Χορος

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανεβάζει τους παλμούς

Πώς μπορεί να αποδοθεί χορογραφικά η συνάντηση ζωντανών και νεκρών, ορατών και αοράτων;

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 439
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Φεστιβάλ Αθηνών ανεβάζει τους παλμούς © Herman Sorgeloos
© Herman Sorgeloos

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών: mουσική και χορός, κλασικό και μοντέρνο, κολεκτίβα και ορχήστρα, performers και σολίστ.

ΧΟΡΟΣ

Peeping Tom / A` Louer / Ενοικιάζεται
Όποιος έχει δει παράστασή της δύσκολα την ξεχνά. Γιατί η χοροθεατρική κολεκτίβα από το Βέλγιο ιντριγκάρει με τη θεματολογία της, ενθουσιάζει με την αισθητική των παραστάσεών της. Πίσω από κόκκινες κουρτίνες, μέσα σε ατμόσφαιρα βωβού κινηματογράφου, ζωντανεύουν στο «Ενοικιάζεται» αναμνήσεις, παραισθήσεις και εφιάλτες, κρατώντας για τους θεατές το ρόλο του «ηδονοβλεψία».
12-14/6 , Πειραιώς 260
(Δ) €25, 20(μειωμένο), 15 (Φ/+65), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)

Κατερίνα Παπαγεωργίου / Oh! Deep sea-corpus III
Είναι η ολοκλήρωση των χορογραφιών της Κ.Π. (τα τελευταία χρόνια υπογράφει τις δουλειές της ως Kat Va΄lastur) πάνω στην Οδύσσεια. Όχι, δεν πρόκειται για μια χορογραφημένη απόδοση του ομηρικού έπους· είναι ένα πρόσχημα για να θέσει η χορογράφος ερωτήσεις πάνω στο χρόνο και στην ανθρώπινη ύπαρξη. Εδώ, καταπιάνεται με την 11η ραψωδία (Νέκυια). Πώς μπορεί να αποδοθεί χορογραφικά η συνάντηση ζωντανών και νεκρών, ορατών και αοράτων; Πώς τα σώματα των τεσσάρων performers θα αποδώσουν ταυτόχρονα τη ροή και την ακινησία;
10 & 11/6, Πειραιώς 260
(Η), €15, 10(μειωμένο), 5(Φ/+65/ΑΜΕΑ)

Λενιώ Κακλέα / arranged by date
Στο Φεστιβάλ φέρνει τη νέα της χορογραφία μετά από μια στάση στο Παρίσι. Η έμπνευση ήρθε από την καθημερινότητά της/καθημερινότητά μας. Κάπου, μια στιγμή, ξέχασε τον κωδικό πρόσβασης στην κάρτα της. Αυτό το αμελητέο συμβάν έδωσε μια χορογραφία πάνω στο φανταστικό και το πραγματικό. Ένα σόλο αναζήτησης για το ρόλο της μνήμης στην αυτοματοποιημένη κοινωνία μας.
12 & 13/6, Πειραιώς 260
(Ε) €15, 10(μειωμένο), 5(Φ/+65/ΑΜΕΑ)

ΜΟΥΣΙΚΗ

MusicAeterna - Θεόδωρος Κουρεντζής / Έργα Μπάρτοκ, Προκόφιεφ
Για τους φίλους της κλασικής μουσικής είναι βέβαιο πως η ανακοίνωση της εμφάνισης της ορχήστρας σολιστών MusicAeterna στο Φεστιβάλ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Γιατί στους μουσικούς της συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους σπουδαιότερους σολίστες της Ρωσίας. Θα τη διευθύνει ο δημιουργός της Θεόδωρος Κουρεντζής, που με τον Αλεξάντερ Μέλνικοφ στο πιάνο είναι, αν κάνουμε μια κινηματογραφική αναγωγή, ανάλογοι του Μάρτιν Σκορσέζε και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για ορχήστρα, το S 116 του Béla Bartόk και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 26 του Σεργκέι Προκόφιεφ.
10/6, 20.00, ΟΜΜΑ (Αίθουσα Λαμπράκης)
€40 (VIP), 30, 20, 15, 10(Φ), 5 (Άνεργοι/ΑΜΕΑ)

greekfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ