Βιβλιο

Bookbar by Kaktos: Το νέο καφέ - βιβλιοπωλείο της οδού Αιόλου

Ο «Κάκτος» κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, ήμουνα νιά και γέρασα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bookbar-by-kaktos--1

Bookbar by Kaktos: Το όμορφο, ολοκαίνουργιο καφέ - βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας από τις εκδόσεις Κάκτος

Η ιδέα του Bookbar, του καφέ-βιβλιοπωλείου, είναι παλιά και πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό – έχουμε στην Ελλάδα κάποια πετυχημένα βιβλιοπωλεία που φτιάχνουν καφέ, που λειτουργούν σαν σημεία συνάντησης αλλά και σαν χώροι εργασίας.  Το «Bookbar by Kaktos» είναι καινούργιο, από τις εκδόσεις Κάκτος με τις οποίες συνεργαζόμουν χρόνια και ζαμάνια (όλα τα ΄80ς και τα μισά ‘90ς). Έχω μεταφράσει ένα σωρό υπέροχα βιβλία για τον Οδυσσέα Χατζόπουλο, αγαπημένο εκδότη και φίλο, φανατικό ΑΕΚτζή και άνθρωπο που ήξερε μέσα-έξω την περίεργη αγορά του βιβλίου… και το βιβλίο το ίδιο, από το 1974 που έστησε το «μαγαζί» και το βάφτισε «Κάκτο» («Επειδή ο κάκτος είναι ενδιαφέρον φυτό, έχει αγκάθια, δεν το αγγίζει τίποτα, και αντέχει τα πάντα!» όπως έλεγε).

bookbar-by-kaktos--2

Τέλος πάντων, πάμε στο φρέσκο, κομψό βιβλιοπωλείο-καφέ ή καφέ-βιβλιοπωλείο: μια ζωή ο εκδοτικός, «το μαγαζί», στην Πανεπιστημίου δίπλα στο «Ιντεάλ», λειτουργούσε σαν καφέ έτσι κι αλλιώς. Περνούσαν από κει συγγραφείς, μεταφραστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιμελητές, διάσημοι και μη πάντως ιδιαίτεροι άνθρωποι, που επειδή ήμουν πιτσιρίκι, τους άκουγα με γουρλωμένα μάτια, δηλαδή με τεντωμένα αυτιά ΚΑΙ γουρλωμένα μάτια. Η ίδια λογική, του κεντρικού σημείου συνάντησης, εφαρμόζεται τώρα στο «Bookbar by Kaktos», ένα καφέ γεμάτο βιβλία ή ένα βιβλιοπωλείο που σερβίρει ωραίο καφέ – και σοκολάτα, τσάγια, σάντουιτς, γλυκά ή ό,τι άλλο μπορεί να ποθήσει ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο κέντρο και εντελώς συμπωματικά, αγαπάει το βιβλίο.  

Τα βιβλία μέσα στο καφέ δεν είναι μόνο του «Κάκτου», είναι λίγο ή πολύ απ΄ όλα, γεμίζουν τα ράφια μαζί με σελιδοδείκτες, κεριά και δώρα (σχετικά με το βιβλίο). Σε συνεργασία με την Cube, λέει το Δελτίο Τύπου, σύντομα «θα ανοίξει το κάτω επίπεδο ως σύγχρονο coworking space», γραφείο εκτός γραφείου, για όσους ενδιαφέρονται να δουλεύουν σε έναν ωραίο, περιποιημένο, ζεστό και βαθιά βιβλιόφιλο χώρο.

bookbar-by-kaktos--3

Το 2024 ο «Κάκτος» κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, ήμουνα νιά και γέρασα, κανονικά – μεταφράζοντας ή διαβάζοντας βιβλία και παλεύοντας με την εντυπωσιακή «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – οι Έλληνες». Δεν την έχω διαβάσει όλη γιατί θέλει πάνω από μια ζωή για την καταφέρεις, αλλά πάντα καμαρώνω για αυτά τα βιβλία, επειδή είναι τόσο σπουδαία δουλειά, και επειδή «ήμουν κι εγώ εκεί» όταν ετοιμαζόταν, αρχές της δεκαετίας του ‘90. Όχι ότι έχει σημασία, ήμουν-δεν ήμουν εκεί. Τα βιβλία θα υπάρχουν για πάντα για εμάς που τα αγαπάμε πολύ.
«Bookbar by Kaktos», Αιόλου 39 και Βορέου, 8.00 πμ-10.00 μμ, Τ. 210 3303192

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ