης.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών ότι η Τουρκία δεν θα αρκεστεί σε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Navtex, το το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα προχωρήσει σε γεώτρηση 55 χλμ. ανοικτά από την Αττάλεια.

Το δημοσίευμα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι το δεύτερο ταξίδι που θα κάνει το τουρκικό γεωτρύπανο θα είναι στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, θα κινηθεί στα σύνορα ανάμεσα στο Τεμάχιο 6 και Τεμάχιο 7, στα βόρεια όριά τους, καθώς πλέον το ζητούμενο για τον Ερντογάν είναι όχι μόνο να κάνει επίδειξη δύναμης αλλά και να εντοπίσει υδρογονάνθρακες.

«Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Και προστίθεται: «Συνεπώς είναι πρόδηλο, πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να "δουλεύουν" για να εντοπιστούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν».

«Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και "δικό του" φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια του τουρκικού κράτους» τονίζεται ακόμη.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα προχωρήσει σε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες άδειες που έχουν εκδοθεί από το Ψευδοκράτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ