- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Πού θα βρεις την καλύτερη Καυκασιανή πίτα (εκτός Καυκάσου)
Αποκλείεται να περάσεις απ' έξω και να μη κοντοσταθείς μυρίζοντας ξαφνικά τη μοσχοβολιστή ζύμη
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Imerouli Imerouli](/images/1074x600/jpg/files/2024-04-25/imerouli.jpg)
Στο «Imerouli δια χειρός Καυκάσου – γευστικές ιεροτελεστίες», οι πίτες ψήνονται μπροστά στα μάτια σου και είναι όλες πεντανόστιμες
Περάσαμε μπροστά από το σεμνό «Imerouli» ένα απόγευμα ΧΩΡΙΣ να είμαστε νηστικές καθόλου, και μας άρπαξε η μυρωδιά από τη μύτη: φρέσκο ψωμί; Πίτσα; Τυρόπιτα; Κάτι με πολλή κανέλλα και ζάχαρη; Ζύμη; Σπανακόπιτα; Το «Imerouli» τα ζυμώνει και τα ψήνει όλα αυτά κάθε μέρα, και πολύ περισσότερα, με παραδοσιακές, οικογενειακές συνταγές του μακρινού Καυκάσου μια και το τρέχουν δύο οικογένειες Ελληνο-Γεωργιανών με παράδοση στο είδος (ζύμη).
Οι πίτες είναι ένα σωρό, μερικές αναγνωρίσιμες, άλλες με παράξενα ονόματα και ασυνήθιστες αλλά τέλειες γεύσεις – εκτός από σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, κλπ, υπάρχουν «μεγκρούλι χατσαπούρι», «ιμερούλι χατσαπούρι», «ατζαρούλι», «φασολόπιταλομπιάνι», «κρεατόπιτα κουπτάρι», όλα με τη λεπτή τραγανή ζύμη του Καυκάσου, και τα μυρωδάτα «κάντα», μεγάλα στριφτά μπισκότα με κανέλα και ζάχαρη, τόση όσο χρειάζεσαι για να αρπάξεις ενέργεια και να ανέβεις τρέχοντας την 3ης Σεπτεμβρίου.
Το μαγαζί φτιάχνει πίτσες, λαχματζούν, πεινιρλί και μηλόπιτες, όλα με δική τους ζύμη, μη ξαναγράφω παραδοσιακή, εννοείται. Δεν υπάρχει τίποτα κατεψυγμένο κι ό,τι ψήνεται, καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες – δύσκολο να πετύχεις κάτι μπαγιάτικο.
![Imerouli Imerouli](/images/w734/jpg/files/2024-04-25/imerouli2.jpg)
Η καλύτερη πίτα είναι η σπανακόπιτα… ή μήπως η «τυρόπιτα ιμερούλι»; Ή η «ιμερούλι χατσαπούρι»; Είναι ζόρι να διαλέξεις, και οι γλυκές πίτες είναι εξ ίσου καλές. Το «κάντα» είναι σκληρό, με γυαλιστερή κρούστα, κανελένιο και ζαχαρωμένο υπέροχα. Η ποικιλία σου επιτρέπει να διαλέγεις άλλη πίτα κάθε φορά που περνάς από μπροστά, κι επειδή οι τιμές είναι καλές (1,50-2,00€ κάθε καμποσούτσικο κομμάτι, 50 λεπτά το μεγάλο μπισκότο «καντά», 3 ευρώ το «ατζαρούλι» με το σαν-τηγανιτό του αυγουλάκι καπέλο), παίρνεις περισσότερες από δύο, λάθος, τρεις, σόρι, τέσσερις πίτες τη φορά… Και δεν σου κάθονται βαριές ακόμα κι όταν τις χλαπακιάζεις ζεστές.
«Imerouli δια χειρός Καυκάσου – γευστικές ιεροτελεστίες», 3ης Σεπτεμβρίου 73, 2114087652, 6931254540, 6993225763. Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 7.00 πμ-7.00 μμ, Κυριακή 9.00 πμ-7.00 μμ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Iταλική εμπειρία με τα όλα της μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας
Μαζί και κατσίκι και ώριμα τυριά μικρής παραγωγής και βιολογική πατάτα και σπαρταριστό ψάρι από το νησί
Ο ιδιοκτήτης είναι από το Αγρίνιο και ξέρει από καλό κρέας και σωστό ψήσιμο
Το πλωτό ξενοδοχείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας προσφέρει ωραίες θαλασσινές εμπειρίες
Πολύχρωμα κομμάτια, οικονομικές επιλογές και μια δόση '90s στο κέντρο της Αθήνας
Αυτή η πόλη, με τις αντιθέσεις και τις εκπλήξεις της, κρύβει θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψεις
Διπλοφουρνίζονται, γεμίζονται και στολίζονται με ζύμη speculoos cookie
Κι άλλα 2000 ψάρια και θαλάσσια είδη
Μασάζ κεφαλής και εντατική θεραπεία μαλλιών-δύο σε ένα
Θα μελετήσεις με την ησυχία σου και θα πιεις καλό καφέ
Στην όψη μοιάζει με ανανά, η γεύση όμως είναι αυτή που ξέρεις
Χρήσιμα, φτηνά, αλλάζουν την όψη ενός παλιού τραπεζιού
Χειροποίητα, παραδοσιακά και πολύ χορταστικά
Μαζί με πολλά άλλα καλαματιανά μπόνους
Το Bado Trivial είναι το εναλλακτικό night-out που έψαχνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.