- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΚΠΛΗΞΗ IX: Oι καλλιτέχνες στηρίζουν τους αστέγους της Αθήνας
Η δύναμη της τέχνης επιστρατεύεται ξανά για να αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο
Η δύναμη της τέχνης επιστρατεύεται ξανά για να αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Η καλλιτεχνική κοινότητα συσπειρώνεται για ακόμη μία χρονιά προκειμένου να υποστηρίξει τους αστέγους της Αθήνας και το έργο της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ μέσα από την «ΕΚΠΛΗΞΗ», την ετήσια έκθεση της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ.
Η ΕΚΠΛΗΞΗ είναι μια εικαστική γιορτή που αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της Σύγχρονης Τέχνης και μαζί τις κυρίαρχες εικαστικές τάσεις της εποχής. H πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2009 και, έκτοτε, περισσότεροι απο 2000 καλλιτέχνες απ΄όλον τον κόσμο έχουν στηρίξει την εκστρατεία, προσφέροντας τα έργα τους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας.
Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 300 μικρής διάστασης έργα, τα οποία διατίθενται έναντι του συμβολικού ποσού των 50€ για να μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, διεθνώς καταξιωμένοι, αλλά και ξένοι καλλιτέχνες. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα: η ταυτότητα του καλλιτέχνη είναι μυστική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά, ενθαρρύνοντας το κοινό να επιλέξει με μόνο γνώμονα το προσωπικό γούστο. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία ενισχύοντας τον σκοπό να αποκτήσουν ένα ήδη πολύτιμο έργο ή ένα που ίσως αποκτήσει μεγάλη αξία προσεχώς. Σίγουρα όμως θα αποκτήσουν ένα έργο που διάλεξαν επειδή τους αρέσει.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για αρχή να μελετήσουν τα έργα online στο artAZ και να σημειώσουν προκαταβολικά τους κωδικούς της επιλογής τους εδώ. Νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης. Μεταξύ 23-25 Νοεμβρίου 2018 η ΕΚΠΛΗΞΗ 9 θα μεταφερθεί στον χώρο «ΓΗ Κ44», για την ζωντανή έκθεση και την πώληση των έργων. Σημειώστε ότι τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της «ΕΚΠΛΗΞΗ 9» θα πραγματοποιηθεί σιωπηλή δημοπρασία έργων μεγαλύτερης διάστασης που παρουσιάζονται στην έκθεση. Η διαδικασία της δημοπρασίας είναι ανοιχτή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.
Στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα έκθεση των έργων του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω», που μόλις κυκλοφόρησε από την επιμελήτρια της «ΕΚΠΛΗΞΗ 9» Αλεξάνδρα Κολλάρου και τις εκδόσεις Key Books. Η συγγραφέας έχει μετατρέψει τις εικονογραφήσεις του βιβλίου σε πίνακες, οι οποίοι θα διατεθούν μέσα από ένα πρωτότυπο σύστημα, σαν εικαστικό παιχνίδι – ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει ότι θέλει για να τους αποκτήσει. Επίσης, για κάθε αντίτυπο του βιβλίου που θα διατεθεί στην έκθεση, οι εκδόσεις Key Books θα προσφέρουν 20% του ποσού για την υποστήριξη του σκοπού της ΕΚΠΛΗΞΗ 9.
Για τους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν την πρωτοβουλία, η εκστρατεία δέχεται συμμετοχές μέχρι την τελευταία στιγμή.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το www.artaz.gr/surprise για περισσότερες πληροφορίες.
Info: ΓΗ Κ44, Γκάζι, 23-25 Νοεμβρίου 2018.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.