Βιβλιο

5 αστυνομικά μυθιστορήματα που θα διαβαστούν με πάθος τις γιορτές

Αναγνωστικές επιλογές από τη βιβλιοθήκη θρίλερ - μυστηρίου των εκδόσεων Μίνωας

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαβάσαμε και προτείνουμε πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα των εκδόσεων Μίνωας, που αξίζουν να βρουν τον δρόμο προς τη βιβλιοθήκη σας την περίοδο των γιορτών.

Διαβάσαμε και προτείνουμε πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα των εκδόσεων Μίνωας, που αξίζουν να βρουν τον δρόμο προς τη βιβλιοθήκη σας την περίοδο των γιορτών.

Τα στολίδια στο δέντρο… Η αχνιστή κούπα καφέ στο τραπεζάκι… Απαλή τζαζ στα ηχεία. Η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα, τα ανταμώματα με φίλους και συγγενείς, τα πηγαία χαμόγελα, η απαραίτητη σχόλη, μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Και στο μέσον όλων αυτών, εσύ, επιτέλους με άπλετο χρόνο στα χέρια σου, ώστε να βυθιστείς απερίσπαστα στις αναγνώσεις που τόσο απολαμβάνεις τις ημέρες των εορτών.

Αν είσαι αφοσιωμένος fan του αστυνομικού, ή ακόμη και αν αποφάσισες πρόσφατα να ενδώσεις στη μαγεία του, σου έχουμε προτάσεις. «Η λίστα» και «Το καταφύγιο» της Λούσι Φόλεϊ, «Ο θεριστής της Κυψέλης» της Έλενας Κορδέλλα, «Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης» του Μορίς Λεμπλάν, «Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας» του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ: Πέντε υπέροχα δείγματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, τα οποία καλύπτουν τη σύγχρονη αλλά και την κλασική σκηνή, το διεθνές όσο και το ελληνικό συγγραφικό παλμαρέ, κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις διαχρονικά εκλεπτυσμένες εκδόσεις Μίνωας και διεκδικούν δίκαια το προσωπικό σου ενδιαφέρον ή μια θέση στη λίστα των δώρων που προορίζονται για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ας τα ξεφυλλίσουμε, το καθένα ξεχωριστά.

35251_hr.jpg
Λούσι Φόλεϊ, «Η λίστα» (σελίδες 456, μετάφραση Βεατρίκη Καντζόλα – Σαμπατάκου)
Ένα απόμακρο νησί στα ανοιχτά των ανεμοδαρμένων ιρλανδικών ακτών προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για ένα πυρετικά αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ, στις σελίδες του οποίου γρήγορα προκύπτει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι όλων των ειδών τα δαιμόνια κρύβονται πίσω από το προκάλυμμα ενός ειδυλλιακά σχεδιασμένου γάμου. Το καστ των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, μια σπουδή πάνω στη σκιαγράφηση ακαταμάχητων μυθιστορηματικών ηρώων: Τζουλς, η περφεξιονίστρια επιτυχημένη επιχειρηματίας, που προσπαθεί να απωθήσει από τις σκέψεις της το αινιγματικό σημείωμα, το οποίο έλαβε παραμονές του γάμου της. Γουίλ Σλέιτερ, ο τηλεοπτικός σελέμπριτι με την κουστωδία των παλιών συμμαθητών από ένα σχολείο όπου «μόνο οι δυνατότεροι επιβίωναν». Ο οργανωτής της τελετής, που περιμένει «φρικτά πράγματα να συμβούν». Το πτώμα δε θα αργήσει να ανακαλυφθεί, ώστε να μετατρέψει τη λαμπερή βραδιά σε νύχτα τρόμου, ενώ η θύελλα που μαίνεται ολόγυρα, κρατά τους συντελεστές του δράματος παγιδευμένους. Όλοι κρύβουν κάποιο μυστικό, πολλοί διαθέτουν κίνητρο και ένας ανάμεσά τους δε θα φύγει από το νησί ζωντανός. Αυτό είναι το follow up της Λούσι Φόλεϊ, η οποία έκανε πάταγο στον κόσμο της λογοτεχνίας με «Το καταφύγιο» και πετυχαίνει το ίδιο με το νέο της μπεστ σέλερ.


35378_hr.jpg
Έλενα Κορδέλλα, «Ο θεριστής της Κυψέλης» (σελίδες 424)
Γεννημένη στην Κυψέλη, δικηγόρος με πολυετή σταδιοδρομία και γνώση του κόσμου του περιθωρίου, η Έλενα Κορδέλλα εύστοχα τοποθετεί τη δράση αλλά και το αντικείμενο του βιβλίου της στα λημέρια και τις καταστάσεις που γνωρίζει όσο λίγοι. Δεύτερο μυθιστόρημά της, «Ο θεριστής της Κυψέλης» έκανε αίσθηση στους κύκλους των fan της αστυνομικής λογοτεχνίας και φιγουράρει σε κάθε λίστα με τα βιβλία που σφράγισαν τη φετινή εκδοτική παραγωγή. Μια ιστορία πλασμένη για να καταδείξει «την αδικία που γεννά τη δίψα για εκδίκηση», σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα, ο «Θεριστής...» οφείλει σημαντικό μερίδιο της αναμφισβήτητης σαγήνης του στον κεντρικό του χαρακτήρα, τον Δημήτρη Χατζηλαδά, έναν αστυνόμο που ενώ διακρίνεται για τα ερευνητικά του χαρίσματα, ταυτόχρονα ταλανίζεται από τα πάθη και τον ιδιότυπο ψυχισμό του, με αποτέλεσμα να ενσαρκώνει τον ιδανικό αντιήρωα, έναν πρωταγωνιστή που δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα ενώ γύρω του ο κόσμος κλονίζεται υπό το βάρος του αποτρόπαιου εγκλήματος.
Η υπόθεση; Το θύμα στο βίντεο ήταν δεμένο σε όρθια θέση πάνω σε έναν σομιέ κρεβατιού. Χέρια και πόδια ήταν ακινητοποιημένα σε σχήμα Χ. Το κεφάλι κρεμόταν μπροστά, αλλά, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα γαντοφορεμένα χέρια του δράστη, όλα άλλαξαν… Ο Δημήτρης επέστρεψε στο σπίτι στις τέσσερις. Τέσσερις κι εκείνη δεν ήταν εκεί. Το σημείωμά του άθικτο εκεί όπου της το είχε αφήσει, το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της… Μαργαρίτα… Και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μια φωτογραφία της. Ήταν χτυπημένη. Τα χέρια της δεμένα στους καρπούς. Κι ανάμεσα στους δείκτες της κρατούσε ένα χαρτί. Οι λέξεις που ήταν γραμμένες εκεί τα άλλαζαν όλα. Αυτές οι συγκεκριμένες… Τις είχε ξαναδιαβάσει άλλη μία φορά και στοίχειωναν τον ύπνο του τα τελευταία τρία χρόνια… Οι πράξεις έχουν και συνέπειες… «Καλύτερα να καλέσετε τον Δημήτρη Χατζηλαδά. Είμαι σίγουρος πως αυτό το έγκλημα δεν θα είναι το μοναδικό».


31245_hr.jpg
Μορίς Λεμπλάν, «Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης» (σελίδες 248, μετάφραση Κλαιρ Νεβέ)
Διαχρονικό, άφθαρτο και ερχόμενο για να εμπλουτίσει την αγαπημένη Κλασική Σειρά των εκδόσεων Μίνωας, με τα περίκομψα εξώφυλλα και την εγγυημένη ποιότητα τίτλων από τον ανθό της παγκόσμιας πεζογραφίας, το «Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης» του Μορίς Λεμπλάν χαρίζει στους αναγνώστες εννέα διηγήματα του διασημότερου διαρρήκτη της λογοτεχνίας, του ανθρώπου με τα χίλια πρόσωπα, ενός τζέντλεμαν - λωποδύτη ο οποίος δεν παύει να συγκινεί για περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη του εμφάνιση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αλλά και τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές οθόνες. Μεταμφιέσεις, πλαστοπροσωπίες, ταχυδακτυλουργικές εξαφανίσεις, αδιανόητες κλοπές και κάθε είδους ζογκλερικής ικανότητας κατορθώματα ξεδιπλώνονται στις περιπέτειες του συμπαθέστατου αυτού ληστή, που κινείται εξίσου ευέλικτα στον χώρο της υψηλής κοινωνίας ή ακόμη και στις ανώτερες βαθμίδες της αστυνομίας. Απλά απολαυστικό.


31624_hr.jpg
Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, «Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας» (σελίδες 408, μετάφραση Χριστιάννα Σαμαρά)
Άλλη μια ακαταμάχητη εμφάνιση για τον εμβληματικό Δικαστή Τι του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, έναν αρχετυπικό χαρακτήρα ο οποίος λατρεύτηκε από γενιές αναγνωστών από το 1950, όταν εκδόθηκε η πρώτη του περιπέτεια, ενώ δεν έπαψε να διαβάζεται φανατικά έκτοτε. Βασισμένος σε υπαρκτό πρόσωπο, που έζησε τον 7ο αιώνα, την περίοδο της Δυναστείας των Τανγκ, ο δαιμόνιος ερευνητής εξασκεί διαχρονική αίγλη γιατί προσφέρει το είδος της μυθοπλασίας που φτιάχτηκε για να την καταβροχθίζεις: Αστυνομική ίντριγκα μαζί με γενναία θραύσματα Ιστορίας, συστατικά διανθισμένα επιπλέον με τον εξωτισμό και τη μυστικιστική γοητεία της παλιάς Κίνας. Τι παραπάνω μπορεί να θελήσει κανείς από μια σειρά βιβλίων μυστηρίου;
Η μεγάλη λογοτεχνική παρακαταθήκη του συγγραφέα παίρνει νέα πνοή, καθώς οι εκδόσεις Μίνωας εξασφάλισαν τα αποκλειστικά δικαιώματα έκδοσης των κλασικών βιβλίων του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ στα ελληνικά και ήδη προχωρούν στην πέμπτη κυκλοφορία των περιπετειών του Δικαστή Τι με «Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας». Στις σελίδες του, ο Δικαστής Τι φτάνει στο Που-Γιανγκ, μια ακμάζουσα πόλη στην καρδιά της κινεζικής Αυτοκρατορίας της Δυναστείας των Τανγκ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του περιφερειακού επιτρόπου, ενώ οι πολίτες περιμένουν γεμάτοι αγωνία να τον δουν να κλείνει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της κόρης του κρεοπώλη με το όνομα Ατόφιος Νεφρίτης. Όλα αυτά ενώ στην πόλη κυκλοφορούν παράξενες φήμες ότι ο πλούτος των βουδιστών μοναχών του ναού του Απέραντου Ελέους είναι αποτέλεσμα κάποιας σκοτεινής μηχανορραφίας. Επίσης, ο δικαστής καλείται να επιλύσει μια παλιά οικογενειακή έριδα που στιγματίζεται από αδίστακτα εγκλήματα. Τα τρία μυστήρια περιπλέκονται τόσο, που δείχνουν ανεπίλυτα. Με τη βοήθεια των πιστών βοηθών του, και χάρη στον δαιμόνιο νου και τις απίστευτες ικανότητές του, ο ντετέκτιβ θα βρει την άκρη του νήματος.


35238_hr.jpg
Λούσι Φόλεϊ, «Το καταφύγιο» (σελίδες 488, μετάφραση Χρήστος Καψάλης)
Το ψυχολογικό θρίλερ που ξεκίνησε τον μύθο της Λούσι Φόλεϊ, ένα μπεστ σέλερ το οποίο πλασαρίστηκε στις λίστες ευπώλητων όλου του κόσμου. Στο ντεμπούτο της, η συγγραφέας στήνει την επιτομή της πλοκής που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια: Ένα γκρουπ παλιόφιλων από τα χρόνια του πανεπιστημίου ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο στα σκωτσέζικα χάιλαντς για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Γνωρίζουμε εξαρχής ότι τίποτε καλό δε θα προκύψει από αυτή την απόδραση. Σύντομα, ένα πτώμα βρίσκεται ανάμεσά τους και ταυτόχρονα μια χιονοθύελλα τους εμποδίζει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Όλοι είναι ύποπτοι, ένας είναι ο δολοφόνος. Δε θα βρείτε ιδανικότερη ιστορία για τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ