- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ζήνων μιλάει για μία «Θλιμμένη Γοργόνα» και τη ζωή του
Δείτε το νέο του βιντεοκλίπ που μόλις κυκλοφόρησε
O ράπερ Ζήνων κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Θλιμμένη Γοργόνα» από τη νέα δισκογραφική του δουλειά «Ταξίδια».
Μετά τη «Δευτέρα», ο Ζήνων οπτικοποίησε ένα ακόμα τραγούδι από τη νέα δισκογραφική δουλειά του «Ταξίδια», επιλέγοντας τη «Θλιμμένη Γοργόνα» και τον Λευτέρη Πασαλίδη για τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ.
Η «Θλιμμένη Γοργόνα» είναι ένα αυτοβιογραφικό «σημείωμα» του Ζήνων από τον ίδιο προς τον κόσμο και με πρωταγωνίστρια τη Θεσσαλονίκη βρίσκει έναν από τους πλέον ιστορικούς MCs της ελληνικής hip hop σκηνής on camera μαζί με φίλους όπως ο ΛΕΞ, ο Filipone και ο DJ Squeezy Anks. Ταυτόχρονα, δίνοντας τα δικά του «σπέκια» στη street art σκηνή, μία νέα τοιχογραφία του καλλιτέχνη Apset δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη «Θλιμμένη Γοργόνα».
Σε μουσική παραγωγή του Asto Pasam, όπως και τα υπόλοιπα τραγούδια που απαρτίζουν τα «Ταξίδια», η «Θλιμμένη Γοργόνα» έρχεται με ώριμους στίχους και προσωπικές οπτικές που αψηφούν τα στερεοτυπικά ραπ αφηγήματα να δώσει πολλές εικόνες για τη Θεσσαλονίκη και τις διαδρομές του Ζ σε αυτή.
Από την πρώτη ρίμα «Το σποτ μας ανήκει, το κάνω σαλόνι» μέχρι τη δήλωση «δεν είμαι G, μα έχω σπέκια, σε όλη τη χώρα, σε όλα τα στέκια» ο Ζήνων κάνει για άλλη μια φορά ενήλικες τοποθετήσεις για τους δρόμους, το hip hop και όσα ο ίδιος εκπροσωπεί από τα τέλη των 90s.
Ο Ζήνων aka Λέρα, ο ανησυχαστικός rapper από τη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε στην ελληνική hip hop σκηνή το 1999 με το θρυλικό σχήμα Βόρεια Αστέρια από τη Βόρεια Ελλάδα, πρωτοστατώντας στη λεγόμενη «τρίτη γενιά του ελληνικού rap». Μέλος του crew 2G, της μεγάλης κοινότητας graffiti writers και skaters, υπήρξε ένας από τους πρώτους hip hop καλλιτέχνες που κυκλοφόρησε solo δίσκο, το ομώνυμο άλμπουμ «Ζήνων» το 2003. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Λόγια Μπραντό» το 2006 και «Άλλο slang και προφορά» το 2014. Γνωστός για το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και την αρθρωτική φωνητική του, ξεχώρισε γρήγορα για τους αστικούς ποιητικούς στίχους των τραγουδιών του που εξερευνούν τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τα σχέδια, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις των ανθρώπων στις σύγχρονες πόλεις. Στα ατμοσφαιρικά τραγούδια του φλερτάρει με την ιδέα του κινηματογραφικού περιβάλλοντος. Από τις πρώτες εκρηκτικές live εμφανίσεις στην Ελλάδα μέχρι εκείνες στη Γερμανία και τη Σλοβακία ή τη συμμετοχή του σε συναυλίες αλληλεγγύης, έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση για την αεικίνητη σκηνική παρουσία του και τον αυθορμητισμό του στην επικοινωνία του με τους θεατές. Εξερευνώντας διαρκώς τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και πιστεύοντας στην εξωστρέφεια του hip hop, πειραματίστηκε νωρίς με τα nu school beats και ανέπτυξε crossover συνεργασίες με ταλαντούχους παραγωγούς. To 2020 επέστρεψε με το πλατινένιο single «Kamikazi», ενώ τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο EP του με τίτλο «Ταξίδια».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν την επανεμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής
Eρμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι Handsome Molly
Ο νέος μουσικός μεγάλωσε στη χώρα μας αλλά πλέον ζει μόνιμα στη Βρετανία
Από γενιά σε γενιά, heavy metal is the law
Η ποπ σταρ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Ράντι Νιούμαν για ντουέτο του κλασικού τραγουδιού της ταινίας
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Mad About It», ο Ρομπέρτο Κούστας μιλά για τις δύο πατρίδες και τα πολλά ερεθίσματά του
Ο Blixa Bargeld μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο άλμπουμ «Rampen», τον αυτοσχεδιασμό, τη διαρκή μεταμόρφωση της μπάντας και την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο
Το νέο άλμπουμ του θρύλου των Beatles έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 του Ηνωμένου Βασιλείου
Δείτε τις επίμαχες σκηνές
Το βίντεο από τη στιγμή έγινε γρήγορα viral στο TikTok
Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
70.000 θεατές τον αποθεώνουν στο SoFi. Η Βρετανία τον απαγορεύει. Και οι δυο έχουν δίκιο
Η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα αναμένεται να γράψει ιστορία
Η εθνομουσικολόγος Νικολέττα Δημητρίου μιλά στην ATHENS VOICE για τον «Κύπριο βιολάρη», το ερευνητικό έργο που κατέγραψε τις ζωές των τελευταίων παραδοσιακών μουσικών της Κύπρου
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Η ταλαντούχος μουσικός μιλάει στην ATHENS VOICE για τον αυθορμητισμό και την ελευθερία του νέου της άλμπουμ
Ολλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.