- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε: Το ταξιδιωτικό βιβλίο ενός απρόθυμου ταξιδευτή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Αναγνώστης με αιτία: Παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Αχ, ο Χέρμαν Έσσε της χρυσής μου νιότης! Αυτή την εποχή διαβάζω ξανά τα βιβλία του χάρη στην επανακυκλοφορία τους από τις εκδόσεις Διόπτρα. Εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, βιώνω και τη νοσταλγία του χαμένου για πάντα εκείνου χρόνου. Κι αφού από τα ελάχιστα πράγματα που εξακολουθώ να απολαμβάνω είναι τα βιβλία και τα ταξίδια, θα αναφερθώ σε ένα ταξιδιωτικό βιβλίο του Χέρμαν Έσσε με τίτλο «Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» (σε μετάφραση Βασίλη και Κλεοπάτρας Τσάλη).
Ομολογώ ανερυθρίαστα πως στη Νυρεμβέργη δεν έχω φτάσει μέχρι τις μέρες μας – και το πιθανότερο είναι πως δεν θα φτάσω ποτέ. Οπότε, βρήκα ιδανική ευκαιρία να ταξιδέψω σ’ εκείνα τα μέρη διαμέσου της πένας του μεγάλου συγγραφέα, που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946, και να ζήσω μαζί του τη διαδρομή και τα συναισθήματα που του δημιούργησε.
Η αφορμή για το ταξίδι του Έσσε είναι η πρόσκληση να διαβάσει κείμενά του στο αναγνωστικό κοινό της πόλης. Ο συγγραφέας βαριέται. Καμία αίσθηση δεν του προκαλούν αυτές οι εκδηλώσεις. Τα καλοκαίρια προτιμά να βγαίνει στις εξοχές και να ζωγραφίζει. Αλλά, ας ακούσουμε τον ίδιο:
«Για έναν συγγραφέα, έναν ήσυχο κάτοικο της υπαίθρου και άνθρωπο του γραφείου που ταξιδεύει ελάχιστα, η σκέψη ότι τη δωδεκάτη του μεθεπόμενου μήνα πρέπει ανυπερθέτως να κάνει μια ανάγνωση στην τάδε ή στη δείνα πόλη είναι υπό ορισμένες συνθήκες φρικτή. Δεν είναι διόλου απίθανο να είναι κανείς άρρωστος εκείνη την εποχή! Δεν είναι διόλου απίθανο εκείνη ακριβώς η στιγμή να είναι μια ευνοϊκή περίοδος για την εργασία του, να είναι η κατάλληλη στιγμή που μάταια περίμενε τόσο καιρό – και τότε πρέπει στη μέση της καλύτερης δουλειάς του να τα αφήσει όλα στην άκρη για πολλές ημέρες, να φτιάξει τις βαλίτσες του, να μελετήσει δρομολόγια, να ταξιδέψει, να κοιμηθεί σε αφιλόξενα κρεβάτια ξενοδοχείων σε ξένες πόλεις και να διαβάσει τα ποιήματά του σε ξένους ανθρώπους, ποιήματα με τα οποία τη δεδομένη στιγμή μπορεί να μην τον συνδέει τίποτα, που να τα θεωρεί ξεπερασμένα και ανόητα! Κι έτσι συχνά ο ποιητής με το δίκιο του μετανιώνει οικτρά όταν, έρμαιο της ματαιοδοξίας του, της φιλοχρηματίας του ή του πάθους του για τα ταξίδια, πέφτει στην παγίδα να κάνει μια ανάγνωση ενώπιον κοινού».
Το ταξιδιωτικό κείμενο του Έσσε είναι γεμάτο χιούμορ. Ιδού τι γράφει για τα ταξίδια με το τρένο: «Ένας από τους κανόνες της ζωής πολλών σοφών είναι η ρήση: Ζήσε την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία σου! Οπότε ποιος θα ήθελε την τελευταία του μέρα να ανασαίνει την κάπνα, να κουβαλάει βαλίτσες, να στριμώχνεται στα κιγκλιδώματα στις αποβάθρες και να περνάει απ’ όλες αυτές τις γελοίες διαδικασίες που απαιτούνται για ένα ταξίδι με τρένο;»
Τον κατανοώ απολύτως. Και πού να φανταζόταν τι θα τον περίμενε σε έναν σημερινό αερολιμένα με τα καινούργια ταξιδιωτικά μέτρα. Βέβαια, εσείς μπορείτε πάντα, ενώ περιμένετε υπομονετικά στις ουρές να διαβάσετε το «Ταξίδι στη Νυρεμβέργη».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.
Ένας συλλογικός τόμος για τη σχέση των δύο τεχνών και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούν και συγκροτούν τον χώρο
Το μυθιστόρημα της Freida McFadden, «Η ώρα της καταιγίδας» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου
Ποιοι είναι οι «γεωεπιχειρηματίες» και πώς η δύναμή τους αλλάζει τους κανόνες της παγκόσμιας πολιτικής;
Η υποψήφια για Booker και Pulitzer συγγραφέας στο «Ολύμπιον»
To μυθιστόρημα της Brigitte Reimann «Αδέρφια» (μετάφραση-επίμετρο Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μιλά για το νέο του βιβλίο «Αντί καληνύχτας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Το γελοίο συναντά το τραγικό και η παραφροσύνη παίρνει ανθρώπινη µορφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.