Παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τα 200 χρόνια από το σπουδαιότερο και ενδοξότερο γεγονός της νεοελληνικής Ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, με την επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για «μία έκθεση-σταθμό στο λαμπρό χρονικό αντίστοιχων πρωτοβουλιών της Βουλής των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας: «Η Βουλή δεν είναι μόνο ιστορικός θεματοφύλακας της μνήμης του Αγώνα.
Η Βουλή, το Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό δηλαδή σύστημα που εδώ μέσα στο βουλευτήριο εκδηλώνεται, είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια εκείνου του Αγώνα. Η μορφή της πολιτείας ήθελαν οι Αγωνιστές του ’21 να είναι ‘‘παραστατική’’, δηλαδή κοινοβουλευτική». Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «μαθαίνοντας από πού ξεκινήσαμε και πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε, καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, γιατί τον συγκρίνουμε με το δικό μας παρελθόν και τον καλούμε να στεριώσει το δικό μας παρόν και να είναι ο εαυτός μας αισιόδοξος για το δικό μας μέλλον».
Και επικαλούμενος τη ρήση του Κολοκοτρώνη στην περίφημη ομιλία του προς τους νέους «Εμείς σας ελευθερώσαμε, εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο» ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι με τέτοιο παρελθόν, με τέτοιες ρίζες, με τέτοια αγωνιστικότητα, σε ένα δύσκολο παρόν και με τέτοια βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον, θα μπορέσουμε και να ισάσουμε και να στολίσουμε αυτό τον τόπο».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την Έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς, όπως σημείωσε, «στην πολύτιμη, από κάθε άποψη, αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, περιλαμβάνονται έγγραφα στα οποία καταγράφεται η προσπάθεια του επαναστατημένου έθνους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να οικοδομήσει ένα κράτος φιλελεύθερο και δημοκρατικό». Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «η αναγκαιότητα θεμελίωσης συνταγματικής πολιτείας διατυπώθηκε από τους εξεγερμένους Έλληνες ήδη από τους πρώτους μήνες του Αγώνα», τονίζοντας ότι «στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστάτες αποτύπωσαν όλα όσα συγκροτούν και εγγυώνται την ενότητα και τη συνοχή του έθνους». Ανέφερε δε με έμφαση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη τη συμβολή τους, μελετούμε τα κείμενά τους και τιμάμε τους αγώνες τους».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επισήμανε πως «στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η επέτειος για να απαντήσουμε σε μια αντίστοιχη πρόκληση απολογισμού και οραματισμού». Η κ. Αγγελοπούλου προέτρεψε «να ξαναδούμε το παρελθόν μας στη συνθετότητά του, χωρίς αυταπάτες, παρωπίδες και εύκολες απλουστεύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να δώσουμε στον συλλογικό μας δεσμό μια νέα ανανεωμένη πνοή, αλλά και να επινοήσουμε τις ιδέες και τα πρακτικά σχέδια που θα κυοφορήσουν μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έκθεσης κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ενώ τους παριστάμενους ξενάγησε ψηφιακά στην έκθεση ο εκ των επιμελητών της κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης. Την εκδήλωση εγκαινίων και τους χώρους της έκθεσης κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκαν, τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, στην Έκθεση που αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. Επίσης, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Την πανηγυρική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η κ. Όλγα Γεροβασίλη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά, ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κ.Ο. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Αβδελάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κ.Ο. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Γιάνη Βαρουφάκη, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Μπούρας και Δημήτριος Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλης Μπαγιώκος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος –Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα– κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Andrey Maslov, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Patrick Maisonavve και η Πρέσβης της Πορτογαλίας –χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο– κυρία Helena Alexandra Andrade. Παρέστη επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση –μέγα χορηγού της έκθεσης– κ. Αντώνης Παπαδημητρίου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη.
Βίντεο – αφιέρωμα στην πρόσοψη της Βουλής
Από το βράδυ της Δευτέρας και για τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα προβάλλεται ανά ημίωρο, στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής, ένα δεκάλεπτο βίντεο με μορφές και σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης από τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου.
Λεπτομέρειες για την έκθεση
Η διάρκεια της έκθεσης θα επεκταθεί πέραν του επετειακού έτους προκειμένου να καταστεί δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι σπουδαστές του τόπου μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.