Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μυστήρια της πουτίγκας
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία;

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές για πουτίγκα από τη Σμύρνη και από τα «Φιλαράκια»
Ποια είναι η σωστή συνταγή για την πουτίγκα; Ποιος τη φτιάχνει πιο ωραία; Σήμερα, λοιπόν, στο τελευταίο κείμενο για το 2023, θα περιπλανηθούμε στις… πουτίγκες. Δεν γνωρίζω ποια είναι η ιδανική συνταγή, αλλά θα σας δώσω μία του προπροηγούμενου αιώνα από τη Σμύρνη και μία από τον 21ο από τα «Φιλαράκια».
Να μιλήσουμε πρώτα για τη «διχόνοια της πουτίγκας», μια και δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι για τη συνταγή της.
«Κατά παράδοξο τρόπο, η πουτίγκα, αλλώς trifle (όνομα που δηλώνει κάτι ευτελές, κοινό, χωρίς μεγάλη σημασία), έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις. Με σέρι ή χωρίς; Με φρούτα ή όχι; Με κανέλα; Με σιρόπι; Με κρέμα; Με ζάχαρη άχνη; Με κερασάκια γλασέ; Σπογγώδης; Τραγανή;» όπως σημειώνει η Myrtle Allen στο βιβλίο της «The Ballymaloe cookbook». Και συνεχίζει η συγγραφέας, «Κάποτε άκουσα τρεις άνδρες να συζητούν για το πώς φτιάχνεται η μοναδικά αυθεντική πουτίγκα. Και οι τρεις τους είχαν μια γιαγιά που έφτιαχνε την πουτίγκα της ζωής τους και η καθεμιά την παρασκεύαζε διαφορετικά».
Κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη την Άγκαθα Κρίστι. Κάτω από το μαξιλάρι του ο ντεντέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ, βασικός ήρωας της συγγραφέως, βρίσκει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε χαρτάκι, ενώ πρόκειται να απολαύσει ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε ένα αρχοντικό στην αγγλική εξοχή. Το μήνυμα γράφει: «ΜΗ ΦΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ».
«Το χριστουγεννιάτικο γεύμα σερβιρίστηκε στις δύο το μεσημέρι και ήταν πραγματικά πλουσιοπάροχο. Πελώρια κούτσουρα κροτάλιζαν εύθυμα στο μεγάλο τζάκι και την ίδια στιγμή πολλές φωνές μιλούσαν ταυτόχρονα. Η σούπα από στρείδια είχε καταναλωθεί και από δύο τεράστιες γαλοπούλες είχαν μείνει μόνο τα κοκαλάκια. Και είχε έρθει η ώρα για τη μεγαλοπρεπή πουτίγκα δαμάσκηνο».
«(…) Προσεκτικά, σχεδόν επιφυλακτικά, ο Ηρακλής Πουαρό επιτέθηκε στην πουτίγκα του. Έφαγε μία χορταστική μπουκιά. Ήταν πεντανόστιμη! Έφαγε και άλλη. Κάτι κουδούνισε ελαφρά στο πιάτο του. Το εξέτασε με ένα πιρούνι. Η Μπρίτζετ στα αριστερά του έσπευσε να τον βοηθήσει».
Αυτά! Σας αποχαιρετούμε με τις δύο διαφορετικές συνταγές και σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση των κειμένων της στήλης όλους αυτούς τους μήνες του 2023. Θα τα ξαναπούμε.
Πουτίγκα με ντόνατς από τα «Φιλαράκια»
Υλικά
- 12 ντόνατς της προηγούμενης μέρας κομμένα σε κύβους
- 3 κρόκοι αυγού
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι σφικτή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 1 συσκευασία βούτυρο (230-240 γρ.) μήλου ή αμυγδάλου
- 1 συσκευασία (230 ml) ξινόκρεμα (sour cream)
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Βάζουμε τους κύβους από τα ντόνατς σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε, σε λείο μείγμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία, και ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γαλάκτος, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-7 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν. Στο μείγμα του αυγού προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα της κρέμας, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ετοιμάσουμε μία κρεμ ανγκλέζ. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά, ώσπου να προκύψει μια πηχτή κρέμα. Περιχύνουμε το ντόνατς με την κρεμ ανγκλέζ, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα οι κύβοι, και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε με μπόλικο αρωματικό βούτυρο και ξινόκρεμα.
Pudding Semoule
Υλικά
- 1 οκά γάλα
- 1 κούπα σιμιγδάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι
- μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- όσα αυγά σηκώσει (έως 8)
- σταφίδες σουλτανίνες
- 2 πορτοκάλια (χωρίς τη φλούδα)
Η εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν τα υλικά. Όταν κρυώσουν ρίχνουμε τα αυγά και κατόπιν όλα τα άλλα υλικά. Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί ή φόρμα και το βάζουμε στον φούρνο.
Για τη σος: Ασπρίζουμε 3 κρόκους με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Λιώνουμε μια κουταλιά αλεύρι σε ένα κουτάλι γάλα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα στο μάτι. Όταν πήξει, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κονιάκ.
Τα βιβλία
- «Friends: Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
- «Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας» της Άγκαθα Κρίστι από τις εκδόσεις Ψυχογιός
- «Το τετράδιο της Ερατώς. Η σμυρναϊκή Κουζίνας 1867-1919» της Λίζας Μιχελή, εκδόσεις Γαλάτεια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σώθηκε τελευταία στιγμή από τα σκουπίδια
Τα βιβλία του, «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν» και «Ο Τρυποκάρυδος», συνεχίζουν να πουλιούνται
Οι σχέσεις με τον Υψηλάντη και η μονομαχία που τον οδήγησε στον θάνατο
Μια νέα μετάφραση μας εισάγει στη μαγεία της ποιήσης ενός από τους σημαντικότερους γερμανούς ποιητές
Το φαινόμενο της αυτοκτονίας, από τον Ροδόλφο των Αψβούργων, μέχρι τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τσέζαρε Παβέζε, τον Άντι Γουόρχολ και τον Κερτ Κομπέιν
Μια εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών φιλτραρισμένη μέσα από έναν καθρέφτη μαγικού ρεαλισμού
Η ιστορία που θα περιβάλλει για πάντα τον μεγάλο λογοτέχνη
Στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιήματα-Μπροσούρες 2015-2019» στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας
Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των σχέσεων του κινηματογράφου με την επιστήμη της ιστορίας
Η ποιήτρια μας μιλάει για το έργο της «Χαμένη θεά» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2024
Ο συγγραφέας και κορυφαίος σκηνοθέτης καταγράφει την υποβαθμισμένη και «σκοτεινή» πλευρά της Ρώμης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μια συζήτηση με την ψυχαναλύτρια και ιδρύτρια της Κοιτίδας με αφορμή το νέο της βιβλίο «Διαδρομές γονεϊκότητας. Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς» (εκδ. Παπαδόπουλος)
Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση και θεατρικά έργα προστίθενται στα αναγνώσματά μας
Περίμενα με μεγάλη αγωνία το βιβλίο του, και είναι από τα λίγα που αγόρασα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του
Χιλιάδες βίντεο όπου χρήστες και αναγνώστες συστήνουν, διαβάζουν και αναλύουν τέτοια βιβλία
«Τι φοβάσαι σήμερα περισσότερο;» «Το σήμερα». Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice μετά την οριστική αθώωσή του από το δικαστήριο
Ανακοινώθηκε η λίστα των νικητών - Αναλυτικά τα ονόματα
Το κόμικ με τις περισσότερες μεταφράσεις στον κόσμο - Κυκλοφορεί σε 120 γλώσσες και διαλέκτους
Ο χρόνος δεν είναι παρά μόνο η εσφαλμένη εμπειρία του πέρατος μιας ανεπανάληπτης δήθεν ζωή
Έρευνα που εκδόθηκε από το Harvard University Press περιγράφει τις αλλαγές στον λόγο των ΜΜΕ στην Ελλάδα από την πτώση της δικτατορίας ως σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.