- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
7 παραστάσεις στην καλοκαιρινή Αθήνα
Κάτι ωραίο συμβαίνει στην Αθήνα, στην Ελευσίνα, στο Λαύριο και αλλού στην πόλη
Θεατρικές παραστάσεις: Αρχαία κείμενα και σύγχρονες δημιουργίες για τον Αύγουστο στην Αθήνα, την Ελευσίνα, το Λαύριο
Τι θα δούμε όσοι μείνουμε στην πόλη τον φετινό Αύγουστο
Το νέο ραντεβού με τον λόγο του Αισχύλου από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι σε κάποιο θέατρο αλλά σ’ ένα φέριμπόουτ. Γιατί η περφόρμανς «Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» (28 & 29/7) του Σέρβου σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου και όταν πέσει η νύχτα θα καταλήξει σε μια έρημη περιοχή της Σαλαμίνας που βλέπει στο πεδίο της αρχαίαςναυμαχίας. Εδώ ο Πέρσης βασιλιάς συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι βρίσκεται ανάμεσα στις χαμένες ψυχές αυτών που έσυρε σε τάφο υγρό. Όμως, η σκληρή μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά. Στον ρόλο του Ξέρξη ο Δημήτρης Ήμελλος και της Άτοσσας η Μαρία Ζορμπά.
«Μεγάλα και μικρά πλοία» (30 & 31/8) θα έχει στον φόντο η νέα δουλειά της σκηνοθέτριας Αργυρώς Χιώτη (VASISTAS) σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου. Στη Βλύχα, μια μικρή χερσόνησο αποσυρμένων καραβιών στην Ελευσίνα, καταφτάνουν δύο αδέρφια, που ερμηνεύουν η Αγγελική Παπούλια και ο The Boy, για μια ιδιαίτερη τελετή με μάρτυρες τους θεατές. Μια τελετή που ο θεός δεν πρέπει να νιώσει ότι απαξιώνεται γιατί θα εκνευριστεί και τότε η προσπάθεια θα καταλήξει σε αποτυχία και στην τιμωρία…
Μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο και το πέρασμά του από το Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά, ο «Ιππόλυτος» που σκηνοθέτησε και επεξεργάστηκε δραματουργικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει στην πόλη, «Στη σκιά των Βράχων» στον Βύρωνα (31/8). Στο δυστοπικό σκηνικό ενός βάλτου (διά χειρός Εύας Μανιδάκη), η θεά Αφροδίτη ενορχηστρώνει ένα σχέδιο εξόντωσης του νόθου γιου του Θησέα, ο οποίος έχει εμμονή με την αγνότητα και υβρίζει το γυναικείο φύλο, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα στη μητριά του Φαίδρα. Με τους Έλενα Τοπαλίδου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Τσορτέκη, Ορέστη Χαλκιά.
Στην Αθήνα φθάνει και η έτερη καλοκαιρινή πρόταση του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ. Οι πολυσυζητημένοι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου, που προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινούν την πορεία τους στην Αττική από το Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη (29/8).
Τη σκηνοθετική υπογραφή του μεγάλου θεατρανθρώπου Βασίλη Παπαβασιλείου φέρει ο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τον Μανώλη Μαυροματάκη (στο θέατρο «Άννα Συνοδινού» στον Βύρωνα στις 27/7). Δημιούργηματων χρόνων της εξορίας του ποιητή στη Λέρο και τη Σάμο (1967-1969), είναι ένας από τους 17 μονολόγους που συγκροτούν το μείζον έργο του «Τέταρτη διάσταση». Συνομιλώντας με το κείμενο του Σοφοκλή (την ιστορία του μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας που η εποχή του έχει παρέλθει καθώς οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την αξία του νου, τον κόσμο του Οδυσσέα), το έργο εκθέτει το πάθος ως αναδρομή, με όχημα τις αρετές της γλωσσικής εικονοπλασίας.
Πριν αντηχήσει από την ορχήστρα της Επιδαύρου (11 & 12/8), ο λόγος της «Εκάβης» θα ακουστεί και στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (3/8). Γραμμένη στην πρώτηπερίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, η τραγωδία του Ευριπίδη πραγματεύεται την πορεία της χαροκαμένης βασίλισσας της Τροίας από τον θρήνο στην εκδίκηση,επιχειρώντας να δείξει την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τον επώνυμο ρόλο κρατά η Ελένη Κοκκίδου, ενώ παίζουν επίσης οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης.
Με την σοφόκλεια «Ηλέκτρα» συναντιέται αυτό το καλοκαίρι η Λένα Παπαληγούρα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της ΛίλλυςΜελεμέ. Μιλώντας τη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η ηρωίδα και ο αδερφός της Ορέστης εκδικούνται για τον φόνο του Αγαμέμνονα την μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Η ζοφερή ιστορία του μύθου των Ατρειδών ζωντανεύει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (6/8).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει σε Λονδίνο και Ρώμη, για να επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Δεκέβριο
Ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.