- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρωθυπουργός Κοσόβου: Διαίρεση εδαφών μας θα σημάνει πόλεμο
Έντονη αντίδραση μετά από δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα
Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Στην ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία -Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως όπως συνήθιζε στο άμεσο παρελθόν. «Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του». Ο πρέσβης των ΗΠΑ επισήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους. Ο κ. Ντελαουί επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ επισήμανε ωστόσο ότι και οι πολιτικές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Γκρεγκ Ντελαουί είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου με την ανταλλαγή εδαφών χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μία τέτοια προοπτική.
Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο». Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να αποφευχθεί χερσαία επίθεση στο Λίβανο και επιστροφή στην εκεχειρία
Ίσραελ Κατς: «Λόγω των εξελίξεων έπρεπε να τα επισπεύσουμε όλα για τον Φεβρουάριο»
Εκατό χιλιάδες εγκατέλειψαν την πόλη μέσα σε δύο ημέρες πολέμου
Η Μαδρίτη αρνείται κατηγορηματικά ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου για συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό
Υπάρχουν υποψίες ότι τις δολοφόνησε με σύριγγες που περιείχαν αέρα
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Απρόσμενη αποσύνδεση της μονάδας Antonio Guiteras προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε Αβάνα και επαρχίες
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να επικεντρωθεί στις αναδυόμενες νέες αγορές
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει ασφάλεια στα στενά του Χορμούζ και τη διαδοχή Χαμενεΐ
Είχε προηγηθεί η απειλή Τραμπ για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται η επίθεση
Διάγγελμα για την κρίση στην περιοχή, με μέτρα ασφάλειας, σύστημα τηλεειδοποίησης και επαφές με ΕΕ
Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για κακοποίηση τη δεκαετία του ’90
Ολική διακοπή ρεύματος σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ - Έρευνα για τα αίτια
Η υπόθεση αφορά τη φωτογραφία του 1972, με τίτλο «The Terror of War»
Ιστορική αναχαίτιση ανακοίνωσε το Ισραήλ, με την πρώτη κατάρριψη επανδρωμένου αεροσκάφους από F-35
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο
Προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελούν οι πολίτες και οι στρατιώτες στην περιοχή
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.