Χορος

Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει

Στάθης Λιβαθινός, .pelma.lia haraki, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Lucy Guerin, Νεσρίν Καζάνκαγια, θέατρο και χορός.

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 438
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
​"pelma.lia haraki / Τhe Shape of Necessity & Tune In" © PAVLOS VRIONIDES
​"pelma.lia haraki / Τhe Shape of Necessity & Tune In" © PAVLOS VRIONIDES

Ο Όμηρος, η Σμύρνη και η αποθέωση του σώματος.

Στάθης Λιβαθινός / Ομήρου, Ιλιάδα (ΘΕΑΤΡΟ)

n

© Ελίνα Γκιουνανλή

Σχεδόν ένας χρόνος προβών έδωσαν μια 5άωρη παράσταση πάνω στο ομηρικό έπος (μτφ. Δ. Μαρωνίτης), που παρουσιάζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά. Μια ευκαιρία για το σκηνοθέτη Στ.Λ. (και τους 15 ηθοποιούς) να θέσουν ερωτήματα που ποτέ δεν έπαψαν να μας απασχολούν: Τι είναι σήμερα ηρωισμός και ποιος θεωρείται ήρωας; Πώς υπερασπιζόμαστε την εξουσία και πώς αντέχουμε την απώλεια; Με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε το θυμό, την αγάπη, το νόστο;
4-8/6, 20.00, Πειραιώς 260
(Δ) €25, 20 (μειωμ.), 15 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


.pelma.lia haraki / Τhe Shape of Necessity & Tune In (ΧΟΡΟΣ)

n

© Harry Antoniades

Με εκθειαστικές κριτικές από τις εμφανίσεις σε Βέλγιο, Κύπρο, Ολλανδία, Καλαμάτα, Ιρλανδία και Γερμανία («αριστούργημα», «δέος» κ.ά.) έρχεται το σόλο της χορογράφου Λίας Χαράκη «Tune In» για να αποδείξει το πώς η κίνηση και μόνο μπορεί να προκαλέσει συναίσθημα. Θα παρουσιαστεί μαζί με τη χορογραφία της «The Shape of Necessity». Σεξουαλικά στερεότυπα και αισθησιασμός φλερτάρουν μέσα από την αθωότητα που προβάλλουν τα γυμνά σώματα των δύο χορευτών.
7&8/6, 21.00, Πειραιώς 260
(Ε) €15, 10 (μειωμ.), 5 (Φ/+65/Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Δημήτρης Παπαϊωάννου / Πρώτη Ύλη (ΧΟΡΟΣ)

n

© Μίλτος Αθανασίου

Δεν επέστρεψε ίδια για να συναντήσει τους θεατές που δεν μπόρεσαν να τη δουν πέρυσι (sold out όλες τις ημέρες), μαζί με καινούργιους, αλλά μετεξελιγμένη – πιο απογυμνωμένη και ωμή. «Άφησα την αριστοτελική λογική της προηγούμενης παράστασης και μεταφέρθηκα πιο κοντά στον Τσαρούχη και τον Φράνσις Μπέικον με αυτή» είπε ο Δ.Π. Στο πλευρό του πάνω στη σκηνή έχει καινούργιο χορευτή, τον Μιχάλη Θεοφάνους.
1/6-23/6, 27/6-14/7 (εκτός Δευτ., Τρ., Τετ.), 21.00, Πειραιώς 260
(Α) €25, 20 (μειωμ.), 15 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Lucy Guerin / Untrained (ΧΟΡΟΣ)

n

©Julieta Cervantes

Η χορογραφία της Aυστραλέζας χορογράφου L.G. δεν είναι καθόλου «ανεκπαίδευτη», φέρνοντας στη σκηνή δίπλα σ’ ένα ζευγάρι επαγγελματιών χορευτών ένα ζευγάρι χωρίς χορευτική παιδεία. Έχει στόχο. Να δείξει πώς θα επηρεάσει το ένα ζευγάρι το άλλο. Να μας αποκαλύψει πώς μια τέτοια συνέργεια επηρεάζει την προσωπικότητά των χορευτών. Μια απλή ιδέα, άμεση και με χιούμορ, που εκθειάζει τη φυσικότητα ενώ φλερτάρει με τον αμερικάνικο μεταμοντέρνο χορό του ’60.
1&2/6, 21.00, Πειραιώς 260
(Η) € 15, 10 (μειωμ.), 5 (Φ/+65/Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Θέατρο Πέρα / Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir (ΘΕΑΤΡΟ)

n

©Mehmet Aslan

Οι μνήμες μιας κοσμοπολίτικης Σμύρνης. Οι μνήμες ενός πολέμου που χώρισε ανθρώπους, κατέστρεψε όνειρα, διέλυσε οικογένειες – όλες «φορτωμένες» σε ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που ακούγονται στο σπίτι της ελληνοτουρκικής οικογένειας Βλαστού. Ένα έργο γραμμένο (και σκηνοθετημένο) από τη Νεσρίν Καζάνκαγια, με δέκα ηθοποιούς να ζωντανεύουν τη ζωή από τους χρόνους μιας πόλης που κανείς δεν θέλει να ξεχάσει.
5&6/6, 21.00, Πειραιώς 260
(Η) € 20, 15 (μειωμ.), 10 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)


Info: greekfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ