Εικαστικα

Μιχάλης Κατζουράκης

H πολυδιάστατη καλλιτεχνική πρακτική ενός εμπνευσμένου εικαστικού

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20777-50842.jpg

Χρώμα, φαντασία, σχεδιαστική αρετή στο δημόσιο χώρο αλλά και σε ιδιωτικά μέρη που μαρτυρούν την πολυδιάστατη καλλιτεχνική πρακτική ενός εμπνευσμένου εικαστικού. Εκδοτήρια του σταθμού Πανόρμου στο Μετρό της Αθήνας, εστιατόρια προσωπικού του εργοστασίου «Hoechst», οι τοίχοι των ιστορικών στούντιο ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, πρωτότυπα διαχωριστικά χώρου σε τραπεζικά κτήρια, συνθέσεις για κρουαζιερόπλοιο.

Τα πιο σημαντικά site specific δημιουργήματα του εικαστικού Μιχάλη Κατζουράκη από το 1970 έως σήμερα αποτελούν το θεματικό αντικείμενο της έκθεσης «Έργα για συγκεκριμένους χώρους» που από τις 15 Μαρτίου έως τις 29 Απριλίου παρουσιάζονται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στη Βίλα Καπαντζή. Σαράντα πέντε φωτογραφίες των έργων αυτών, στην πλειονότητά τους τοιχογραφίες, δάπεδα και οροφές για εσωτερικούς χώρους, πλαισιώνονται με σχέδια, μακέτες, αφαιρετικά γλυπτά και πίνακες που είτε συγγενεύουν εννοιολογικά είτε αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία τους.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1933, ο Μιχάλης Κατζουράκης σπούδασε ζωγραφική με τον André Lhote, και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι. Η δύναμη της γεωμετρίας σε τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, η δημιουργική παρέμβαση που αναμορφώνει το χώρο που μας περιβάλλει, η συνεπής καλλιτεχνική πορεία δεκαετιών σε μια ολοκληρωμένη έκθεση που μπορείς να επισκεφτείς επενδύοντας το χρόνο σου δημιουργικά. Είσοδος ελεύθερη, ευκαιρία ανεκτίμητη.

Info: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00

ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Β. Όλγας 108, 2310 295170-1

www.miet.gr

n

Εργοστάσιο Hoechst, 1970. Καφετέρια. Στοιχεία από πολυστερίνη, 3 x 13μ.


image

Εργοστάσιο ΑΠΚΟ Θηβών, 1972. Καφετέρια.Στοιχεία από πολυστερίνη.


image

MV Golden Odyssey, 1974. Κεντρικό εστιατόριο.Χειροποίητες κεραμικές πλάκες.


image

MV Golden Odyssey, 1974. Φουαγιέ κεντρικής εισόδου.Καθρέφτης με διαφανή χρώματα.


n

Αττικό Μετρό, Σταθμός Πανόρμου, 2005.Εκδοτήρια εισιτηρίων, οροφή.Πανό από ανοξείδωτο καθρέφτη, νέον.


Κεντρική φωτό: MV Golden Odyssey, 1974. Κλιμακοστάσιο πλώρης. Πανό από φορμάικα.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ