- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η αιματοβαμμένη Γάζα πυροδότησε διπλωματική κόντρα (εικόνες, video)
Αλληλοκατηγορίες Ερντογάν με Νετανιάχου για το ποιος έχει περισσότερο αίμα στα χέρια του - «Εύσημα» ΗΠΑ σε Ισραήλ που σκότωσε μόνο 62 ανθρώπους
Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας το τελευταίο 24ωρο με φόντο το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων για το ποιος έχει περισσότερο αίμα στα χέρια του. Σε μια προσφιλή τακτική του εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Τουρκίας βγήκε μπροστά, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και του Ισλάμ, χαρακτηρίζοντας «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ.
«Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του, κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter, αναφερόμενος στον Νετανιάχου. Μάλιστα, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάσει τις «Δέκα Εντολές» για να πάρει «μαθήματα ανθρωπιάς».
Μια ημέρα, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία», με τον Νετανιάχου να περνά στην αντεπίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από έναν άνθρωπο που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς».
Απελάσεις διπλωματών
Η απέλαση του Τούρκου πρόξενου στην Ιερουσαλήμ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο στην κίνηση της Τουρκίας να ζητήσει την προσωρινή αποχώρηση του πρεσβευτή του Ισραήλ από την Άγκυρα.
Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι τη Δευτέρα, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων. Περισσότεροι από 2.700 οδηγήθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Οι καταγγελίες για ωμή βία των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ κατά άοπλων διαδηλωτών συνεχίζονται, την ώρα που video δείχνει ελεύθερους σκοπευτές να σημαδεύουν δημοσιογράφους και drone να ψεκάζουν εκπροσώπους ΜΜΕ που κάλυπταν τα γεγονότα στην διασυνοριακή γραμμή του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.
ΗΠΑ: Το Ισραήλ έδειξε αυτοσυγκράτηση
Και ενώ ανείπωτη θλίψη έχει πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συγγενείς και φίλοι έθαψαν την Τρίτη τα θύματα της αιματηρής καταστολής, οι ΗΠΑ έδωσαν τον τόνο της υπερασπιστικής γραμμής τους στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από το Ισραήλ.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε λόγο για αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πώς αν βρισκόταν άλλη χώρα σε αυτήν τη θέση, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιος.
Η δήλωση της Νίκι Χέιλι προκάλεσε την οργή των αραβικών κρατών, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να χαρακτηρίζει «καταπιεστική» και «δολοφονική οντότητα» το Ισραήλ, ζητώντας την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς στα παλαιστινιακά χώματα συντελούνται εγκλήματα πολέμου.
ΟΗΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. αποτελείται από 47 κράτη-μέλη), προκειμένου να συζητήσει για ην κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο σώμα είχε συνεδριάσει ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση στη Μιανμάρ, με χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας να αναζητούν καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλαντές για να γλυτώσουν από τις εκκαθαρίσεις των δυνάμεων Ασφαλείας της ασιατικής χώρας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Τι υποστήριξε ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι
Η απάντηση στις απειλές Ιρανού στρατηγού
Η ομιλία για την επέτειο της ορκωμοσίας του
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.