Resto

ΑΟΖ 7: Φαγητό σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Τα φαγητά της Κατερίνας Σκορδίτη κουβαλούν μέσα τους μια αίσθηση οικογενειακού κυριακάτικου τραπεζιού

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

ΑΟΖ 7: Στο εστιατόριο της Κατερίνας Σκορδίτη, στην Επανομή, σερβίρεται σπιτικό, μαμαδίστικο φαγητό.

Όταν η Κατερίνα Σκορδίτη, επί 15 χρόνια μαγείρισσα σε ξενοδοχεία και ταβέρνες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Καρδίας, άνοιξε το AOZ 7 στην Επανομή (γενέθλια γη της), είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό της: «Ένα εστιατόριο-μεζεδοπωλείο που θα αβαντάρει τις τοπικές γεύσεις με ένα τουίστ. Τύπου, για παράδειγμα, όλοι εδώ στην Επανομή έχουμε στη γευστική μας μνήμη το χταποδάκι με τις μελιτζάνες, αλλά στο ΑΟΖ 7 το φτιάχνω σε εκδοχή παπουτσάκι και με μπεσαμέλ από πάνω». 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Και τι πάει να πει ΑΟΖ 7, τη ρωτώ, έχοντας στο μυαλό μου τη θεωρία και την πρακτική των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών; «Το 7 είναι ένας μαγικός αριθμός, που είτε τον συναντάς στο σύμπαν, είτε στις θρησκείες, είτε στα μαθηματικά, κρύβει μέσα του πολλαπλές σημάνσεις. Αποκλειστική Οινογευστική Ζάλη θα πει η δική μας AOZ».

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Και για του λόγου το αληθές, μαζί με ένα καταπληκτικό τσίπουρο Μαύρο Ρόδο η Κατερίνα κοτσάρει για μεζέ την καλύτερη παστουρμαδόπιτα με φύλλο κρούστας και παπαρουνόσπορο που δοκίμασα φέτος στη Θεσσαλονίκη, κρατσανιστή τόσο όσο και ζουμερή. Συνδυασμένη με αλμυρούς λουκουμάδες τραγανισμένους τέλεια εξωτερικά και ιδανικά αφράτους εσωτερικά, συνεπικουρούμενη με σάλτσα αγιολί, δηλώνει τάλαντο, τέχνη, γνώση και μερακλίδικη τεχνική. 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!
ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Όταν η Κατερίνα στα 42 της πήγε στο τμήμα μαγειρικής της Παστέρ, ώστε η 15χρονη μαγειρική της εμπειρία να υποστηριχθεί και από ένα θεωρητικό υπόβαθρο, είχε ήδη γράψει τα χιλιόμετρά της και στον τομέα των βιολογικών αγορών της Θεσσαλονίκης και σε όλη την microgreen κουλτούρα των πρώτων υλών και των βρώσιμων λουλουδιών. Μεγάλο πράγμα να κατέχει ο μάγειρας τα μυστικά τους, όπως επίσης και να παρακολουθεί την εποχικότητα: «Το ταλαγάνι μου το σκάω με συνοδευτικό τσάτνεϊ βερίκοκο, αλλά μόλις οι ζέστες τελειώσουν, να ετοιμάζεσαι για μαρμελάδα γλυκιάς κολοκύθας». 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Θαύμα και το ταλαγάνι της, θεσπέσιο και το περέκ της με τον καβουρμά και τα τέσσερα τυριά, και ανυπομονώ να τελειώσει αυτό το παρατεταμένο φθινοπωροκαλόκαιρο (κολυμπάμε ακόμα εδώ στον Ποταμό της Επανομής), ώστε με τα πρώτα κρύα να ξεφουρνιστούν και οι κιμαδόπιτες. 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Για αυτό ερχόμαστε στο ΑΟΖ7: για μια κουζίνα τίμια, σπιτική, φροντισμένη ως εκεί που δεν παίρνει και μια συνεχή αίσθηση πως τα φαγητά της Κατερίνας Σκορδίτη κουβαλούν μέσα τους μια ευδαιμονική αίσθηση Κυριακής, γιορτής και σχόλης. Εδώ με παραπέμπει το συναίσθημα της κάθε μπουκιάς και έρχονται τα πιάτα, που οφείλω να διευκρινίσω πως τα μοιραζόμαστε μια οκταμελή παρέα. Και το αντάμωμα με φίλους δεν είναι βασικό συστατικό της περιπέτειας που ονομάζεται Κυριακή; 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Το κρεμαστό κοντοσούβλι κοτόπουλο με πιπεριές είναι ένα λουκούμι, ενώ οι κόκκινες γεμιστές βιολογικές πιπεριές Φλωρίνης με αυγά, τρία τυριά και παστουρμάδες, βέρα συγκίνηση επίσης. Οι δυο σαλάτες (χόρτα τσιγαριαστά με κρεμμύδι και ντοματίνια και ΑΟΖ 7 με μαρούλι, ρόκα, άισμπεργκ, αρωματικά φυτά εποχής, ντοματίνια, τραγανό παστέλι, καρπό αρώνιας και καπνιστή γραβιέρα) δροσίζουν ιδανικά. Και ορίστε κεφτεδάκια μούρλια, μπιφτεκάκια κόλαση, πατάτες τηγανητές από το διάστημα, συκωτάκια ζετέμ και ένα αρνάκι με ρύζι, σταφίδα και δυόσμο, που κι αυτό το πιάτο αν δεν είναι Κυριακάτικη μνήμη! 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Στην Επανομή βρισκόμαστε, οπότε ροζέ Γεροβασιλείου πίνουμε τιμώντας τον άνθρωπο που ταξίδεψε την οινοποιητική και την αμπελουργία του τόπου του στα αστέρια, έλα όμως που, όταν βλέπω στη λίστα κρασιών το Λημνιό του Χατζηγεωργίου, ανακαλύπτω πως με την Κατερίνα Σκορδίτη μας συνδέει και η λατρεία για τη νήσο των νήσων, στην οποία πηγαίνει απαρεγκλίτως τρεις φορές τον χρόνο για φλομάρια, μελίχλωρα και άγρια κουνέλια. 

ΑΟΖ 7: Σαν κάθε μέρα να είναι Κυριακή!

Οφείλω έτσι για άλλη μια φορά να ξαναθυμίσω ποιος ο λόγος που αναμένω πώς και πώς ο καλός καιρός να το κρυώσει λίγο, όπως και το ότι καθημερινά στο ΑΟΖ 7 η Κατερίνα βγάζει δυο διαφορετικά πιάτα για take away, ενισχύοντας τη φήμη ενός μαγαζιού που ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα επανομιώτικα πέριξ (Τρίλοφος, Καρδία, Πλαγιάρι), αλλά και η Θεσσαλονίκη που ακόμα κολυμπά στην Επανομή, το υπερτιμάει. Και με τα χίλια δίκια: ένα από τα πιο συγκλονιστικά γλασαρισμένα κότσια στον φούρνο ήταν αυτό που δοκίμασα εκείνη την Κυριακή στο ΑΟΖ 7, κι άντε με το καλό να βρείτε και εσείς τον δρόμο για τα φίνα της κουζίνας της Κατερίνας Σκορδίτη. 

ΑΟΖ 7, Νέο Πάρκο Επανομής, Τ: 2392181066

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ