- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Παγκόσμια ημέρα ποίησης 2026: Το Μεσογειακό δίκτυο ποιητών συστήνεται στην Αθήνα
Ποιητές από όλη τη Μεσόγειο συναντιούνται στην Αθήνα
Η παρουσίαση του νέου Mediterranean Poets Network την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2026 φέρνει κοντά 20 ποιητές από όλη τη Μεσόγειο
«Η ποίηση γίνεται πάλι η μοναδική θρησκεία, χωρίς θεούς, ούτε δόγματα... μια ανοιχτή αδελφότητα που δέχεται άνδρες, γυναίκες, δέντρα και βουνά». Έτσι έγραφε η κατεξοχήν, ίσως, «μεσογειακή» ποιήτρια του β’ μισού του 20ου αιώνα, Ετέλ Αντνάν, σε καιρούς εξίσου δύσκολους με τους σημερινούς, με την Ιστορία να στέκει αναποφάσιστη στις κόψεις του πιο δίκοπου μαχαιριού. Γεννημένη στη Βηρυτό, από Ελληνίδα μάνα Σμυρνιά και Τούρκο πατέρα αλβανικής καταγωγής, μεγαλωμένη μέσα σε πέντε γλώσσες (αραβικά, γαλλικά, ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά), η Αντνάν καταλάβαινε περισσότερο απ’ όλους ίσως τις κόκκινες γραμμές που ενώνουν (κι όχι χωρίζουν) τους λαούς αυτή της ζεστής μας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) mare nostrum.
Αυτό της το πνεύμα ονειρευόταν για χρόνια να διατηρήσει ο ποιητής, μεταφραστής, εκδότης και οραματιστής Ντίνος Σιώτης, προκειμένου να συνενώσει όλη τη Μεσόγειο μέσω της ποίησης, ιδρύοντας έναν νέο, διεθνή ποιητικό οργανισμό που θα αγκαλιάζει την κοινή μας, θαλάσσια «λίμνη».
Πάει τώρα πάνω από ένας χρόνος που η ποίηση μάς βρήκε μαζεμένους, κάπου στα Εξάρχεια, να υπογράφουμε το καταστατικό ίδρυσής του. Έκτοτε γίναν όλες οι νομικές διαδικασίες, οι πρώτες διεργασίες για εισαγωγή νέων μελών, προκαταρκτικού Δ.Σ. και τα λοιπά και τα λοιπά (σημαντικά, μα μη ποιητικά, οπότε τα παραλείπω) και έφτασε η μεγάλη μέρα της παρουσίασής του: ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2026, το νεοσύστατο Mediterranean Poets Network αυτοπαρουσιάζεται - παρουσιάζει τη δουλειά ποιητών-μελών του - και καλεί νέους/ες/α ποιητές, ποιήτριες και ποιητά, να έρθουν να γνωριστούν μεταξύ τους στο Public Συντάγματος, στις 7 το βράδυ, θυμίζοντας κι ελπίζοντας στο στίχο του Νίκου Καρούζου «Μια μεγάλη θάλασσα στο τετράγωνο είναι μάλλον ένα πέλαγος»…
Η ιδιαιτερότητα του MPT είναι εμφανής απ’ τ’ όνομά του: μέλη του μπορούν να γίνουν Έλληνες και ξένοι ποιητές, όλοι -και μόνο- από χώρες που βλέπουν, ακούν, μυρίζουν κι έχουν σμιλευθεί απ’ τη Μεσόγειο: ένας κύκλος πολιτισμών που συνομιλούν κι αλληλοσυμπληρώνονται από αρχαιοτάτων ετών, και πάνε κόντρα στις συγκρούσεις που τους επιβάλλονται άνωθεν. «Η Μεσόγειος» λέει ο Ντίνος Σιώτης, «βράζει από πολιτισμό, ποίηση, ιδέες, έμπνευση. Στις ακτές της Μεσογείου συναντώνται το πνεύμα, η σκέψη και ο πολιτισμός. Η Μεσόγειος, το απαστράπτον κέντρο της Γης κατά τον ιστορικό Φερνάντ Μπροντέλ και το κέντρο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον Χέγκελ, εμπνέει.» Και συμπληρώνει μετά, σκυθρωπός, το εξίσου κομβικό και αξιομνημόνευτο: η ίδια αυτή, απαστράπτουσα θάλασσα «έχει γίνει πλωτό νεκροταφείων των αμοίρων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Σκοπός του ΜΡΝ είναι η οργάνωση ποιητικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς αλλά και ετήσιου Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετέχουν ποιητές απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου προκειμένου να μοιραστούν τις δημιουργίες, τις εμπειρίες, τις ιδέες, τα ποιήματά, «τα όνειρα και τους καημούς τους». Στόχος είναι να συνενωθούν οι μεσογειακές ποιητικές φωνές, να κηρύξουν την πίστη τους στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και να έρθουν πιο κοντά στο κοινό. Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Λίβανος, Σλοβενία, Συρία, Παλαιστίνη, Τουρκία, Τυνησία. Όλες αυτές οι χώρες συμμετέχουν, ενωμένες, σ' ένα Δίκτυο.
Στην εκδήλωση του Σαββάτου 21 Μαρτίου, υπό την επιμέλεια της Λίνας Στεφάνου, συμμετέχουν οι ποιητές-μέλη του δικτύου: Ελίνα Αφεντάκη, Παναγιώτης Βούζης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Γιώργος Γώτης, Ευσταθία Δήμου, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Κάρμεν Καμάτσο, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Μαρία Καντ, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Παναγιώτης Κερασίδης, Ηλίας Κολύβας, Gurg Korkmatsel, Γιώργος Κουτούβελας, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Νουρ αλ Τζαράχ, Ράμι Σάαρι, Κωνσταντίνα Σιαχάμη, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Πάνος Σταθόγιαννης, Λίνα Στεφάνου, Ναταλι Χαντάλ, Γιώργος Χριστοδουλίδης και θα διαβαστούν ποιήματα από Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Συρία, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία. Ταυτόχρονα με τις απαγγελίες θα πραγματοποιηθεί προβολή βίντεο και φωτογραφιών, υπό την επιμέλεια του Ηλία Κολύβα.
- 20 ποιητές από την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου μάς συστήνουν το Mediterranean Poets NETWORK (MPN) στα Public Συντάγματος, το Σάββατο 21/3 στις 7μ.μ.
- Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Public και της Athens Voice.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ποίηση, νέοι συγγραφείς, Creative Europe, αστυνομική λογοτεχνία, μουσική και δράσεις για παιδιά στο πρόγραμμα από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου
Στα ράφια του φιλοξενούνται περισσότεροι από 20.000 τίτλοι, κυρίως εκπαιδευτικά βιβλία για όλες τις δημοφιλείς γλώσσες, αλλά και για λιγότερο διαδεδομένες, όπως τα κινεζικά, τα κορεατικά και τα αραβικά
Το «Μόνιτορ» και «Οι έξι καμπίνες του “Καλυψώ”» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Τι γίνεται όταν μια instagrammable trad wife καλείται να ζήσει με κάθε λεπτομέρεια τον ρόλο της παραδοσιακής συζύγου που υποδύεται μπροστά στις κάμερες του Insta;
Ο συγγραφέας αφηγείται ένα πραγματικό σκάνδαλο πώλησης αίματος στη σύγχρονη Κίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.