Visual Browsing
Ποιος σχεδίαζε τα κόμικς στην «Πολυκατοικία» του Mega;

Ποιος σχεδίαζε τα κόμικς στην «Πολυκατοικία» του Mega;

Γνωρίστε τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, τον κομίστα πίσω από τον «κομίστα» που υποδυόταν ο Γιάννης Τσιμιτσέλης
Γιάννης Τσιμιτσέλης ©Γιώργος Πανηγυρόπουλος, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ ©Σίσσυ Μόρφη
Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι ο βραβευμένος σχεδιαστής και σκηνοθέτης που σχεδίαζε όλα τα κόμικς της δημοφιλούς σειράς «Πολυκατοικία»

Στην «Πολυκατοικία» του Mega, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης  υποδυόταν τον Τάκη Περιστέρη, σχεδιαστή κόμικς ο οποίος αποφασίζει να σχεδιάσει σε κόμικς όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Τα σχέδια που υποτίθεται ότι σχεδίαζε ο Τσιμιτσέλης, δημιουργήθηκαν από το χέρι ενός βραβευμένου σχεδιαστή και σκηνοθέτη, του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ.

Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση που ένας ήρωας τηλεοπτικής σειράς είναι  κομίστας.

Ο Αρίσταρχος έχει πλούσια δραστηριότητα που αρχίζει από την πολιτική γελοιογραφία, τα φυλλοσκόπια (βιβλιαράκια-ταινίες) Σινεμά Τσέπης, εκπαιδευτικά animation, εικονογραφήσεις και φτάνει μέχρι τα βιογραφικά ντοκιμαντέρ και τα βίντεο-ταινίες μικρού μήκους.

Τώρα, μας εξηγεί για αυτή την ασυνήθιστη θέση, να είναι ο κομίστας πίσω από τον κομίστα.:

Σχετικα
Ήταν μία φορά ένας κομίστας στην TV
Ήταν μία φορά ένας κομίστας στην TV

©Σίσσυ Μόρφη

Πόσο ογκώδης δουλειά ήταν ο σχεδιασμός του υλικού για τη σειρά; Σχεδίαζες για κάθε επεισόδιο;

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών προβολής της σειράς «Η Πολυκατοικία», ανάγκες δημιουργίας πρωτότυπων σχεδίων για το χαρακτήρα του κομίστα Τάκη Περιστέρηπου που υποδυόταν ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, είχαν -σύμφωνα με το σενάριο- συγκεκριμένα επεισόδια, που εστίαζαν στις περιπέτειες της επαγγελματικής πορείας του. Είχα δημιουργήσει ωστόσο και κάποιες αφίσες με κόμικς του, που κοσμούσαν ως φόντο το χώρο του, δίνοντας διαρκώς την πληροφορία της επαγγελματικής ιδιότητας και καλλιτεχνικής ταυτότητάς του ως κομίστα. Όλα αυτά τα σχέδια, καθώς και κάποια λίγα που δεν προβλήθηκαν, περιλαμβάνονται στο επετειακό posterbook «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» που κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Syllipsis στα βιβλιοπωλεία.

Σχετικα
O Καβάφης, το animation και «το Μάτι»
O Καβάφης, το animation και «το Μάτι»

©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
 
©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Έχεις μία «ειδίκευση» θα έλεγα να σχεδιάζεις καρικατούρες και φυσιογνωμίες ηθοποιών (όπως έκανες και για το GameofThrones). Ποια είναι η τεχνική σου;

Από μικρός είχα την έφεση να σχεδιάζω πρόσωπα ως φυσιογνωμίες και μάλιστα με τη μορφή καρικατούρας. Έχω αναπτύξει ένα προσωπικό στιλ πάνω στη δημιουργία καρικατούρας, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στα μάτια, το βλέμμα, που είναι άλλωστε ο καθρέφτης της ψυχής. Μέσα από την υπερβολή, ο καθρέφτης γίνεται μεγεθυντικός φακός της αλήθειας που θέλω να περιγράψω στο πρόσωπο που αποδίδω.

Game of Thrones | GOT ROCKS

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στις καρικατούρες σου είναι τα μεγάλα, εντυπωσιακά μάτια που τους δίνεις. Αυτό γίνεται σαν στιλ; Σου βγήκε τυχαία; Έχεις επηρεαστεί από κάτι – ας πούμε τα manga;

©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Στην ηλικία που μαγευόμουν ως παιδί από τα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια, η μόνη αναφορά ως προς τα manga-για να είμαι πιο συγκεκριμένος, τα anime-ήταν η σειρά κινουμένων σχεδίων «ΚάντυΚάντυ». Από αυτή την ομολογουμένως ξεχωριστή σειρά, πέραν των υπέροχων σχεδίων με τα μεγάλα μάτια, έχω να θυμάμαι την εμπειρία ότι τα κινούμενα σχέδια προκαλούν το χαμόγελο, αλλά εξίσου και το δάκρυ.

Ποια άλλα πρόσωπα έχεις σχεδιάσει; Έχεις κάνει πολιτικούς, για παράδειγμα; Θα μου δείξεις κάποια από αυτά τα σχέδια;

Την πολιτική γελοιογραφία, παρ’ ό,τι θα μπορούσα να την εξασκήσω επαγγελματικά ως δημιουργός, την έχω έως τώρα προσεγγίσει περισσότερο ως ερευνητής-δημιουργός, στο βιβλίο μου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης», στο τραγούδι «Με την Καμπύλη της Γραμμής και την Αιχμή του Λόγου»(εκδόσεις Syllipsis) και πρόσφατα στη σειρά βιογραφικών ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο» της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος που προβλήθηκε από το Κανάλι της Βουλής. Μιας και το ζητάς, ορίστε ενδεικτικά τέσσερα σχέδια πολιτικοκοινωνικού σχολιασμού με πρωταγωνιστές τον Μπιλ Κλίντον (1999), την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (2004) και την Άννα Βίσση (2006). Χαριτολογώντας πάντως, και τοposterbook «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» έχει πλέον καρικατούρες πολιτικών προσώπων, δεδομένου ότι στο μεταξύ ο Παύλος Χαϊκάλης εξελέγη βουλευτής και υπηρέτησε ως υφυπουργός, ενώ πρόσφατα ο Γιάννης Βούρος εξελέγη Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές υποψήφιοι ήταν και οι ηθοποιοί Νικολέττα Βλαβιανού και Παύλος Ορκόπουλος.

Bill Clinton ©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
 
Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
 
Άννα Βίσση ©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
 
Νικολέττα Βλαβιανού, Παύλος Χαϊκάλης ©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Ποια πρόσωπα ηθοποιών σε δυσκόλεψαν περισσότερο;

Σε μιαν άλλη συνεργασία, ένα πρόσωπο που με είχε ιντριγκάρει -ώστε να διατηρήσω την ισορροπία ομορφιάς και αυστηρότητας- ήταν αυτό της Κατερίνας Γκαγκάκη, όταν η ίδια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο X-Factor του ANT1. Χάρηκα για το τελικό αποτέλεσμα και, όπως καταγράφηκε στην εκπομπή, φάνηκε και η ίδια να απολαμβάνει το δώρο-έκπληξη που της είχε κάνει η παραγωγή. 

Κατερίνα Γκαγκάκη ©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Ανάμεσα στα πόστερ του βιβλίου υπάρχει και ένα με τον ήρωα-Γιάννη Τσιμιτσέλη και τη φίλη του σε διάφορες ερωτικές στάσεις. Μου έκανε εντύπωση πόσο έντεχνα το έκανες να είναι «safe» στα επίμαχα σημεία. Έχεις σχεδιάσει eroticart καθόλου; Θα το έκανες; Σου αρέσει;

Οι σεναριακές οδηγίες ήταν σαφείς· ο Τάκης έπρεπε να προτείνει στην Λουκία διάφορες ερωτικές στάσεις Κάμα Σούτρα, τις οποίες είχε σχεδιάσει με τους ίδιους ως πρωταγωνιστές. Kλήθηκα να αποδώσω με ευφάνταστο τρόπο τις στάσεις αυτές, και λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι προβάλλονται στην τηλεόραση, φρόντισα να αποδίδονται οι… περίτεχνοι εναγκαλισμοί όσο πιο «safe»γινόταν. Σαφές αλλά και safe… sex. ;) Ναι, έχω σχεδιάσει eroticart, αλλά όχι σε επαγγελματικό πλαίσιο. Είναι μια -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πρόκληση.

Διαπιστώνω ότι σου αρέσει το «παιχνίδι» ανάμεσα στον αναγνώστη και το έντυπο (θυμάμαι το Σινεμά Τσέπης), όπως και τώρα με αυτό το posterbook. Είσαι ένας γκατζετάκιας, κατά κάποιο τρόπο;

Το «παιχνίδι» είναι η λέξη-κλειδί. Μου αρέσει το στοιχείο της συμμετοχής, της ψυχαγωγίας και κυρίως, της έκπληξης που περιέχει. Στα flipbooks, τα φυλλοσκόπια με πρωταγωνιστή τον Τέλη, ο αναγνώστης καλείται ξεφυλλίζοντας το έντυπο να δει την ιστορία στη (φυλλο)ροή των εικόνων. Στο posterbook της «Πολυκατοικίας», ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κόψει τις σελίδες (με περφορέ στα πλάγια) και με τον τρόπο αυτό να επιλέξει σελίδες-αφίσες που καταγράφουν στιγμιότυπα από τη δημιουργική ιστορία του Τάκη Περιστέρη.

©Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Εκτός από την ευχάριστη, καρτουνίστικη πλευρά, έχεις και μία άλλη, πιο σκοτεινή όπως το βίντεο με τον μελοποιημένο Καβάφη, αφιερωμένο στην τραγωδία στο Μάτι. Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα σε αυτές τις δύο καλλιτεχνικές σου πλευρές; Τι την γεφυρώνει;

Για το «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV», γίνομαι δημιουργικά η οπτική επικοινωνία του κομίστα. Για το «Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ | H ΠΟΛΙΣ (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» γίνομαι η φωνή, η μουσική και η εικόνα του ποιητή. Ένα διαμεσικής αφήγησης posterbook και ένα οπτικοακουστικό επίγραμμα, όπου κατά την νιτσεϊκή προτροπή, γίνομαι αυτό που είμαι.

Πάνω σε τι δουλεύεις αυτό τον καιρό;

Αυτή την περίοδο μαζί με τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό τεχνολόγο Σοφία Μαντουβάλου εξελίσσουμε τα  βραβευμένα διαδραστικά παιχνίδια που βασίζονται στην εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία», που δημιουργήσαμε για την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, δημιουργώ κινούμενα σχέδια για ένα εξαιρετικά εμπνευστικό τραγούδι, που υπογράφουν δύο σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης και ερμηνεύει μια φωνή που ήρθε για να μείνει. Τέλος, το προσωπικό «project Καβάφης» -όπως άτυπα το ορίζω- από το οποίο προέκυψε το οπτικοακουστικό επίγραμμα, που συνυπογράψαμε με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κουντουρά, αποτελεί δημιουργικά έργο σε εξέλιξη.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5