- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Ρετζίκας: Λαϊκό γκουρμέ στον Ποταμό Επανομής
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Ρετζίκας: Η νόστιμη ταβέρνα του κάμπινγκ Ακτή Ρετζίκα στον Ποταμό της Επανομής
Πολλά χρόνια πριν σκάσει η τάση του glamping (κάμπινγκ τύπου βεδουίνικη σκηνή στη φύση με ερκοντίσιον δίπλα στο κύμα και λουδοβικιανές καρέκλες και μπουντουάρ δέκα βήματα από την άμμο), η «Ακτή Ρετζίκα» της Επανομής πρόσφερε στους επισκέπτες την απόλυτη εκδοχή της θερινής διαβίωσης, χωρίς να το κάνει θέμα. Απέναντι από την αμμώδη θάλασσα του Ποταμού, που (ας το πάρει το ποτάμι) φέτος αναδεικνύεται σε κορυφαίο σπλις σπλας σποτ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στήνεις τη σκηνή σου ή παρκάρεις την τροχοβίλα σου και, αν κάνεις κέφι για κάτι πιο σικ, διαλέγεις στούντιο, δωμάτιο, μπανγκαλόου ή Bell Tent μέσα σε μια οργιαστικά καταπράσινη φύση. Τα γράφω όλα αυτά για το κάμπινγκ «Ακτή Ρετζίκα», γιατί πέραν των παραπάνω αρετών, πρόσφατα στην ταβέρνα τους ευτύχησα να δοκιμάσω ψαρική τέτοιας ποιότητας, που άνετα τον χειμώνα, όταν το κάμπινγκ θα είναι κλειστό, τολμώ να καλέσω τη Λεμονιά με την μπριγκάδα της να μας έρθουν και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί η Λεμονιά (που όλοι τη φωνάζουν Λέμι) ανέβασε ψηλά τον πήχυ όχι μόνο για τον Ποταμό, αλλά και για την Επανομή, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι, όμορους τόπους που πλέον κατηφορίζουν στην «Ακτή» για τις γκουρμεδιές της, μιας και τα νέα κυκλοφόρησαν.
Το ζυμωτό καρβελάκι με ελιές Χαλκιδικής, τριμμένη ντομάτα, αρωματικό βούτυρο, ψητά κρεμμύδια και ανθό αλατιού, βρίσκω ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα νέα ήθη της Ρετζίκας, που τολμά να φύγει από την πεπατημένη της ρουστίκ ταβερνιτέ και να προσφέρει για άλειμμα έναν υπέρτατα χτυπημένο και αεράτο ταραμά σε μους με λάδι μαϊντανού και chives. Ένα ξεκίνημα που μπορεί στο πιτς φυτίλι να γίνει surf and turf, αν δίπλα στο καταπληκτικό μυδοπίλαφο της γιαγιάς Ρίνας κολλήσει το λουκάνικο με τρούφα, κρέμα φασολιού και γλυκόξινα κρεμμύδια.
Trust me: ο μπακαλιάρος είναι ένα ποίημα και οι κολοκυθοκεφτέδες με δυόσμο, γιαούρτι και λάιμ, περασμένοι μέσα σε σπρινγκ ρολς, συνθέτουν ένα επικό χάικου. Υμνώ και το καπνιστό σκουμπρί με πίκλα κρεμμυδιού και κρέμα φασολιού και καταθέτω ντούκου ρισπέκτ στα τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι και τις θεσπέσια τηγανισμένες πατάτες, που με συνοδεία αγγουροντοματοσαλάτας από διαλεχτή επανομίτικη λαχανοζαρζαβατική και τσίπουρο ΜπαμπαΤζιμ μας έβαλαν σε ψυχή και στόμα όλο το καλοκαίρι όπως γευστικά το έχουμε στο μυαλό μας, κάθε που καθόμαστε απέναντι στη θάλασσα. Τα καλαμαράκια ένα χάρμα, το χταπόδι σχάρας σπέσιαλ και το κους κους θαλασσινών με λεμονόχορτο, τσίλι πιπεριά και λάιμ, όλος ο Αύγουστος σε ένα πιάτο.
Η Επανομή, ο Τρίλοφος και ο Ποταμός έχουν πολλάκις τεσταριστεί για τη γαστρονομία τους από αυτήν εδώ τη στήλη. Το Κτήμα Γεροβασιλείου, που εκτός από το κρασί, διαθέτει και μια πεντάστερη αξιόμαχη κουζίνα με θέα τον αμπελώνα, τα κρέατα στο Στέκι, τα ψαρικά στο Αγκυροβόλι και η μερακλίδικη κουζίνα της Κατερίνας στο ΑΟΖ, χάρις στις εξαιρετικές πρώτες ύλες και την επιμέλεια των ιδιοκτητών τους τιμούν τη φήμη του τόπου τους και βάζουν την Επανομή στα «πρέπει να πας και να φας» σημεία του θεσσαλονικιώτικου γαστροχάρτη.
Ρετζίκας, Ποταμός Επανομής, 6937456552
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου
Ο Κώστας Ζουγανέλης των Bar Guru Bar και Buba στο νέο του στέκι στο Ψυχικό
Όλοι αγαπάμε έναν κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι και μια λεμονάτη ρεβυθάδα
Εκεί θα πας αν θέλεις να δεις μαζεμένη την κοσμική Θεσσαλονίκη. Κατά προτίμηση το μεσημέρι.
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Στη καρδιά του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, ο σεφ Paul-Henri και η γυναίκα του Margaux, μας προσκαλούν σε ένα Μεσογειακό γαστρονομικό ταξίδι
Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Στα μετόπισθεν, αγνά και λαϊκά του Ταύρου, η πιο φαεινή ιδέα για φρέσκο ψάρι
Ξεκίνησε σαν καφενείο, από έναν ερασιτέχνη ψαρά
Το πιο μυρωδάτο take away spot της πόλης είναι εδώ!
Ήρθε πριν από λίγους μήνες για να προσφέρει μία εναλλακτική γευστική έξοδο στην περιοχή
Αποτέλεσμα της δουλειάς τριών καλών φίλων, έχει γίνει προορισμός για λάτρεις του καφέ και του brunch
Specialty coffee και ένα από τα καλύτερα brunch της Αθήνας
Μια γευστική περιπέτεια με άρωμα street food
Μοναδικός καφές, εντυπωσιακό brunch και τέλεια cocktails
Εδώ μεγαλουργεί η ταλαντούχα σεφ Αγάπη Μιχελή, προτείνοντας γεύσεις απλές αλλά γεμάτες συναίσθημα
Εδώ θα δοκιμάσεις ένα μοναδικό brunch μενού που συνεχώς εξελίσσεται και συναρπάζει
Ειδικά τα πιάτα με αυγά είναι πραγματικά άψογα!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.