Αρχειο

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Μουσείο Ακρόπολης, Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη, Πλανητάριο: Ευκαιρία να τα επισκεφτούμε!

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97264-194992.jpg

Ποια είναι η τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε ένα μουσείο; Γιατί όταν ταξιδεύουμε σε μια πόλη του εξωτερικού είναι το πρώτο πράγμα που προγραμματίζουμε, αλλά το ξεχνάμε στην πόλη που ζούμε; Αύριο, Σάββατο, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τα μουσεία της Αθήνας, τουλάχιστον όσα θα παραμείνουν έως και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Και μετά, αφού γλυκαθούμε και γίνουμε «τουρίστες» στην πόλη μας, γιατί όχι να καθιερώσουμε βόλτες που να περιέχουν τέχνη και πολιτισμό... 

 Μουσείο Ακρόπολης

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό τη βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». 

(20.30 & 12.30) Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Δ.: 50΄.

Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ

Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 21.00 το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου. (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

image

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη 

Έκθεση ζωγραφικής «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014»

Path performance 2 ατόμων (3ο όρ.19.30) 


Μουσικοχορευτικά δρώμενα από τη Σχολή «Ραλλού Μάνου» στους εκθεσακούς χώρους. «Αρμός» στις 20.00 (4ος-2ος όρ.), «Κρανάη» στις 20.20 (3ος όρ.) και «Reboot» στις 21.00 (3ος όρ.)


 Σόλο πρόγραμμα για βιολί με τον Πέτρο Χρηστίδη, με κομμάτια Bach & Paganini στον 2ο όρ. (20.30)


Τζαζ ντούο για πιάνο και σαξόφωνο στον προαύλιο χώρο. Γιώργος Κωνσταντάκης, τενόρο σαξόφωνο και Γιάννης Χατζηιωάννου στο πιάνο με μουσικές των Louis Armstrong, Duke Ellington, Thelonious Monk και Miles Davis. (21.45)


Προβολή του ντοκιμαντέρ «Παναγιώτης Τέτσης: Παίζοντας με τα χρώματα» του Γιάννη Βαμβάκα. (22.30.). Δ.: 100΄.

Ειδικό εορταστικό menu στο Café Merlin
 (18.00-01.00)

image

Ίδρυμα Ευγενίδου

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ψηφιακή Παράσταση: «Το περιβάλλον κι εγώ» (21.30, 22.30 & 23.30)

H παράσταση αυτή αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, η οποία έχει κυριολεκτικά, «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και στην κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

Παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (21.00-24.00)image

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυχτερινό ουρανό και τον πλανήτη Δία!

Διαδραστική  έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (21.00-24.00)

Μια διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με φαινόμενα και τεχνολογικές εφαρμογές.  Εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όρ.), «Βιοτεχνολογία» (2ος όρ.). Ειδικά για τη βραδιά αυτή, οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης επιφυλάσσουν σύντομες αλλά περιεκτικές επιδείξεις πειραμάτων και μίνι διαδραστικές αφηγήσεις έκπληξη.

Απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20.30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.

image

Ανθρώπινη βιβλιοθήκη

Στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη (20.00-00.00) μπορούμε να δανειστούμε «ανθρώπινα βιβλία» και να ακούσουμε τις αντιρατσιστικές ιστορίες τους. Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» αποτελείται από δεκαεπτά (17) ανθρώπους, ένα βιβλίο ο καθένας. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης» οι αναγνώστες/ριες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα του βιβλίου. Στοχος της ανάγνωσης, η συζήτηση να έχει ως αποτέλεσμα την άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Η ανάγνωση διαρκεί έως 20΄. 

Κατάλογος βιβλίων

- Μετανάστης: δεν δικαιούται να αρρωσταίνει;

- Ανάπηρη, Άγαμη: Παραμένω άνθρωπος ΧΩΡΙΣ ειδικές ανάγκες

- Στα άκρα: Μια ιστορία για το πέρασμα στο καθαρό

- Με τη δύναμη της ψυχής ο ήρωας της ζωής στον τερματισμό δεν φτάνει. Θέλει και προπόνηση

- Είμαι λεσβία. Σε προκαλώ να με αποδεχθείς

- Σπαστικός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Ο λεκτικός ρατσισμός προσδιορίζει στερεότυπα και όχι την πραγματικότητα

- Ποτέ ξανά μόνος. Έχω το στίγμα μου!

- Ομοφοβία στα θρανία: Ομοφυλόφιλος εκπαιδευόμενος σπουδαστής φέρνει σε πέρας την 3μηνη πρακτική άσκησή του, ενώ δηλώνει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του στην εκπαιδεύτρια Κοινωνική Λειτουργό, η οποία όμως δυστυχώς μένει μετεξεταστέα στα μαθήματα της ισότητας και της διαφορετικότητας.

- Γκέι ακτιβιστής

- Αφρικάνα ακτιβίστρια ή μαύρη και άραχνη; Εσύ πώς με βλέπεις!

- «Ηθοποιός σημαίνει φως... αρκεί να είσαι όρθιος»

- Αθλητής, Ανάπηρος, Μετανάστης: 3 σε 1, αλήθεια γιατί δεν συμφέρω!

- Όρθιο Βιβλίο: Περπατάς και οδηγάς. Τι σόι ανάπηρος είσαι;

- Ακτιβιστής με Αναπηρία και άλλες δικαιωματικά φανταστικές ιστορίες...

- Μια διερμηνέας Νοηματικής, ένας Κωφός και πολλές «κουφές» ιστορίες

- «Δεν βλέπει με τα μάτια της ψυχής»

Δηλώνει η Μέη, σκύλος οδηγός τυφλών

Η ιστορία της καρδιάς μου. Το χρονικό μιας μεταμόσχευσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ