Εικαστικα

Μάρκος Σγάντζος

Η τέχνη του δρόμου σε μερικά κλικ

114854-718303.jpg
Μαρίνα Μαρκαντώνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20983-51226.jpg

Ο Μάρκος Σγάντζος, επίκουρος καθηγητής ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, αφήνει προσωρινά τα βιβλία ιατρικής και αναλαμβάνει χρέη φωτογράφου.

Καθώς κυκλοφορείς στους δρόμους της Αθήνας (αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις) σίγουρα θα σου έχουν τραβήξει την προσοχή μερικές γωνίες της πόλης λίγο διαφορετικές, πιο φωτεινές, πιο χρωματιστές. 

Σε μια βδομάδα όμως ξαναπερνάς από εκεί και κάτι έχει αλλάξει. Αναζητάς με το βλέμμα σου εκείνο το σημείο που την προηγούμενη φορά σε έκανε να χαμογελάσεις, να νευριάσεις, να σκεφτείς, αυτό που κάτι σου μετέφερε.

Μετά από λίγο συνειδητοποιείς πώς η απόδραση στην άγρια ζούγκλα, ο τεράστιος ελέφαντας που άρπαζε το παγωτό χωνάκι, το «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και οτιδήποτε είχες δει έχει χαθεί κάτω από έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο ή την κακοκολλημένη αφίσα του χαμογελαστού πολιτικού.

Αυτά τα εφήμερα έργα με το κοινό των χιλιάδων ανθρώπων, τα έργα του Stencil Graffiti, της «αστικής» τέχνης του δρόμου και τα μηνύματα που μεταφέρουν, ανακάλυψε και αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Μάρκος Σγάντζος.

Στιγμές καθημερινών διαδρομών, ξεχωριστής σημασίας για τον καθέναν μας, που τις αξιολογεί ο χρόνος που τους αφιερώνουμε, το αίσθημα του βήματος μας.

Ένα πινέλο, ένα κομμάτι χαρτόνι, ένα κοπτικό εργαλείο, αρκετή μπογιά και το ταλέντο του είναι αρκετά σε έναν street artist για να μεταφέρει ένα έργο τέχνης στον δρόμο.

Μπορεί όμως μέσα από μια φωτογραφική μηχανή η τέχνη του δρόμου να «στριμωχτεί» σε μια γκαλερί; Ο Μάρκος Σγάντζος το κάνει στην έκθεση «Όλα είναι στιγμές!».

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ακόμα και ο σημαντικότατος street artist Bansky έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολλούς μεγάλους χώρους τέχνης.

Ως 31/3, Black Duck, Χρήστου Λαδά 9α, 210 3234760.

n 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ