- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, δηλαδή η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Το Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω τιμάει την ελληνική κουζίνα και είναι ένας σοβαρός λόγος να πας στο Λιτόχωρο
«Προτιμούν να έρχονται οδικώς από την Αθήνα για δουλειές στη Θεσσαλονίκη ώστε να κάνουν στάση στο Λιτόχωρο, να γευματίσουν ή να δειπνήσουν και να δοκιμάσουν την επιλεγμένη κάβα μας», σημειώνει με κρυφό καμάρι ο ιδιοκτήτης του «Γαστροδρόμιου εν Ολύμπω» Ανδρέας Γάβρης. «Δεν βαριούνται να οδηγούν, αντί να πάρουν το αεροπλάνο και επιμένουν να μας επιλέγουν». Ένα γαστρονομικό τοπόσημο κάτω από τις υπώρειες του Ολύμπου που λειτουργεί ανελλιπώς από το 2003, αρχικά στην πλατεία του Λιτόχωρου και στη συνέχεια στην κεντρική οδό που οδηγεί στην πλατεία, και παράγει γαστρονομικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου, χωρίς ούτε μια στιγμή, στα 21 χρόνια λειτουργίας του, να προδώσει την ποιότητα των πιάτων και τη λίστα των υπέροχων κρασιών του.
Δεν είναι ένα κατάστημα εστίασης για μυημένους, αλλά είναι ανοιχτό σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού που θέλουν να χορτάσουν και να μην πληρώσουν μια περιουσία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάθε πιάτο δεν δουλεύτηκε και δεν θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη γευστική μνήμη του καθενός.
Η μαγειρική του Ανδρέα Γάβρη στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
Τη μαγειρική του σεφ-πατρόν χαρακτηρίζει η πληθωρικότητα, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη και η ένταση της γεύσης. Οι δημιουργίες του διακρίνονται για τη συναισθηματική τους δύναμη και το συναρπαστικό γευστικό βάθος. Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα και δη η μακεδονική, ο σεφ παιχνιδίζει με τα πιάτα του τα οποία πειράζει δημιουργικά με ήπιους νεωτερισμούς. Το καλύτερο παράδειγμα όλων είναι το παραδοσιακό μπουρανί που εδώ ο Ανδρέας το φτιάχνει με την τεχνική του ριζότο! Αναμιγνύει τα υλικά, ρύζι, τσουκνίδα, κρεμμύδι, γραβιέρα και ζυγούρι γάστρας (που ψήθηκε στο ζωμό του για 16 ώρες) και σε λίγο φτάνει στο τραπέζι ένα εξαίσιο ριζότο πλημμυρισμένο από γήινα αρώματα, άγρια μανιτάρια και τρούφα. Δοκιμάσαμε τις σπιτικές χυλόπιτες, με κρόκο Κοζάνης, ραγού και τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας, ένα πιάτο ισορροπημένο σε αρώματα και εντάσεις. Η ρουστίκ velouté χορτόσουπα με μους φέτας Ολύμπου (κατσικίσιο τυρί) μας έτερψε τα μάλα με την αιχμηρή νοστιμιά της. Η μελωμένη καλοκαιρινή σαλάτα που επιλέξαμε ήταν από μόνη της ΤΟ highlight - μια υπερπαραγωγή με ξινοτύρι Πιερίας, ντομάτα, γλιστρίδα, τηγανητές μπάμιες, σουφλέ κολοκυθιού, βαλεριάνα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Στο μενού θα βρείτε ασυναγώνιστα τυριά από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Διαλέξαμε βολάκι Άνδρου (λευκό και απαλό) που αποτελεί τον πρεσβευτής της τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Ήταν εξαίσιο, με τριφτή και πλούσια υφή, κολλούσε γαργαλιστικά στον ουρανίσκο μας και ο Ανδρέας το συνόδεψε ιδανικά με chutney μήλου.
Αχαλίνωτες οινολογικές αναζητήσεις
Είναι άξια μνείας η λίστα των κρασιών που διαθέτει το εστιατόριο, έχοντας μάλιστα πολύ λογική τιμολόγηση. Ξεκίνησε το 2003, ταυτόχρονα με τη γέννηση του «Γαστροδρόμιου», με μια μικρή λίστα 60 ετικετών, την μεγάλωσε τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας τις 100 και φτάσαμε σήμερα στην υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα (το καμάρι του σεφ) όπου παλαιώνουν περισσότερες από 700 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό αμπελώνα. Τα περισσότερα από αυτά (ακόμη και τα πιο ακριβά) προσφέρονται και σε ποτήρι. Ο Ανδρέας Γάβρης οργανώθηκε ακόμη καλύτερα δημιουργώντας το ηλεκτρονικό κατάστημα Gastropantry shop στο οποίο διαθέτει τα εκλεκτά κρασιά του και κάποια εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής.
Έτσι λοιπόν μια βροχερή ημέρα επιστροφής από την Αθήνα ημερώσαμε την ψυχή μας με μια στάση στο Λιτόχωρο, όπου ο Όλυμπος μας έστελνε κατευθείαν στην ζεστή σάλα του Γαστροδρόμιου και τις επιλεγμένες συνταγές του Ανδρέα Γάβρη. Δίπλα μας μια πολυεθνική ομάδα ορειβατών που άφησαν τον Όλυμπο στην βροχή και τη συννεφιά και αποφάσισαν να δοκιμάσουν ελληνική δημιουργική κουζίνα. Όλοι μαζί αδελφωμένοι ενωθήκαμε κάτω από τις γεύσεις του ανήσυχου σεφ και δοκιμάσαμε νέες ετικέτες, που ως τότε μας ήταν άγνωστες. Το σέρβις ακολουθεί χαρίζοντας περιποίηση επαγγελματική όσο και ευγενική.
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο , 2352021300, λειτουργεί καθημερινά 12.00-00.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου
Ο Κώστας Ζουγανέλης των Bar Guru Bar και Buba στο νέο του στέκι στο Ψυχικό
Όλοι αγαπάμε έναν κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι και μια λεμονάτη ρεβυθάδα
Εκεί θα πας αν θέλεις να δεις μαζεμένη την κοσμική Θεσσαλονίκη. Κατά προτίμηση το μεσημέρι.
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Στη καρδιά του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, ο σεφ Paul-Henri και η γυναίκα του Margaux, μας προσκαλούν σε ένα Μεσογειακό γαστρονομικό ταξίδι
Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Στα μετόπισθεν, αγνά και λαϊκά του Ταύρου, η πιο φαεινή ιδέα για φρέσκο ψάρι
Ξεκίνησε σαν καφενείο, από έναν ερασιτέχνη ψαρά
Το πιο μυρωδάτο take away spot της πόλης είναι εδώ!
Ήρθε πριν από λίγους μήνες για να προσφέρει μία εναλλακτική γευστική έξοδο στην περιοχή
Αποτέλεσμα της δουλειάς τριών καλών φίλων, έχει γίνει προορισμός για λάτρεις του καφέ και του brunch
Specialty coffee και ένα από τα καλύτερα brunch της Αθήνας
Μια γευστική περιπέτεια με άρωμα street food
Μοναδικός καφές, εντυπωσιακό brunch και τέλεια cocktails
Εδώ μεγαλουργεί η ταλαντούχα σεφ Αγάπη Μιχελή, προτείνοντας γεύσεις απλές αλλά γεμάτες συναίσθημα
Εδώ θα δοκιμάσεις ένα μοναδικό brunch μενού που συνεχώς εξελίσσεται και συναρπάζει
Ειδικά τα πιάτα με αυγά είναι πραγματικά άψογα!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.