- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάντελεν Πέιρουξ: Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της «Let's Walk»
Η αναμονή έξι χρόνων άξιζε και με το παραπάνω
Μάντελεν Πέιρουξ: Το νέο, δέκατο, στούντιο άλμπουμ της αμερικανίδας τραγουδοποιού «Let's Walk» κυκλοφόρησε μετά από έξι χρόνια.
Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από το “Anthem” του 2018, αλλά η αναμονή για τον νέο δίσκο της Μάντελεν Πέιρουξ άξιζε και με το παραπάνω. Η τραγουδοποιός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη της, πολυ-οργανίστα Τζον Χέρινγκτον, συνέγραψαν υλικό το οποίο φαντάζει για αυτήν ως «σκιά ενός απολογισμού», όπως σχολίασε η ίδια στο σημείωμα που συνοδεύει τη νέα της κυκλοφορία. Τα τραγούδια που άρχισαν να σχηματίζονται έπεσαν στην αντίληψη του πολυβραβευμένου παραγωγού Έλιοτ Σάινερ (Eagles, Fleetwood Mac), ο οποίος άδραξε την ευκαιρία ώστε να αναδείξει το υλικό και τους στίχους της Μάντελεν Πέιρουξ, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το αισθητήριο του Herington.
Μάντελεν Πέιρουξ: Η έμπνευση για το νέο της άλμπουμ «Let's Walk»
“Let us advance our mortal bodies up / Where hearts and minds will go / Let’s walk, let’s roll.” H Μάντελεν Πέιρουξ προσφέρει στον ακροατή νότες ελπίδας και αισιοδοξίας, μέσα από το ομώνυμο τραγούδι του “Let's Walk”, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες προσπάθειες της δισκογραφικής της πορείας. Στοιχεία από jazz, pop, folk αλλά και gospel μουσική, παρελαύνουν μέσα από δέκα πολύ προσωπικά για την καλλιτέχνιδα τραγούδια, τα οποία στιχουργικά καταπιάνονται με θέματα όπως ο πόθος, οι ιδιοτροπίες, η πολιτική, ενώ άλλα ακούγονται ως κρυφές εξομολογήσεις της.
Ιδιαίτερα άξιο αναφοράς και το εισαγωγικό τραγούδι του album “Find True Love”, με την έμπνευση να έρχεται μέσα από την ταραχώδη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020. Τραγούδια τα οποία αναζητούν τις αναφορές τους στη φύση και στην αμερικανική επαρχία, με τους στίχους να αποτελούν μια μορφή ψυχοθεραπείας τόσο για την Μάντελεν Πέιρουξ, όσο και για τον ανυποψίαστο ακροατή. Όπως δηλώνει και η ίδια: «Έψαχνα την παρηγοριά στα αμερικάνικα τοπία. Το φανταζόμουν ως το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, εάν όντως υπάρχει ένα μέλλον για το οποίο αξίζει να ζήσεις»
Γεννημένη στην Αθήνα της Georgia το 1974, τόπο καταγωγής και των R.E.M. μεταξύ άλλων, η Μάντελεν Πέιρουξ μοίρασε τα παιδικά της χρόνια μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Αγάπησε από νωρίς την jazz και κυρίως την τραγουδίστρια Μπίλι Χόλιντεϊ, που παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιρροές της μαζί με τη σπουδαία Έλα Φιτζέραλντ. Άρχισε το τραγούδι στην ηλικία των 15 ετών και έγινε μέλος αρκετών τοπικών συγκροτημάτων όπως οι Riverboat Shufflers και οι The Lost Wandering Blues & Jazz Band. Απέκτησε εμπειρία μέσα από ευρωπαϊκές περιοδείες και αισθάνθηκε πανέτοιμη για τον πρώτο της δίσκο “Dreamland”, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1996 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.
Πολύ γρήγορα, θα άνοιγε τις συναυλίες των Σάρα ΜακΛάχλαν και Σεζάρια Εβόρα, ενώ επίσης θα εμφανιζόταν και σε κάποια από τα σπουδαιότερα jazz festivals παγκοσμίως. 26 χρόνια και 10 solo albums αργότερα, η Μάντελεν Πέιρουξ παραμένει τόσο Αμερικανίδα όσο και Γαλλίδα στη μουσική της προσωπικότητα, φέρνοντας με άνεση το retro στη νέα εποχή και έχοντας αποκτήσει εδώ και καιρό το προσωπικό της φωνητικό και καλλιτεχνικό στίγμα.
Στο νέο της album “Let's Walk”, η Μάντελεν Πέιρουξ αντλεί έμπνευση από σπουδαίους Αμερικανούς καλλιτέχνες, καθώς ένα έμπειρο αυτί ακούει στο υλικό της την επιρροή ενός Λέοναρντ Κόεν, ενός Μπομπ Ντίλαν, ενός Τομ Γουέιτς, ακόμα και του country ήρωα Hank Williams. Επίσης, μέσα από το «παιχνιδιάρικο» και σατιρικό “Et Puis”, θυμάται τα χρόνια της στο Παρίσι και το έθιμο των αστών να χαρίζουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους, μόλις αυτά ενηλικιωθούν. Ως άλλη Εντίθ Πιάφ στην ερμηνεία της μιλάει για την αδικία ενός συστήματος, την ίδια στιγμή που δηλώνει «ευλογημένα αγνωμονούσα» για το εν λόγω προνόμιο και έθιμο.
Το νέο 10o album της Μάντελεν Πέιρουξ έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ημέρες, μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Just One Recording Inc.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Φλόριαν Μικούτα μιλάει στην ATHENS VOICE για τις βαλκανικές ρίζες, τις σύγχρονες μουσικές επιρροές και την εμφάνιση του νέου του project στο Attica Roots Festival
Συναυλίες, σεμινάρια, μουσικοί περίπατοι και μια συγκινητική ιστορία 30 χρόνων
Eν μέσω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη Βρετανία
Το project των Damon Albarn και Jamie Hewlett παραμένει εντυπωσιακά relevant
Η ποπ σταρ επιστρέφει με ένα ανατρεπτικό κομμάτι και αποκαλύπτει το εξώφυλλο του άλμπουμ της
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η πρεμιέρα του νέου μουσικού φεστιβάλ
Με αφορμή την 25η Ιουνίου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά έγχρωμο το βίντεο του «All You Need Is Love» από το 1967
Μια ακόμα κορυφαία εμφάνιση που δεν θα μπορούσε να λείπει από το επετειακό Release Athens στην Πλατεία Νερού
Ο 77χρονος τραγουδιστής κάνει τουρνέ μαζί με τους Earth, Wind & Fire
Ν. Κακλαμάνης: «Σταύρο, η Ελλάδα, οι Έλληνες και η Τέχνη, σε ευγνωμονούν»
Μια μουσική γιορτή από την Κάτω Ιταλία και τη Μεσόγειο
Το κομμάτι εμπνέεται από τις ομώνυμες αποστολές της NASA του 1977
Οι αναρτήσεις της στο Instagram και η μεγάλη επιστροφή στη σκηνή
Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία, μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον γνωστό συνθέτη και ενορχηστρωτή
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
O μεγάλος παραγωγός έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών
Το έργο είναι του Γάλλου Philippe Pasqua με ύψος περίπου 7 μέτρων και βάρος περίπου 4,5 τόνων
Σπάνια όργανα του θρυλικού μουσικού βγαίνουν στο σφυρί στο Λονδίνο, με τιμές έως 150.000 λίρες
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.