Θεατρο - Οπερα

Ανακοίνωση του Ιδρύματος Κακογιάννη για τις «φωτογραφίες» Ang Lee και Πέμης Ζούνη

Μετά το σάλο ότι ήταν προϊόν photoshop

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341322-709836.jpg

Με ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ),  απαντά σε δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι οι κοινές φωτογραφίες της ηθοποιού Πέμη Ζούνη με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ang Lee είναι προϊόν photoshop.

Να θυμίσουμε ότι με αφορμή την παράσταση, το ΙΜΚ δημοσίευσε φωτογραφίες, που έδειχναν τον Ang Lee και την Πέμη Ζούνη μαζί. Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες δεν είναι πραγματικές, αλλά προϊόν επεξεργασίας.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σχετικά με δημοσιεύματα που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες και αναφέρονται σε κοινές φωτογραφίες της κυρίας Πέμης Ζούνη με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ang Lee, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Από την αρχή της λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες πολιτιστικών γεγονότων και εκδηλώσεων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Σε αρκετές από αυτές, συνέπραξαν και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως ενδεικτικά οι Francis Ford Coppola, Werner Herzog, Randal Kleiser, Aquila Theatre κ.ά..

2. Βασική και αναντικατάστατη αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος είναι να εμπιστεύεται τους Έλληνες και ξένους συνεργάτες και φιλοξενούμενούς του και να μην αμφισβητεί το περιεχόμενο των προτάσεων που καταθέτουν, περιλαμβανομένων και των συντελεστών τους. Στη συνέχεια, αξιολογεί τις προτάσεις με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα τους και τους καταστατικούς του σκοπούς.

3. Η παράσταση με το τίτλο «… και Ιουλιέτα», με πρωταγωνίστρια την κυρία Πέμη Ζούνη, προτάθηκε από την εταιρεία παραγωγής «Art Tank», προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα. Στον φάκελο της πρότασης, περιλαμβάνονταν η σύλληψη, οι συμπράττοντες συντελεστές, αλλά και οι εντελώς εξειδικευμένες τεχνικές προδιαγραφές του εγχειρήματος (3D mapping projection). Το Ίδρυμα αξιολόγησε την πρόταση ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι οι συμπράττοντες συντελεστές της συγκεκριμένης παράστασης (Ang Lee, Πέμη Ζούνη, Άκης Δήμου, Λευτέρης Παυλόπουλος, Θοδωρής Οικονόμου, κλπ.), είναι διακεκριμένοι και υψηλού κύρους καλλιτέχνες.  Στην αξιολόγηση αυτή, συνέβαλαν η - επίσης υψηλού επιπέδου - δημιουργική ομάδα προετοιμασίας του 3D mapping projection, αλλά και το γεγονός ότι για την «απεικόνιση» του τρισδιάστατου σκηνικού έγινε εισαγωγή από το εξωτερικό υψηλής ευκρίνειας projectors, από την εταιρεία παραγωγής. Συνεπώς, όπως είναι εύλογο από τα προαναφερόμενα, δεν θα μπορούσε να εγερθεί αμφιβολία για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.

4. Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την πάγια πρακτική για τις φιλοξενούμενες παραγωγές, το Ίδρυμα προώθησε το φωτογραφικό και λοιπό προωθητικό υλικό, που παρέλαβε από την κυρία Ζούνη και την εταιρεία παραγωγής τής εν λόγω παράστασης.

Ασφαλώς, το θέμα που προέκυψε από τα δημοσιεύματα είναι σοβαρό και, για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να παρασχεθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις και επιφυλάσσεται για κάθε περαιτέρω ενέργειά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ