Εικαστικα

O γύρος του κόσμου με το Φεστιβάλ Αθηνών

Summer in the City 2013

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 440
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43196-97121.jpg

Ένας γερμανικός θίασος, ένας Ισπανός και μια Γαλλίδα χορογράφοι και μια Αμερικάνα τραγουδίστρια συναντώνται με Έλληνες καλλιτέχνες.

Ένας γερμανικός θίασος, ένας Ισπανός και μια Γαλλίδα χορογράφοι, αλλά και μια Αμερικάνα τραγουδίστρια συναντώνται με Έλληνες καλλιτέχνες στις σκηνές του.


ΘΕΑΤΡΟ
Schaubühne - Τόμας Όστερμαϊερ / Ερρίκου Ίψεν, Ο εχθρός του λαού

n

Φωτό: Arno Declair

Το σταθερό πια ραντεβού του βερολινέζικου θεάτρου δίνεται φέτος με το κοινό του φεστιβάλ μέσω ενός σημαντικού έργου της παγκόσμιας δραματουργίας, που αν και γράφτηκε ενάμιση αιώνα πριν τα ερωτήματα που θέτει απηχούν ακόμα θέματα της επικαιρότητας – σύγκρουση της ηθικής με τα οικονομικά συμφέροντα. Στο τιμόνι του θιάσου της Schaubühne ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ. Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
3-5/7, Πειραιώς 260 (Η) €25, 20 (μειωμένο), 15 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Μαρία Πρωτόπαππα/ Ευριπίδη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι

n

«Θέλω. Αγαπώ. Διχάζομαι. Επιλέγω. Προδίδω. Θυσιάζω. Πληρώνω. Προχωρώ». Αυτά τα οκτώ ρήματα αποκαλύπτουν την προσέγγιση της σπουδαίας ηθοποιού, που εδώ υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία, στην τραγωδία του Ευριπίδη. Με μια διάθεση να αποκαλύψει το κρυμμένο μυστικό του μύθου, να λύσει το γρίφο και να βρει το ηθικό δίδαγμα. Παίζουν: Μ. Μαυροματάκης, Θ. Δήμου, Χρ. Μαξούρη, Γ. Περλέγκας κ.ά.
5&6/7, Πειραιώς 260 (Η) , €20, 15, 10 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


ΜΟΥΣΙΚΗ
Latinitas Nostra / Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε

n

Μια αντίστιξη. Από τη μία η συλλογή «Lachrimæ» του κατεξοχήν συνθέτη της ελισαβετιανής μελαγχολίας J. Dowland και από την άλλη η κοσμική οθωμανική μουσική «Le dérèglement de tous les sens». Τις ενώνουν οι διηγήσεις Άγγλων περιηγητών, αυτών που θα συναντήσουν στο Λεβάντε το(ν) Άλλο. Ένα μουσικό ταξίδι σε σύλληψη Ανδρέα Λινού και Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. 23/6, Πειραιώς 260 (Δ) €20, 15, 10, 10 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Συναυλία με την Πάτι Σμιθ και την μπάντα της

n

Φωτό: Steven Sebring

Σίγουρα ο προσδιορισμός «ιερό τέρας» της οφείλεται. Το ίδιο και «η ποιήτρια της μουσικής». Το όνομα και η μουσική της είναι άμεσα συνδεδεμένα με το punk, τη ροκ, την beat ποίηση. Μια διανοούμενη που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και αναγεννησιακός καλλιτέχνης. Στο κοίλο του Ηρωδείου θα αφήσει να ξεχυθεί η μουσική και τα τραγούδια (μεταξύ άλλων) του τελευταίου άλμπουμ της «Banga».
22/6, Ηρώδειο €50, 40, 30, 25, 20(Φ), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


ΧΟΡΟΣ
Compañia Antonio Ruz /Ojo

n

Φωτό: Pedro Arnay

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της χορογραφίας του Antonio Ruz, «Μάτι». Έξι χορευτές χάνονται και εμφανίζονται μπροστά στο κοινό προ(σ)καλώντας το βλέμμα μας. O Iσπανός χορευτής και χορογράφος δεν δίνει απλά μια σύγχρονη εκδοχή του φλαμένκο και σίγουρα δεν το αντιμετωπίζει ως φολκλορικό χορό. Ανοίγει τη... βεντάλια του αποκαλύπτοντας τη διαχρονική του γλώσσα. 14 & 15/7, Πειραιώς 260 (Η) Κανονικό: €20, 15 (μειωμένο), 10 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Ομάδα Χορού Μαγκί Μαρέν / Νocturnes

n

Φωτό: C. Ganet

Το σώμα και η ιστορία, η καταγωγή μας και η γλώσσα, η νύχτα και τα αδιέξοδα είναι εδώ στη χορογραφία της ριζοσπαστικής Μαγκί Μαρέν, που θυμίζει απομονωμένα στιγμιότυπα ενός ζωοτρόπιου, με το στημένο μαυροπίνακα να είναι το σημείο λεκτικής επικοινωνίας των χορευτών με τους θεατές. 22&23/6, Πειραιώς 260 (Η) €25, 20, 15 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Info: greekfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ