Κοσμος

Πόλεμος - Ουκρανία: Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς - Live

Ασφυκτικός κλοιός γύρω από σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις

62224-137655.jpg
Newsroom
26’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και πλησιάζουν προς την Ουκρανική πρωτεύουσα.

Ακόμα μία νύχτα βομβαρδισμών στην Ουκρανία, 16 ημέρες μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Την ίδια ώρα, το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εισβάλει η Λευκορωσία στη χώρα ακόμη και απόψε το βράδυ. 

Ασφυκτικό κλοιό γύρω από σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει τα στρατεύματα εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι επιχειρήσεις επεκτείνονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας, με στόχο να περιορίσουν τις διόδους μεταφοράς οπλισμού από τους δυτικούς «συμμάχους» της ουκρανικής κυβέρνησης.

O χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις:

23:47 ΗΠΑ και ΕΕ στοχοθετούν το εμπόριο, την ενέργεια, τις τράπεζες και τις μεταφορές για να στερήσουν από τη Μόσχα τις πηγές χρηματοδότησης

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου της, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύθηκαν περαιτέρω σήμερα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

23:40 Η Μαδρίτη υποδέχεται 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία

Η Ισπανία υποδέχθηκε 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους που διακόπηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Μια πτήση του υπουργείου Άμυνας προσγειώθηκε πριν από λίγο με 25 παιδιά από την Ουκρανία που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους, θα μπορούν έτσι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter η κυβέρνηση.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στη Μαδρίτη, μετέφερε επίσης «22 άλλους (Ουκρανούς) πρόσφυγες».

23:28 Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να «αλληλοστηριχθούν» απέναντι στις δυτικές κυρώσεις

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν σήμερα ότι στο εγγύς μέλλον η Μόσχα θα εφοδιάσει τη μικρότερη γείτονά του με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συμφώνησαν επίσης, στη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, να κάνουν κοινά βήματα για να αλληλοστηριχθούν απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών της ενέργειας. Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Η Λευκορωσία από την πλευρά της θα εφοδιάσει τη Ρωσία με σύγχρονη γεωργική τεχνολογία.

23:16 Μπαράζ βομβαρδισμών στο Μικολάιβ

Δύσκολη νύχτα στην πόλη Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί προερχόμενοι από τα βορειοανατολικά, έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

23:11 Πώς οι Ουκρανοί σκότωσαν σε ενέδρα Ρώσο διοικητή (βίντεο)

Σε ενέδρα σκότωσαν Ουκρανοί στρατιώτες έναν Ρώσο διοικητή στην περιφέρεια του Κιέβου. Το βίντεο με τους Ουκρανούς να διαλύουν ρωσικά τανκς έξω από την πόλη Μπροβάρι, βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα, Κίεβο, δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Δείτε ΕΔΩ.

23:05 ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

22:40 Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη 

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.

22:10 Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το γήπεδο της Ντέσνα

Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το γήπεδο της Ντέσνα από τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, με το γήπεδο της να έχει ισοπεδωθεί.

21:58 Σε «απελπιστική κατάσταση» η Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».

21:50 19χρονη κατέγραψε στο TikTok στιγμές από τη διαφυγή της

Η 19χρονη Νταϊάνα κατάφερε να καταγράψει σε βίντεο τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής στην Ουκρανία, εκείνες της διαφυγής της από την εμπόλεμη πατρίδα της και θέλησε να τις μοιραστεί με τους υπόλοιπους χρήστες του Tik Tok. 

Η Νταϊάνα, η αδελφή της και η μητέρα της κατάφεραν να περάσουν στη Ρουμανία, αφήνοντας πίσω τον πατέρα και σύζυγο. Έμεινε πίσω χωρίς να γνωρίζουν αν θα τον ξαναδούν. Όταν του έσφιξαν το χέρι, δεν ήξεραν αν θα τον συναντήσουν ξανά. Θέλησαν αυτή τη στιγμή, τη στιγμή του αποχαιρετισμού, να την φυλάξουν -πέρα από την καρδιά τους- και σε ένα βίντεο που μοιράστηκαν μέσω Tik Tok, συγκινώντας. 

Δείτε ΕΔΩ τη συνέχεια.

 

21:35 Oι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν σήμερα τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία με νέα πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας

xartis.jpg

21:22 Προσωρινό «πάγωμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Τσέλσι

H Barclays  «πάγωσε» προσωρινά τους λογαριασμούς της Τσέλσι και θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της αδειδότησης της ομάδας. 

Όπως αναφέρουν οι Timeς οι πιστωτικές κάρτες της Τσέλσι δεν είναι πλέον προσβάσιμες με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αντιμετωπίζει  κίνδυνο οικονομικής καταστροφής. 

21:08 ΥΠΕΞ για Έλληνες στη Μαριούπολη: Ανησυχούμε για τις εξελίξεις

Την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (11/3).

Οι προσπάθειες για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πόλη δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία μέχρι στιγμής. 

20:53 Ζελένσκι: Εξαιρετικά ισχυρή συμμαχία με την Πολωνία

«Αισθάνομαι ότι έχουμε ήδη συνάψει μια εξαιρετικά ισχυρή συμμαχία με την Πολωνία. Ας είναι άτυπη. Είναι μια ένωση που προέκυψε από την πραγματικότητα, όχι από λόγια στα χαρτιά. Αν θέλει ο Θεός και κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα μοιραστούμε τη νίκη με τα αδέρφια και τις αδελφές μας. Αυτό είναι το μεγαλείο μας. Και το μεγαλείο σου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

20:45 Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

20:40 Στη Μαριούπολη έχουν εγκλωβιστεί σε τέμενος 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά

Στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, τον Πιοτρ Αντριούενκο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία ενημέρωσε το Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

20:30 Η Ουκρανία θα «αντεπιτεθεί» εάν «Λευκορώσος στρατιώτης» περάσει τα σύνορα

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του δείχνει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη Λευκορωσία. Αλλά το Κίεβο θα αντεπιτεθεί εάν ένας Λευκορώσος στρατιώτης περάσει τα σύνορα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία απόψε. 

20:05 Το YouTube αποκλείει την πρόσβαση σε κανάλια που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος

Η εταιρεία, που ανήκει στην Google, ανέφερε μια νέα πολιτική για βίαια γεγονότα: «Οι οδηγίες μας απαγορεύουν την άρνηση περιεχομένου, την ελαχιστοποίηση ή την ευτελισμό τεκμηριωμένων βίαιων γεγονότων και αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που παραβιάζει αυτήν την πολιτική».

«Σύμφωνα με αυτό, με άμεση ισχύ, αποκλείουμε επίσης κανάλια του YouTube που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, παγκοσμίως». 

19:35 Guardian: Πληροφορίες ότι λευκορωσικά στρατεύματα θα εισβάλουν στην Ουκρανία απόψε

Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (8 η ώρα Ελλάδος). 

19:33 Η Ουάσινγκτον απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η νέα ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.

Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

19:24 Tουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμο

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

19:15 Η Ρωσία μπλοκάρει και το Instagram - Περιορίζει την πρόσβαση

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει την βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

18:55 Σάσα Βολκόφ: Ο πρώην μπασκετμπολίστας στα όπλα για την Ουκρανία

Το όνομα του Σάσα Βολκόφ είναι γνωστό και στην Ελλάδα. Πριν από αρκετά χρόνια ο «γίγαντας» των 2.08 μ. είχε αγωνιστεί ως μπασκετμπολίστας στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Σήμερα, ο Ουκρανός αθλητής, έχοντας κρεμάσει τη φανέλα του, φορά τα χακί και πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, την Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. 

Πριν από λίγες ώρες κυκλοφόρησαν στα social media φωτογραφίες που τον εικονίζουν να στέκει έχοντας δίπλα του το όπλο του. Ο 57χρονος πρώην μπασκετμπολίστας θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας του και είναι έτοιμος να πολεμήσει για αυτή, όπως και άλλοι αθλητές που εδώ και 16 ημέρες έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τον στρατό της Ρωσίας. 

18:47 Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί ότι μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

18:45 Χάρτης με τις περιοχές της Μαριούπολης που δέχονται επίθεση από τη Ρωσία

marioupoli.jpg

18:39 Εβγέν Σάκχοφ: Επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγο και το μωρό τους

Ο Εβγέν Σάκχοφ και η σύζυγός του, Αλόνα, βρίσκονται πλέον πίσω στην Ελλάδα, μετά την περιπέτεια που έζησαν στην Ουκρανία, όταν η νεαρή μητέρα γέννησε το μωρό τους, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, μέσα σε καταφύγιο, λίγες ώρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. 

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έζησε στιγμές αγωνίας όταν η ετοιμόγεννη σύζυγός του βρισκόταν στην Ουκρανία. Η Αλόνα γέννησε πριν από 12 ημέρες την κόρη τους, Αμέλια, και πλέον το ζευγάρι επέστρεψε στην Ελλάδα και την Αθήνα, προκειμένου να μεγαλώσει το παιδί του σε ένα ασφαλές μέρος, μακριά από την τραγωδία του πολέμου. 

Μόλις εχθές, ο Εβγέν Σάκχοφ ταξίδεψε στην Πολωνία, όπου συνάντησε για πρώτη φορά την κόρη του. Έχοντας περάσει πια τα σύνορα από την Ουκρανία, ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ανακουφίστηκε για την αίσια έκβαση της γέννησης της μικρής, αλλά και τη διαφυγή των μελών της οικογένειάς του από τη χώρα. 

ThessToday.gr - Σύζυγος Σάκχοφ δηλώσεις

18:30 Έως και 15 εκατομμύρια μπορεί να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ένας ευρύτερης κλίμακας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

18:28 Νεκρός και τρίτος Ρώσος στρατηγός

Ένας τρίτος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Δεν επιβεβαίωσαν το όνομα του νεκρού, αλλά νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατηγός Αντρέι Κολέσνικοφ είχε πέσει νεκρός.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου 20 στρατηγοί συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απωλειών κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης που ήδη έχει συμπληρώσει δύο εβδομάδες.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, να σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή «δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις από μόνα τους, δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης ή φοβούνται να προχωρήσουν».

Ο Κολέσνικοφ ήταν ο διοικητής του 29ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας. 

18:20 Επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν

«Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετικό tweet. 

18:10 Επικοινωνία Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Μητροπολίτη Κιέβου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνομίλησε σήμερα Παρασκευή (11/3) με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο, εκφράζοντάς του την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον λαό της Ουκρανίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η παντοειδής στήριξη της αδελφής Εκκλησίας της Ουκρανίας απασχολεί ουσιαστικά την Εκκλησία της Ελλάδος, γι’ αυτό ήδη έχει αποσταλεί Εγκύκλιο Συνοδικό Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής, με το οποίο ζητείται η ενημέρωση για τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύφων από την Ουκρανία ιδιαιτέρως παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων.

17:40 Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ «θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

17:30 Μπέρμποκν: Aν σταματούσαμε αύριο την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, θα είχαμε ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες

«Εάν όλες οι εισαγωγές ενέργειας σταματούσαν σε μια νύχτα, αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη γερμανική κυβέρνηση επειδή επιμένει να εξαιρείται η προμήθεια ενέργειας από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πόσες ημέρες θα μπορούσαμε να αντέξουμε οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα νηπιαγωγεία ή να μην λειτουργούν τα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε η κυρία Μπέρμποκ από το Κόσοβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε ψυχραιμία για τέτοια θέματα σε αυτούς τους καιρούς, ακόμη και όταν ραγίζει η καρδιά μας».

Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «εάν αυτό σήμαινε ότι ο πόλεμος θα σταματούσε αύριο, τότε θα το κάναμε».

17:20 Ουκρανία: Οι συγκλονιστικές στιγμές του πολέμου σε ένα βίντεο

Μέσα στην καταστροφή και στο χάος, όλες αυτές τις ημέρες υπήρξαν απίστευτες στιγμές θάρρους και ελπίδας, τις οποίες κατέγραψε η κάμερα.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέχεια.

17:10 Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρισαν οικισμό στη Λευκορωσία από τον ουκρανικό εναέριο χώρο για να την παρασύρουν στον πόλεμο

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν την Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάσας) η κρατική συνοριακή υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι .

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι δύο άλλοι οικισμοί της Λευκορωσίας ήταν επίσης στόχοι στην ίδια επιχείρηση.

«Δηλώνουμε επίσημα: ο ουκρανικός στρατός δεν σχεδίασε και δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

16:55 Ο Ζελένσκι εξέφρασε την αγανάκτησή του για την πρόθεση της Ρωσίας να φέρει στην Ουκρανία μισθοφόρους από την Συρία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας Σύρους μισθοφόρους, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο βιντεοδιάγγελμα του Ουκρανού προέδρου την 16η ημέρα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πατριωτικός πόλεμος, ένας πόλεμος με έναν πείσμωνα εχθρό, ο οποίος αδιαφορεί για τους στρατιώτες του που πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Με έναν εχθρό που επιστρατεύει σε όλη την Ρωσία εφέδρους και κληρωτούς για να τους ρίξει στην κόλαση του πολέμου, και ο οποίος σκέφτηκε να φέρει μισθοφόρους από την Συρία για να πολεμήσουν κατά των ουκρανών.

16:40 Μπορέλ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους αναφέρει σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα Les Échos ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζεπ Μπορέλ, χαιρετίζοντας την απόφαση πολλών κρατών μελών της ΕΕ να αυξήσουν σημαντικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους, ενώ εκ παραλλήλου τάσσεται υπέρ της αμοιβαιότητας του κόστους του πολέμου.

16:30 Κίεβο: Βγάζουν από μουσείο αντιαρματικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα βάζουν σε κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν τα ρωσικά τανκς

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

16:20 Χωρίς εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος παραμένει ο πυρηνικός σταθμός του του Τσερνόμπιλ

Η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι χθες το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους ειδικούς.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί στις εχθροπραξίες, δεν επισκευαστεί στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις. «Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

16:05 ΟΗΕ- Ουκρανία: 564 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί --εκ των οποίων 41 παιδιά

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 41 παιδιά. Όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε.

15:50 Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό από τρεις πλευρές

Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο δήμαρχος, Γκενάντι Τρουχνάνοφ, ισχρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

15:21 Η Ρωσική εισαγγελία απαίτησε από την δικαιοσύνη να χαρακτηρισθεί η εταιρεία Meta εξτρεμιστική οργάνωση

Η ρωσική εισαγγελία ζήτησε από την ρωσική δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει την εταιρεία Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, «εξτρεμιστική οργάνωση» μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η εισαγγελία ζήτησε επίσης από την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Meta.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι η εταιρεία Meta επέτρεψε σε χρήστες του Facebook και του Instagram να κάνουν αναρτήσεις με τις οποίες καταδικάζουν την βία που ασκούν η Ρωσία και οι Ρώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ένα άλλο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το TASS , μετέδωσε ότι οι ανακριτικές αρχές στοιχειοθέτησαν υπόθεση σχετική με τις ενέργειες της εταιρείας Meta.

14.59 Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο προς την νίκη, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να πει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

14.33 Οι αρχές εντάσσουν την εκπρόσωπο Τύπου του Ναβάλνι σε κατάλογο καταζητούμενων

14.10 Εκπρόσωπος του Γαλλικού Στρατού: Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες

Ο ρωσικός στρατός δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για την εισβολή του στην Ουκρανία και τώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο έδαφος, «ιδιαίτερα στον τομέα της επιμελητείας και στον τομέα των πληροφοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πασκάλ Ιάνι στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France2.

14.00  Δημοσιογράφος του Ρωσικού ανεξάρτητου ΜΜΕ Meduza ανάρτησε βίντεο με Σύρους μαχητές

«Το τηλεοπτικό κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μόλις μοιράστηκε αυτό το βίντεο με Σύριους μαχητές έτοιμους να «προσφερθούν εθελοντικά» στην Ουκρανία. (Ο Πούτιν πριν από λίγο ενέκρινε τέτοιες αναπτύξεις, ισχυριζόμενος ότι η Δύση στέλνει ανοιχτά μισθοφόρους.)», σημειώνει στο tweet του.

13.50 Ηνωμένο Βασίλειο: Κυρώσεις σε 386 ακόμη Ρώσους

Περίπου 386 μέλη της Ρωσικής Δούμας έχουν προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων, δήλωσε η Βρετανική κυβέρνηση. Περιλαμβάνει την απαγόρευση ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την κατοχή περιουσιακών στοιχείων. Επηρεάζει όσους ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε: «Στοχοποιούμε τους συνένοχους στην παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και όσους υποστηρίζουν αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε την πίεση και θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τη βίδα στη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων. Μαζί με τους συμμάχους μας, στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους Ουκρανούς φίλους μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια, αμυντικά όπλα και διπλωματική εργασία για την απομόνωση της Ρωσίας διεθνώς».

13.38 Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «ανοιχτό πόλεμο» με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ που διοργανώνει η τουρκική προεδρία στην Αττάλεια.

«Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή τη σύγκρουση από το να κλιμακωθεί πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας και να γίνει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε έτσι την άρνηση του ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για την προστασία του πληθυσμού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ένα τέτοιο μέτρο «θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροπλάνα», είπε, «και σίγουρα θα μας οδηγούσε σε ανοιχτό πόλεμο».

13.25 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ επιβεβαιώνει πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Σύμφωνα με σειρά αναφορών από την ενημέρωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μίας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τη μετάφραση των όσων είπε ο Πεσκόφ, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε».

13.10 Κρεμλίνο: Όσοι ντρέπονται για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν είναι πραγματικοί Ρώσοι

Οι Ρώσοι που λένε ότι ντρέπονται για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας στην Ουκρανία δεν είναι πραγματικοί Ρώσοι, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

«Ένας πραγματικός Ρώσος δεν ντρέπεται ποτέ να είναι Ρώσος», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για το σύνθημα «ντρέπομαι να είμαι Ρώσος» που κάποιοι επαναλαμβάνουν τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας.

12.54 ΕΕ: Οι «27» αναφέρουν ότι ο ουκρανικός λαός «προστατεύει την χώρα του αλλά και τις κοινές μας αξίες για ελευθερία και δημοκρατία»

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες. Οι «27»επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.

12.25 Σφυροκοπείται αδιάκοπα το Χάρκοβο- 89 φορές μέσα σε μια μέρα

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο 89 φορές μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. 

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο,Oleh Synegubov, δήλωσε επίσης - σύμφωνα με το Reuters- ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες μετά το χτύπημα ενός ινστιτούτου με πυρηνικό εργαστήριο.

«Δεν υπάρχουν ακόμη απειλές για τον άμαχο πληθυσμό», πρόσθεσε.

12.10 Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία 

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι χθες, 10 Μαρτίου.

Ξεχωριστά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 1,85 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.

11.48 Γήπεδο και ψυχιατρική κλινική οι νέοι στόχοι της ρωσικής αεροπορίας

Αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας σε μη στρατιωτικούς στόχους, με τις νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για βομβαρδισμό μιας ψυχιατρικής κλινικής και ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Περιφερειακός διοικητής στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι έχει βομβαρδιστεί ψυχιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Ίζιουμ, κοντά στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Σινεγκούμποφ, στο νοσοκομείο βρίσκονταν 330 άτομα και 73 έχουν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

11.21 Στη Βουλή το σχέδιο Πούτιν για εθνικοποίηση ξένων εταιρειών

Στη ρωσική Βουλή θα συζητηθεί σήμερα το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων, που έχουν ανακοινώσει ότι εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Καθώς το Κρεμλίνο να ανησυχεί ότι η «έξοδος» των εταιρειών της Δύσης θα προκαλέσει μεγάλο «πόνο» στην οικονομία και θα αφήσει χιλιάδες ανέργους είναι αποφασισμένο για δραστικές κινήσεις. 

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών αυτών να περάσουν υπό ρωσικό έλεγχο προκειμένου εργοστάσια και γραφεία να παραμείνουν σε λειτουργία. Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά και την επισήμανση της Goldman Sachs ότι φεύγει από τη ρωσική αγορά. Δεκάδες ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων πετρελαϊκοί κολοσσοί, αλυσίδες λιανεμπορίου και τράπεζες, έχουν δηλώσει ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία. 

11.01 Νέα επίθεση σε ρωσικούς στόχους εξαπέλυσαν οι Anonymous

Σύμφωνα με ανάρτηση των Anonymous στο twitter κατάφεραν και χάκαραν τη Roskomnadzor, τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, και διέρρευσαν 360.000 αρχεία.

 

 

10.50 Η Μόσχα φέρνει 16.000 Σύρους «εθελοντές» μαχητές

Περί τους 16.000 Σύρους μαχητές μεταφέρει στον πόλεμο της Ουκρανίας η Ρωσία, καθώς είναι πλέον εμφανής η ανάγκη της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί να επιτρέψει σε εθελοντές να πολεμήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου, πρόσθεσε ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να έθουν να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων και των ρωσόφιλων της ανατολικής Ουκρανίας.

10.30 Περισσότεροι οι νεκροί άμαχοι της Ουκρανίας απ ό,τι οι στρατιώτες, λέει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς πολίτες παρά στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Θέλω αυτό να ακουστεί όχι μόνο στο Κίεβο αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ολέκσι Ρέζνικοφ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου, 549 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 957 τραυματίστηκαν.

10.10 Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι. Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

09.50 Σε ανθρωπιστική διέξοδο από τη Μαριούπολη ελπίζει το Κίεβο

Το Κίεβο προσβλέπει στην επιτυχή διάνοιξη ανθρωπιστικής διεξόδου από τη Μαριούπολη σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες για τη διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου διαφυγής από την πολιορκούμενη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα έχουν επανειλημμένα αποτύχει αυτή την εβδομάδα.

09.30 Ο Ζελένσκι απαντά στους Ρώσους για την «χημική επίθεση»

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για χρήση χημικών όπλων, προειδοποιώντας μκάλιστα ότι οι ρωσικές αιτιάσεις είναι «κακό σημάδι».

«Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε χημική επίθεση. Αυτό με κάνει να ανησυχώ πολύ επειδή κατ' επανάληψη έχουμε πειστεί για το εξής: αν θες να μάθεις τις προθέσεις της Ρωσίας, κοίτα αυτά για τα οποία η Ρωσία κατηγορεί τους άλλους».

09.10 Πάνω από 7.100 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τις 7.000 οι Ουκρανοί που έφτασαν στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα ειδικότερα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα 7.142 Ουκρανοί, από τους οποίους 2.289 ανήλικοι.

Το περασμένο 24ωρο (10/3/2022) στη χώρα εισήλθαν 654 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 239 ανήλικοι. 

08.55 Εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά, της χώρας καθώς και στο Ντνίπρο

Εκρήξεις σε γεωγραφικά απομακρυσμένες πόλεις της Ουκρανίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα, η ουκρανική τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά, τςη χώρας καθώς και στο Ντνίπρο – πόλη της ενδοχώρας κοντά στον ποταμό Δνείπερο και σημαντικό προπύργιο στην κεντροανατολική Ουκρανία. Καμία από τις δύο αυτές πόλεις δεν είχαν γίνει μέχρι στιγμής στόχος επιθέσεων.  

08.40 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

0820 TASS: Περίπου 222.000 άνθρωποι κατέφυγαν στη Ρωσία

Περίπου 222.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της  Ουκρανίας ισχυρίζεται το πρακτορείο ΤASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

07.50 Αναφορές ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής οι πόλεις Λούτσκ και Ντνίπρο έγιναν στόχος επιθέσεων για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. 

Τα ουκρανικά μέσα αναφέρουν εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά, καθώς και στο Ντνίπρο - μια πόλη στην ενδοχώρα που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο και αποτελεί ένα σημαντικό προπύργιο για την κεντροανατολική Ουκρανία. Καμία από αυτές τις πόλεις δεν έχει ξαναδεχτεί άμεσο βομβαρδισμό.

Σειρήνες είχαν ηχήσει σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας τις ώρες πριν από τις εκρήξεις.

 

07.30 Ρωσική αντίδραση κατά του «εξτρεμισμού του facebook»

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απαίτησε σήμερα η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta, της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά την απόφασή της να τροποποιήσει τον κανονισμό χρήσης της ως προς την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους και να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν να «πεθάνουν οι ρώσοι εισβολείς» και υποκινούν πράξεις βίας εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.

07.15 Σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα για να εξετάσει τις καταγγελίες για όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τη Ρωσία καθώς Μόσχα και Ουάσιγκτον επχιυν αλληλοκατηγορηθεί τις τελευταίες ημέρες για χρήση βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι λειτουργεί εργαστήρια για όπλα βιολογικού πολέμου σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο το απορρίπτουν τις κατηγορίες.

06.50 Ρωσικές δυνάμεις «περικυκλώνουν» αρκετές πόλεις (αμερικανικό Πεντάγωνο)

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

06.30  Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ αποκαλεί την κατάσταση «αληθινά ανησυχητική», καλεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Λι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις, έκρινε, «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία· αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «εισβολή». Εξάλλου, εναντιώνεται δημόσια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ