- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Τι οδήγησε σε αυτήν την απόφαση - Διεθνείς αντιδράσεις
Την απόφασή τους να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών πήραν οι ΗΠΑ.
Την ανακοίνωση έκανε η πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στα κεντρικά γραφεία του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη Νίκι Χέιλι, επισημαίνοντας ότι «καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί «χρόνιας προκατάληψης» του Συμβουλίου κατά του Ισραήλ για τα όσα εκτυλίσσονται στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στη Γενεύη και αριθμεί 47 μέλη.
Αντιδράσεις
Η ανακοίνωση προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων, με κορυφαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.
Αντόνιο Γκουτέρες (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ): «Θα προτιμούσα οι ΗΠΑ να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο όργανο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».
Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν (Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα): «Απογοητευτική είδηση, η Ουάσινγκτον όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της, με δεδομένο τον αριθμό των παραβιάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν, πάντως, έκπληξη. Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω».
Μπόρις Τζόνσον (Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας): «Λυπηρή απόφαση. Δεν κρατάμε μυστικό, όμως, το γεγονός ότι θα θέλαμε να δούμε μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το όργανο από το εσωτερικό του».
Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιαντσιτς): «Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της Δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.