- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς το ADAF ζωντάνεψε την ιστορική Ζωφόρο στην Βουλή;
Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μας μίλησε για το 3D Projection Mapping που κόσμησε το βράδυ της Δευτέρας τη Βουλή των Ελλήνων
Μιλήσαμε με τον εμπνευστή και διοργανωτή του ADAF, Ηλία Χατζηχριστοδούλου για το 3D Projection Mapping που ζωντάνεψε την Ζωφόρο στη Βουλή των Ελλήνων.
Μπορεί η πανδημία να μας κράτησε μακριά από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, ωστόσο τα δρώμενα δεν σταμάτησαν στιγμή. Χθες, η Βουλή των Ελλήνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα τίμησε την Ελληνική Επανάσταση με τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Οι ιδιαίτερες καταστάσεις που ζούμε, απαιτούν όμως και ιδιόμορφες λύσεις και η έκθεση το βράδυ της Δευτέρας απέκτησε μορφή εικονικής πραγματικότητας και κόσμησε το ιστορικό κτίριο της Βουλής. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε η… συνήθως ύποπτη για τις εξαιρετικές δουλειές, ομάδα του ADAF (Athens Digital Arts Festival).
Το ADAF που πέρυσι διακρίθηκε με Gold & Platinum Award στα Lighting Awards 2020 και με τον τίτλο του «Organiser of the Year» στα Event Awards 2020, ανέλαβε να παρουσιάσει την ιστορική Ζωφόρο που υπάρχει στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλος στην Βουλή των Ελλήνων, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Το βράδυ της Δευτέρας η Βουλή φωτίστηκε με τις αναπαραστάσεις της Ζωφόρου μέσω ενός εντυπωσιακού projection mapping. Μια δουλειά μηνών, που όπως μας εξήγησε ο εμπνευστής και διοργανωτής του Athens Digital Art Festival, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αποτύπωσε, με τον απαιτούμενο σεβασμό, κάθε μια από τις 20 αναπαραστάσεις της Ανεξαρτησίας στη δυτική όψη του κεντρικού κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων. Πώς όμως πραγματοποιήθηκε αυτό το σπουδαίο έργο, ποιες οι δυσκολίες και τι είναι το πραγματικά ξεχωριστό σε όσα παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα; Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μας μίλησε για την ξεχωριστή εμπειρία της ομάδα του ADAF, που ξεπερνά τα βραβεία και τις τιμές.
Περίγραψε μας, με τα δικά σου λόγια, τι είδαν όσοι πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Δευτέρας;
Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν η προβολή του Projection Mapping της ιστορικής Ζωφόρου της Επανάστασης, που κοσμεί την αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο εσωτερικό της Βουλής των Ελλήνων. Αποτελεί ένα μέρος της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» που εγκαινιάζεται σήμερα. Η Ελευθερία αποτελεί τον νοηματικό πυρήνα της έκθεσης και κυρίαρχο σημείο της θα είναι η Ζωφόρος, μήκους 59 μέτρων με 20 ιστορικές αναπαραστάσεις. Πρόκειται για την πρώτη θεσμική αποτύπωση του αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία και απόψε με το Projection Mapping που δημιουργήσαμε με απόλυτο σεβασμό θα «βγάλουμε» την Ζωφόρο από την ιστορική αίθουσα, στη δυτική όψη του κεντρικού κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο θέλαμε να αναδείξουμε πέρα από τις 20 αναπαραστάσεις της Ανεξαρτησίας και 14 προσωπογραφίες αγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών που κοσμούν την Αίθουσα Υπασπιστών – ένα εικαστικό μνημείο που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς και είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία και τις χρήσεις του Κοινοβουλίου.
Στην αρχή της 3D περιήγησής μας, που διήρκησε 10 λεπτά, είδαμε την ελληνική σημαία και την ψηφιακή είσοδο στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο φινάλε, ένα απόσπασμα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», ενώ σεβόμενοι την ιστορικότητα του έργου την «ντύσαμε» με δικό μας, πρωτότυπο ήχο.
Το ADAF με μεγάλο σεβασμό ψηφιοποίησε και ένταξε σε μια 10λεπτη προβολή την Ζωφόρο που φιλοτεχνήθηκε κατά τα έτη 1842-43 με αναθέτη τον Βαυαρό βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ και σχεδιαστή τον επίσης Βαυαρό καλλιτέχνη, Ludwig Michael von Schwanthaler. Μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά παρακολουθήσαμε όλη την ιστορία της Ζωφόρου να ζωντανεύει κάνοντας παράλληλα και μια επεξήγηση.
Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο με την αναπαράσταση της Ζωφόρου;
Το να μπορέσουμε να αναπαραστήσουμε τη Ζωφόρο για να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή. Σε συνεργασία με την επιμελήτρια της Έκθεσης, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Μαρία Καμηλάκη και τον Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, κ. Θοδωρή Κουτσογιάννη και με την απαραίτητη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, δημιουργήσαμε για τις ανάγκες της ανάδειξης της ιστορικής Ζωφόρου την μεγάλου μεγέθους προβολή στην όψη της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα έργο με σημαντική δυσκολία κυρίως γιατί μιλάμε για ιστορικά έργα, τα οποία δεν έπρεπε να αλλοιωθούν στο ελάχιστο και ταυτόχρονα να γίνει πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.
Πες μας δυο λόγια για τον πρωτότυπο ήχο που δημιουργήσατε.
Με στόχο να μην παραποιήσουμε ούτε λίγο το ιστορικό έργο και να το δέσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτή η αξία του, δημιουργήσαμε πέρα από την παρουσίαση και έναν πρωτότυπο ήχο που να συνάδει με την ιστορικότητα του έργου και να ολοκληρώνει το οπτικοακουστικό αφήγημα. Δουλέψαμε πάνω στην λεπτομέρεια και μέσω του sound design, ολοκληρώσαμε τη δουλειά και σε αυτό το κομμάτι.
Τι θα θυμάσαι από αυτήν την μοναδική εμπειρία;
Την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλους αυτούς τους μήνες με την κ. Μαρία Καμηλάκη και τον Θοδωρή Κουτσογιάννη. Καταφέραμε το 2021 να δημιουργήσουμε με κόπο μηνών ένα έργο, που θα αποτυπωθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Όταν είδα το τελικό αποτέλεσμα στην πρόβα τζενεράλε, αισθάνθηκα γεμάτος με όλη τη δουλειά και αυτό που καταφέραμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.