- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Ella, η ελληνική κουζίνα που αγαπάμε στη γειτονιά της Μητρόπολης
Υπέροχα πιάτα από τη Νένα Ισμυρνόγλου και προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Tο Ella στη Μητροπόλεως παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Μητροπόλεως μετατράπηκε σε δρόμο-κόσμημα. Μεγάλο μέρος της αλλαγής σίγουρα το έφερε η Μητρόπολη που αποκαλύφθηκε έπειτα από χρόνια εργασιών και έδωσε στην περιοχή την αίγλη που της αξίζει. Κοντά της ήρθαν ξενοδοχεία νέας γενιάς και εστιατόρια που παίζουν την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα. Ανάμεσά τους και το Ella, που άνοιξε στο νούμερο 26 της Μητροπόλεως πριν από ένα χρόνο περίπου, έχοντας στο τιμόνι της κουζίνας τη φημισμένη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου.
Το Ella με δύο εισόδους (μία επί της Μητροπόλεως και μία στον μικρό πεζόδρομο της Πετράκη) είναι από μόνο του μια ολόκληρη αθηναϊκή γειτονιά. Το πρωί θα περάσεις για καφέ αλλά και για ένα υπέροχο ελληνικό πρωινό, αργότερα για τα τρομερά πιάτα της Νένας, φεύγοντας θα ψωνίσεις ωραία ελληνικά προϊόντα για το σπίτι. Στο πίσω μέρος του εστιατορίου (από την είσοδο της οδού Πετράκη) θα βρεις μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων από έλληνες παραγωγούς, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται και στα πιάτα δίνοντάς σου έτσι την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις, αλλά και να πάρεις ιδέες για το πώς μπορείς να τα εντάξεις και στη δική σου κουζίνα.
Η Νένα Ισμυρνόγλου, βαθύς γνώστης της ελληνικής κουζίνας, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις καλύτερες σεφ στην Ελλάδα, έχει τον τρόπο της να μεταφέρει κάθε αγαπημένο πιάτο με το οποίο μεγαλώσαμε στη σύγχρονή του εκδοχή. Με άλλα λόγια, το φαγητό της εμπεριέχει μια ισχυρή γευστική ανάμνηση, αλλά ταυτόχρονα και μια καινούργια, ξεχωριστή γεύση. Κάπως έτσι, τα τσιγαριαστά χόρτα μπλέκονται με ποικιλία μανιταριών, φρέσκα αρωματικά και ντομάτα, το «καλούδι» (ένα μαστιχωτό σχαροτύρι) σερβίρεται με δυόσμο και γλυκό κυδώνι, οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα, γραβιέρα και φρέσκα μυρωδικά είναι από τις ωραιότερες που έχεις δοκιμάσει ποτέ, οι γίγαντες φούρνου μαγειρεύονται με ολόκληρα ντοματάκια santo, ούζο και άνηθο, ενώ το all time classic αγαπημένο πιάτο, το «κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες» που έθρεψε γενιές και γενιές, εδώ σιγοψήνεται μαζί με κεφαλοτύρι και ψητή ντομάτα και γνωρίζει ακόμα πιο ένδοξες μέρες.
Ο κατάλογος των γλυκών δεν μένει πίσω, με το θεϊκό προφιτερόλ με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και ζεστή σάλτσα μαύρης σοκολάτας να κλέβει τις εντυπώσεις και τον κορμό σοκολάτας με μπισκότα πτι μπερ να μας πηγαίνει πίσω στα παιδικά μας απογεύματα. Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη δύναμη της Νένας. Αυτή η μαγική ικανότητα να μας προσφέρει στο πιάτο μια ανάμνηση παιδικής αθωότητας που νομίζαμε ότι είχαμε πια ξεχάσει. Για αυτό και τα τραπέζια στη ζεστή σάλα του Ella, μεσημέρια και νύχτες γεμίζουν πάντα με παρέες που ενθουσιασμένες απολαμβάνουν κάθε μπουκιά.
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 210 3315547, www.ellagreekcooking.gr, Fb: @EllaGreekCooking
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.