Resto

Εσύ δοκίμασες σαλάτα «ενσυναίσθηση» στο Σχεδία Home;

Brunch, ωραίο φαγητό, cocktails και αλληλεγγύη στην Κολοκοτρώνη

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Σχεδία Home στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου

Δοκιμάσαμε το νέου μενού του Σχεδία Home, το στέκι του περιοδικού Σχεδία στο κέντρο της Αθήνας

Από το ταβάνι κρέμονται 51 χάρτινα σπίτια. Συμβολίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που κατάφεραν να βρουν σπίτι με τη βοήθεια της Σχεδίας, ποιος ξέρει μετά από πόσους μήνες ή χρόνια στον δρόμο. Όλοι τους έχουμε δει: οι πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα που κρατούν το περιοδικό «Σχεδία» σε κάθε κεντρική γωνιά της πόλης. Άνθρωποι που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, είναι άνεργοι ή άστεγοι, αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μέσα από αυτό το περιοδικό κέρδισαν ξανά το δικαίωμά τους στην (κοινωνική) ζωή.

Ο εκδότης της Σχεδίας Χρήστος Αλεφάντης
Ο εκδότης της Σχεδίας Χρήστος Αλεφάντης/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το «Σχεδία Home» στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου είναι κι αυτό αφιερωμένο στον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους συνανθρώπους μας, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα ανοιχτό στέκι για όλους. Ένα αληθινά νόστιμο στέκι

Στραπατσάδα
Στραπατσάδα/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Σαλάτα «Κατανόηση»
Σαλάτα «Κατανόηση»/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το «Σχεδία Home» ανοίγει από το πρωί σερβίροντας brunch και καλό καφέ, συνεχίζει με ένα sharing style menu φτιαγμένο για να μοιράζεται ανάμεσα στις παρέες και τα βράδια μας περιμένει για κρασάκι και cocktails. Το μενού, που έχει δημιουργήσει ο σεφ Κώστας Λύκουρας, βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, αλλά έχει αρκετές δημιουργικές, πρωτότυπες πινελιές (όπως τα πολύ νόστιμα αυγά ποσέ με σπιρουλίνα). Από τις σαλάτες, που έχουν ονόματα όπως «αλληλεγγύη», «κατανόηση», «καλοσύνη», εγώ δοκίμασα την «ενσυναίσθηση» δηλαδή φακές beluga με ψητά λαχανικά, φέτα και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας με θυμάρι, ωραία και δροσιστική. Έφαγα επίσης μια καυτή σούπα κολοκύθας με άρωμα πορτοκαλιού και χοιρινά φιλετάκια με baby πατάτες και σάλτσα ροδιού, μοιράστηκα νοστιμότατα tapas και έπαθα πλάκα με το πεντανόστιμο κουνουπίδι ογκρατέν με φυτικό τυρί και γάλα σόγιας! Τόσο βελούδινο σε υφή, τόσο πλούσιο σε γεύση, θα το λατρέψετε είτε είστε vegan είτε όχι…

Η διάσημη κολοκυθόσουπα της Σχεδίας μα άρωμα πορτοκαλιού
Η διάσημη κολοκυθόσουπα της Σχεδίας μα άρωμα πορτοκαλιού/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν με φυτικό τυρί
Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν με φυτικό τυρί/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Υπάρχουν βέβαια και γλυκάκια (να δοκιμάσετε το σιμιγδαλένιο χαλβά του Στέλιου Παρλιάρου), αλλά και ένα… μενού για τον τετράποδο φίλο σας, που υποθέτω ότι θα εκτιμήσει δεόντως τα μπισκότα κοτόπουλου με καρότο και άλλες παρόμοιες λιχουδίτσες.

Signature Κοκτέιλ δια χειρός Πέτρου Μυτιληναίου
Signature Κοκτέιλ δια χειρός Πέτρου Μυτιληναίου/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Εκτός από όλα αυτά στην καλλιτεχνική σάλα του Σχεδία Home θα χαζέψετε έργα τέχνης (λειτουργεί και πωλητήριο με χειροποίητα είδη δώρων από ανακυκλωμένα περιοδικά της Σχεδίας), θα ακούσετε μουσικές λίστες που έφτιαξαν γνωστοί ραδιοφωνικοί και μουσικοί παραγωγοί αποκλειστικά για το Σχεδία Home, θα περάσετε όμορφα σε ένα στέκι που είναι κάτι παραπάνω από εστιατόριο ή café. Ένας συλλογικός χώρος να μας θυμίζει ότι η αλληλεγγύη είναι βασικό, απαραίτητο συστατικό κάθε κοινωνίας και, συχνά, σώζει ζωές.

Φίλοι και συνεργάτες της Σχεδίας έξω από το Σχεδία Home/
Φίλοι και συνεργάτες της Σχεδίας έξω από το Σχεδία Home/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Υ.Γ. Αξίζει να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών του Σχεδία Home πηγαίνουν στους κοινωνικούς σκοπούς της Σχεδίας, ενώ στην κουζίνα θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται νέοι μάγειρες που δεν έχουν τη δυνατότητα σπουδών.

Κολοκοτρώνη 56& Νικίου 2, 210 3316849, www.shediahome.gr, Instagram: @shedia_home

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ