- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O ροκ σταρ του αστυνομικού Τζο Νέσμπο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Τζο Νέσμπο: Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αστυνομικής λογοτεχνίας συναντά για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης - Η Athens Voice θα συντονίσει την εκδήλωση.
Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ, ο Τζο Νέσμπο παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: Να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς, το έγκλημα και την αγάπη.
Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο, που ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Κάλυμνο για το αγαπημένο του χόμπι, την αναρρίχηση, και που σε κάθε βιβλίο προσφέρει νέες συγκινήσεις στους λάτρεις του νουάρ μυθιστορήματος, λίγο πριν επιστρέψει στο Όσλο, κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη στις 11 Νοεμβρίου, και δίνει ραντεβού με τους Έλληνες αναγνώστες του.
Ο Τζο Νέσμπο θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της Athens Voice Δημήτρη Καραθάνο για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία του, για τον διάσημο ήρωά του Χάρι Χόλε και για την περιπέτεια της γραφής, ενώ θα μας αποκαλύψει και τα σχέδιά του για το μέλλον.
Το ραντεβού του Τζο Νέσμπο με το κοινό της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» (Λεωφόρος Στρατού 3), στις 19:00.
Τζο Νέσμπο: Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αστυνομικής λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί στα 17 του χρόνια να έπαιζε στην πρώτη εθνική του νορβηγικού πρωταθλήματος με τη Μόλντε και να ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιρικό αστέρι της Τότεναμ, μπορεί να έγραφε τραγούδια και να ήταν μέλος σε νορβηγικό συγκρότημα με sold out συναυλίες ανά τη χώρα και δίσκους που γίνονταν ανάρπαστοι, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας, αλλά η συγγραφή ήταν τελικά αυτή που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης από το Όσλο στο Σίδνεϊ, ο Νέσμπο έγραψε την πλοκή του πρώτου του μυθιστορήματος, της Νυχτερίδας, που το 1997 του χάρισε το βραβείο Riverton για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία.
Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός πλέον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αυτός ο καλτ, αυτοκαταστροφικός, αθεράπευτα ερωτευμένος με την ίδια γυναίκα, αντιδραστικός σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, αλκοολικός επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας, που ακούει Sex Pistols και Neil Young και έχει για καλύτερο φίλο το Jim Beam. O Χάρι Χόλε είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εθιστικούς και δημοφιλείς λογοτεχνικούς ήρωες των καιρών μας.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Νέσμπο καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τον έχουν αναδείξει ως έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Ο βασιλιάς του Τζο Νέσμπο κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου
Στις 26 Νοεμβρίου 2024, αναμένουμε το νέο βιβλίο του Τζο Νέσμπo O βασιλιάς (σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη), ένα μυθιστόρημα για χαμένες ψυχές και έναν υψηλό αριθμό πτωμάτων· για την αφοσίωση, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη δυνατή αγάπη και τη μάχη ενάντια σε ισχυρές δυνάμεις. Με το βιβλίο αυτό, ο μετρ του σασπένς επιστρέφει στο σύμπαν του Βασιλείου.
Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, θεωρείται ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους στον κόσμο.
Τα βιβλία του ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 60 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και εκδίδονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ το 2011 στη Βρετανία κάθε 27 δευτερόλεπτα πουλιόταν ένα βιβλίο του. Και όμως, ακόμα και ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία του. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους του να διηγείται ιστορίες, ενδεχομένως και λίγης τύχης και –ελπίζει– κάποιου ταλέντου.
Με σειρά προτεραιότητας η εκδήλωση στο «Ιωάννης Βελλίδης»
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων ξεκινά στις 5:30 μ.μ. της ίδιας μέρας από τον χώρο της εκδήλωσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία.
Όλα τα βιβλία του Τζο Νέσμπο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα διατίθενται προς πώληση στον χώρο της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Μετά τη συζήτηση ο Τζο Νέσμπο θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του (ένα αντίτυπο για κάθε αναγνώστη).
Διαβάστε ακόμη → Δυο μέρες με τον Τζο Νέσμπο στην Αθήνα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.