- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Jon Hopkins μιλά για τον Brian Eno, τους Coldplay και τους Beach Boys
Λίγο πριν την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα για το πολυαναμενόμενο Sónar Αthens
O συνθέτης και παραγωγός Jon Hopkins μιλά στην Athens Voice λίγο πριν τη συμμετοχή του στο πρώτο Sónar Αthens Festival
Συνθέτης και παραγωγός. Με μια διευρυμένη παλέτα σε ένα ξεχωριστό πειραματικό ήχο με ambient, house, techno, electro, idm στοιχεία. Ξεχώρισε με το προσωπικό του άλμπουμ «Immunity» το 2013 ενώ είχε την τύχη να βρεθεί μαζί με τον καλό του φίλο Leo Abrahams δίπλα στον δάσκαλο Brian Eno γράφοντας άλμπουμ όπως το «Small Craft On A Milk Sea» και συνυπογράφοντας την παραγωγή στους Coldplay. Στις αρχές του 2018 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό «Singularity» με ambient techno μικρόκοσμο από ένα μακρινό μέλλον. Ο Jon Hopkins είναι ένα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στο πρώτο Sónar Athens Φεστιβάλ (11&12/10). Λίγο πριν το αυτοσχεδιαστικό όπως υποσχέθηκε dj show μιλά για τη συνεργασία του με τους Brian Eno και Coldplay και την αγαπημένη του δεκαετία που πηγαίνει πολύ πιο πίσω από ότι περιμέναμε.
DJ set
Για μένα είναι σημαντικό στις περιοδείες να υπάρχει ποικιλία. Βρίσκεσαι να παίζεις κάθε βράδυ το υλικό σου με ένα σταθερό setlist μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό με 30 χιλιάδες κόσμο οπότε ένα μικρότερο dj show σου δίνει περισσότερη ελευθερία. Μετά τα πρώτα δύο κομμάτια μπορείς να ακολουθήσεις το κοινό σε μια καινούργια κάθε φορά εμπειρία. Και σίγουρα είναι διαφορετικό από το πνευματικό ταξίδι των live show.
Αγαπημένη δεκαετία
Τα τέλη των sixties γιατί εκεί αναδύθηκε μια μαζική νεανική κουλτούρα για πρώτη φορά. Πάντα ήμουν φαν των Beach Boys και χθες τυχαία που μιλούσα με τον πατέρα μου έλεγε ότι πήγε να τους δει live και πόσο του άρεσαν. Μια ενδιαφέρουσα περίοδος αλλαγών με ένα καταπληκτικό soundtrack.
Συνεργασία με Brian Eno
Διαφορετική εμπειρία από ότι φαντάζεται κανείς. Είναι το αντίθετο της πρώτης εντύπωσης που έχεις για αυτόν ως έναν control freak καθηγητή του ήχου. Στην πραγματικότητα ακολουθεί το τυχαίο μέσα από πολυήμερους αυτοσχεδιασμούς και διαθέτει πολύ καλή κρίση. Δεν ακολουθεί συγκεκριμένες παραμέτρους και φόρμες αλλά το ένστικτο με απόλυτη μουσική ελευθερία.
H συνεργασία του ως παραγωγός στους Coldplay
Ειμαστε καλοί φίλοι και συνεργάτες. Δουλέψαμε σε 3 διαφορετικά άλμπουμ. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά το 2007 ακριβώς γιατί ήταν ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Ιδιαίτερα με το «Viva La Vida» όπου αν ακούσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει πολλές μουσικές ιδέες να συνυπάρχουν ηχητικά και αυτός ήταν άλλωστε ο ρόλος μου μαζί με τον Βrian.
Social Media
Έχουν μετατρέψει τον καθένα σε self-promoter. Mε τη σχετική μοναξιά αλλά και την θετική πλευρά της επικοινωνίας. Μπορώ για παράδειγμα αν κυκλοφορήσω ένα τραγούδι να ακουστεί πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Σε πολιτικό επίπεδο από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος της χειραγώγησης.
Next
Για το επόμενο σόλο άλμπουμ θα χρειαστεί καιρός γιατί συνηθίζω να κάνω ένα διάλειμμα μετά από κάθε κυκλοφορία. Έχω 4 events μέσα στον Ιανουάριο και μια μεγάλη περιοδεία τον Μάρτιο.
O Jon Hopkins παίζει την πρώτη μέρα του Sónar Athens, την ελληνική εκδοχή του πρωτοποριακού, διεθνούς φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και digital arts, με έδρα της Βαρκελώνη. Δείτε όλες τις πληροφορίες στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Οι κριτικές από την Αυστραλία μιλάνε ήδη για μία από τις καλύτερες περιόδους του γκρουπ
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Ποιες χώρες δίνουν «μάχη» για την πρωτιά
Ιστορική διάκριση για τη διάσημη τραγουδοποιό - Πλαισιώνει κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας μουσικής
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπερνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.