- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατάληψη ελληνικών τάνκερ - Κομισιόν σε Ιράν: «Απαράδεκτη» η κατάσχεση
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
Κατάληψη ελληνικών τάνκερ - Κομισιόν σε Ιράν: «Απαράδεκτη» η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων.
Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο. «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».
Κατάληψη ελληνικών τάνκερ - Πλακιωτάκης: «Ισοδυναμεί με πειρατεία»
Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι «η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα», επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους».
«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.
Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών σύμφωνα με το Star. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.
Η πρώτη εντύπωση όσων ήταν στα πλοία ήταν ότι έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος. Μάλιστα, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.
Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι δήλωσε ο επικεφαλής της OPENAI
Μισθοί εκατομμυρίων και μπόνους απόδοσης
Η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ επιταχύνει τη στροφή
Σε εντελώς διαφορετικό τόνο ο Μπαράκ Ομπάμα
Η ειδική αμαξοστοιχία ταξίδευε από το Κίεβο προς την Πολωνία
Τι αποκαλύπτει στο νέο ντοκιμαντέρ
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η στρατηγική του Κρεμλίνου
Εκτελούσε δρομολόγιο εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών
Δύο κρίσιμα περάσματα υπό πίεση
Μεγάλες αλυσίδες στρέφονται στο σαυρίδι Χιλής μετά τη μείωση των αποθεμάτων
Eπανέρχονται οι ισχυρισμοί ότι παντρεύτηκε τον αδελφό της για να αποκτήσει άδεια παραμονής
Ο Ντάριο Αμοντέι προτείνει σχέδιο τριών βημάτων, με ανεξάρτητους ελεγκτές μέσα στις εταιρείες
Τώρα παραχωρεί ακίνητο στο κοινό
H χώρα της Κεντρικής Ευρώπης είχε υιοθετήσει δρακόντειους νόμους
Δύο δωρητές έδωσαν 72 εκατ. λίρες μέσα σε 48 ώρες
Νέα πίεση στις τιμές από τους Χούθι
Ο ηθοποιός που έπασχε από καρκίνο στράφηκε σε οδοντίατρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.