Κοσμος

Guardian: «Η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα»

Τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα ή οικονομική κατάρρευση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102346-203655.jpg

Με τίτλο «Η Βουλή στηρίζει τη λιτότητα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την ημέρα της κρίσης» αρχίζει το άρθρο της Guardian που σχολιάζει τη χθεσινή ψηφοφορία της Βουλής και την σημερινή κρίσιμη συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αυτές οι δυο μέρες είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας, μετά από την υποβολή της πρότασης 13 σελίδων με μέτρα που υπέβαλλε η Ελλάδα ως βάση για το τριετές δάνειο των 53 δισ. ευρώ.

«Παρά την επανάσταση κάποιων βουλευτών του, ο κ. Τσίπρας έλαβε τη στήριξη 251 βουλευτών για να διαπραγματευτεί αυτό το διήμερο. Δυσοίωνο είναι όμως το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές ψήφισαν "παρών", "απών" ή "όχι"» γράφει χαρακτηριστικά η Guardian.

Υπάρχουν ήδη δύο προγραμματισμένες σύνοδοι με τους ηγέτες της Ευρωζώνης την Κυριακή, οι οποίες όμως μπορεί να ματαιωθούν, αν το Eurogroup δώσει το «πράσινο φως» για τις νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Θα εκπλαγώ αν οι ηγέτες ανατρέψουν μία απόφαση των υπουργών Οικονομικών», αναφέρει στον Guardian αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως αυτό σημαίνει πως αν οι Σύνοδοι γίνουν, θα είναι για να σχεδιαστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το κοινωνικό χάος, σε περίπτωση Grexit.

«Δεν είμαι αισιόδοξος. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει χρόνος και πολλοί δεν πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας», παραδέχθηκε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Άλλος διπλωμάτης της ΕΕ τονίζει πως οι δανειστές έχουν βαρεθεί τους πέντε μήνες χειρισμών της ελληνικής πλευράς και ανησυχούν για το αν ο κ. Τσίπρας πράγματι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Μίκαελ Φουκς του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζει: «Την Κυριακή, οι Ελληνες ψήφισαν ενάντια σε αυτά τα μέτρα. Έχω ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης, γιατί ποια είναι η διαφορά από την Κυριακή μέχρι σήμερα;».

Ωστόσο και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, εξέφρασε το σκεπτικισμό του για τις υποσχέσεις της Αθήνας με ένα tweet: «Πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί μία κάμπια σε πεταλούδα;».

Η δε πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι οι προτάσεις δεν θα είναι αρκετές και η πρωθυπουργός της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα παραδέχθηκε πως θα είναι δύσκολο για εκείνην να πείσω το κοινοβούλιο γιατί οι Λετονοί δεν είναι πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα και η ίδια δε βρίσκει το λόγο να το κάνουν αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ