- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο «Τελευταίος Κύκνος» του Στέφανου Δάνδολου ανεβαίνει στο θέατρο το 2027
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Στέφανος Δάνδολος: Στη θεατρική σκηνή μεταφέρεται το μυθιστόρημα «Ο Τελευταίος Κύκνος», με μια κορυφαία ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών.
Το μυθιστόρημα «Ο Τελευταίος Κύκνος» του Στέφανου Δάνδολου, ένα από τα έργα που ξεχώρισαν στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή σε μια νέα μεγάλη παραγωγή που προγραμματίζεται για το 2027.
Η MK GROUP OF COMPANIES των Ηλία Μαροσούλη και Άγγελου Κοταρίδη ανακοίνωσε την απόκτηση των θεατρικών δικαιωμάτων του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών.
Τη θεατρική διασκευή, αλλά και τους στίχους των τραγουδιών της παράστασης, υπογράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μεταφέρει στη σκηνή την ατμόσφαιρα, τα πρόσωπα και τις συγκρούσεις του μυθιστορήματος με νέα θεατρική προσέγγιση.
Τη μουσική σύνθεση αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς, με σημαντική πορεία στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Το πρωτότυπο μουσικό έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της παράστασης, ενισχύοντας τη συναισθηματική δύναμη της ιστορίας.
Η παραγωγή αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεγάλο αθηναϊκό θέατρο τη σεζόν 2027, με πολυμελή θίασο, εντυπωσιακά σκηνικά, χορογραφίες και μια συνολική σκηνική πρόταση που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς. Τα ονόματα των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2009, αφηγείται την ιστορία μιας παρέας εφήβων στη Γλυφάδα της δεκαετίας του ’80, σε μια Ελλάδα που αλλάζει γρήγορα. Έρωτες, φιλίες, μυστικά και οικογενειακές ανατροπές διαμορφώνουν τη διαδρομή των ηρώων, μέχρι την άφιξη ενός νέου προσώπου που θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα οδηγήσει σε μια τραγική εξέλιξη.
Η ιστορία της Σου, του Σμαρ, της Μάγκυ και του Φτερού εξελίσσεται σε μια αφήγηση για την ενηλικίωση, τις επιλογές που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια και τις συνέπειες των ανθρώπινων σχέσεων. Το μυθιστόρημα χαρακτηρίστηκε από τον Βασίλη Βασιλικό ως «ένα μικρό διαμάντι» που αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή και γενιά.
Ο Στέφανος Δάνδολος συμπληρώνει φέτος τρεις δεκαετίες παρουσίας στη λογοτεχνία, με έργα που έχουν γνωρίσει μεγάλη απήχηση. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μπότση, έχει μεταφραστεί στο εξωτερικό, ενώ αρκετά βιβλία του έχουν μεταφερθεί σε άλλες μορφές τέχνης.
Το μυθιστόρημά του «Ιστορία Χωρίς Όνομα», για τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, βραβεύτηκε από το κοινό και μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θέατρο. Το «Φλόγα και Άνεμος», με θέμα τη ζωή της Κυβέλης Αδριανού και του Γεωργίου Παπανδρέου, έγινε τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ, ενώ «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» (εκδόσεις Ψυχογιός), για τις τελευταίες ώρες του Χριστού, βραβεύτηκε και αυτό ως καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς (βραβεία κοινού Athens Voice Choice). Το νέο του βιβλίο αναμένεται την άνοιξη του 2027.
Με τη συμβολή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και του Δημήτρη Κοντόπουλου, Ο Τελευταίος Κύκνος ανοίγει τα φτερά του για μια θεατρική παραγωγή που αναμένεται να συζητηθεί όσο και το ίδιο το βιβλίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.