- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κάτι το εξαιρετικό
Η δεσποινίς Τζην Μπρόντι διδάσκει σε σχολή θηλέων στο Εδιμβούργο του Μεσοπολέμου.
Η δεσποινίς Τζην Μπρόντι διδάσκει σε σχολή θηλέων στο Εδιμβούργο του Μεσοπολέμου. Διαλέγει μια ομάδα έμπιστων μαθητριών που αποκαλούνται «ο κύκλος της Δεσποινίδος Μπρόντι» και τις μυεί στον κόσμο των ενηλίκων μιλώντας για όλα τα ενδιαφέροντα θέματα, εκτός διδακτέας ύλης φυσικά, όπως είναι οι έρωτες, τα ταξίδια και η πολιτική.
Πρόκειται για μια διδασκαλία αντισυμβατική από μια πρωταγωνίστρια ιδιόρρυθμη και εγωκεντρική, που υποστηρίζει ότι εάν της δώσουν ένα κορίτσι στην κατάλληλη ηλικία είναι δικό της για πάντα. Προσπαθώντας να κατευθύνει τις ζωές των μαθητριών και των συναδέλφων της συγκρούεται μαζί τους, αλλά και με τη διεύθυνση του σχολείου.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η πλοκή του πολύ σύντομου βιβλίου που γράφτηκε το 1961 αρχικά για το περιοδικό «New Yorker». Οι Άγγλοι το κατέταξαν ως ένα από τα καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Τι το εξαιρετικό έχει; Δεν είναι τόσο η ιστορία με φόντο το καλβινιστικό περιβάλλον ενός σχολείου θηλέων. Αυτά μπορεί να μας είναι οικεία και από άλλες διηγήσεις ή από την ομότιτλη ταινία που χάρισε Όσκαρ στη πρωταγωνίστρια Μάγκι Σμίθ. Είναι ο τρόπος που γράφει η Μύριελ Σπάρκ (1918-2006), που είναι ακαταμάχητος: οικονομία στις φράσεις, κωμική πρόζα, πρωταγωνίστριες που έστω κι αν τις συμπαθεί τις εκθέτει προβάλλοντας τόσο την καλή όσο και την ανάποδη όψη τους. Η πολύ καλή μετάφραση του Νίκου Γρυπιώτη αναδεικνύει τα παραπάνω.
Το βιβλίο θεωρείται το καλύτερο της συγγραφέως και διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, την περίοδο που δούλευε ακόμα στην Ιντέλιτζενς Σέρβις ενώ παράλληλα έγραφε και δημοσίευε σε λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι η περίοδος της ακμής της. Γι’ αυτό ίσως και η μόνη διδαχή που επαναλαμβάνει η ηρωίδα στο κείμενο με αποδέκτες τις μαθήτριες (και η συγγραφέας τους αναγνώστες) είναι η εξής: «Πρέπει να καταλαβαίνει κάποιος πότε είναι τα χρόνια της ακμής του. Γι’ αυτό όταν μεγαλώσετε πρέπει να είστε σε εγρήγορση, για να καταλάβετε την ακμή σας σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας κι αν έρθει. Και τότε πρέπει να τη ζήσετε με όλη της την ένταση».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.