- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία». Γιατί να το διαβάσεις;
Ο συγγραφέας Νίκος Ξένιος γράφει ένα ρεαλιστικό παραμύθι για την προσφυγιά (εκδ. Κριτική)
Υπόθεση: Πέντε μετανάστες αποφασίζουν να φύγουν από το Κουρδιστάν και να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στη Βουδαπέστη. Ξεκινούν, λοιπόν, με τα πόδια και καθώς περνούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Σερβία, ο γηραιότερος Μπίρκα αποφασίζει να τους διηγηθεί την ιστορία του Αρμουρόπουλου. Τα πάθη της πριγκίπισσας Μερσούδα τους συντροφεύουν στο μακρύ και επίπονο οδοιπορικό τους και τους δίνουν το έναυσμα για σκέψη και συζήτηση. Το ελάφι ακολουθεί τα βήματά τους και εκείνοι προσπαθούν να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή, διατηρώντας τις μνήμες τους ζωντανές.
Συγγραφέας: O Νίκος Ξένιος σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1986 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές με τον Κορνήλιο Καστοριάδη στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Ως διδάκτορας της Πολιτικής Φιλοσοφίας δημοσίευσε μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Συνεργάζεται με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες και την ιστοσελίδα book press, εκτάκτως δε και με τα περιοδικά Ιστός, Οδός Πανός, Δέ(κατα), Athens Review of Βooks, Ποιητική και Ουτοπία. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων Το άχτι και τη νουβέλα Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα («Φαρφουλάς», 2011 και 2012, αντίστοιχα).
Σε ποιους απευθύνεται: Αν θες να διαβάσεις μια νουβέλα που συνδυάζει μοναδικά τη μαγεία του παραμυθιού με την οδυνηρή πραγματικότητα, κοιτάζοντας στα μάτια τους πρόσφυγες.
Θα σε συνεπάρουν:
1. Η απλότητα του λόγου του συγγραφέα. Κάθε λέξη υπηρετεί έναν σκοπό, κάθε φράση κρύβει τους δικούς της συμβολισμούς, κάθε σκηνή απεικονίζει ζοφερές αλήθειες. Δωρικότητα και μεστότητα σε απόλυτη αρμονία.
2. Οι δυνατές εικόνες που ξεπηδούν σε κάθε σελίδα. Έντονες, καθαρές, σκιαγραφημένες με περίσσια λεπτομέρεια, κατορθώνουν να σε μεταφέρουν νοητά στο σήμερα και στο χθες και να νιώσεις κι εσύ κομμάτι του παραμυθιού.
3. Η ήρεμη αφήγηση που καταφέρνει χωρίς εξάρσεις, μελοδραματισμούς και υπερβολές να αποδώσει με καθαρότητα την τραγικότητα της κατάστασης των μεταναστών.
4. Η απόλυτη εναρμόνιση του φόβου, της αβεβαιότητας των ανασφαλειών, του τρομακτικού άγνωστου με τον λυρισμό και την ποιητική αύρα της ιστορίας της Μερσούδας.
Κορυφαία στιγμή: Οι στίχοι του κουρδικού τραγουδιού «Ο δρόμος δεν ρωτά πού είσαι, ο δρόμος δεν ρωτά πού πας. Ο δρόμος ποτέ δεν φοβάται. Τίποτε απ' τον δρόμο δεν μοιάζει σαν τον άνθρωπο. Και τίποτε απ' τον άνθρωπο δεν μοιάζει σαν τον δρόμο» που αντικατοπτρίζει απόλυτα τις ιστορίες και τη μοίρα των χαρακτήρων σε αυτό το οδοιπορικό.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Ούτε λέξη δεν θες να αλλάξεις σε αυτή τη νουβέλα, που η ανάγνωσή της φανερώνει μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον.
Φράση που ξεχώρισα: «Τι σόι πράμα είναι η ιστορία της ζωής μας. Μια ιστορία χαμένων ψυχών»
Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.