- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ακρωνύμιο YOLO ("You Only Live Once", δηλαδή «ζεις μόνο μία φορά») είναι μεταξύ των νέων λέξεων που προστέθηκαν στο Λεξικό Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης, το οποίο φέτος αποφάσισε να προσθέσει περισσότερες από 1.000 λέξεις και όρους.
Οι προσθήκες στο συγκεκριμένο λεξικό γίνονται εφόσον οι συντάκτες του θεωρήσουν ότι έχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η εκάστοτε λέξη ή όρος έχει διαγράψει μία συνεχή ιστορική χρήση.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες της ανανεωμένης έκδοσης του λεξικού θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι τα «oompa loompa» (τα ανθρωπάκια που εργάζονταν στο εργοστάσιο της σοκολάτας στο πολυβραβευμένο βιβλίο «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας») καθώς και η λέξη scrumdiddlyumptious, που στη διάλεκτο του Νταλ σημαίνει… πεντανόστιμο.
Επίσης, μεταξύ των νεότερων εισαγωγών στο λεξικό περιλαμβάνονται λέξεις όπως "gender-fluid" («ρευστού φύλου» = ένα άτομο που δε θεωρεί ότι ανήκει σε συγκεκριμένο φύλο), "moobs" (η λέξη που χρησιμοποιείται στη Βρετανία για να περιγράψει τον ασυνήθιστα μεγάλο μαστό ανδρών), "yogalates" (ο συνδυασμός της μεθόδου γυμναστικής πιλάτες και της γιόγκα), "clickbait" («δόλωμα για κλικ» = περιεχόμενο στο διαδίκτυο που ενθαρρύνει τους χρήστες να ακολουθούν έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε μια ιστοσελίδα χαμηλής ποιότητας ή αξίας) και "Westminster bubble" («φούσκα του Γουέστμινστερ» = η απομονωμένη και ομφαλοκεντρική κοινότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και κρατικών λειτουργών που μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν ή να συμμερίζονται τους προβληματισμούς του ευρύτερου κοινού στη Βρετανία).
Το Λεξικό Αγγλικής της Οξφόρδης είναι ένα ιστορικό λεξικό και ο απόλυτος οδηγός για τη σημασία, την προέλευση και την προφορά σχεδόν 830.000 λέξεων, εννοιών και σύνθετων όρων της αγγλικής γλώσσας, όπως ομιλείται σε όλο τον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη των ανήσυχων κόσμων» του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη (Εκδόσεις Οξύ) κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Η νέα λίστα θα συνδυάζει πωλήσεις βιβλίων και απήχηση στα social media για να αναδεικνύει τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα
Οι επιμελητές του Μικέλα Χαρτουλάρη, Χρήστος Αστερίου και Λευτέρης Καλοσπύρος μιλούν για την ιδέα, τα μεγάλα ονόματα και το στοίχημα να γίνει η πόλη σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο
Μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, με ήρωες πάντα τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης
Τα βιβλία «Σατωρέ», «Το κλουβί της μέλισσας» και «Πρώτη ύλη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μία μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα
Μια συζήτηση για τον άνθρωπο, τον μύθο και την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού
Ιδέες για ανάγνωση που ενημερώνει και εμπνέει
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες για να ξαναβρείτε τον χρόνο για διάβασμα
Μια ματιά στις φρέσκιες εκδόσεις και τις ιστορίες που σε περιμένουν εκεί έξω
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη σαν μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Συζητήσεις, υπογραφές βιβλίων, masterclasses και μια σειρά από παράλληλες δράσεις από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου
Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που με βοήθησε να αντιληφθώ το περίπλοκο ψηφιδωτό που σχημάτιζε τότε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το μυθιστόρημα «Ο βομβιστής» του best selling συγγραφέα Samuel Bjørk (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.