Όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Οι πρώτες ρίζες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης χρονολογούνται από το 1866 στο Παρίσι της Γαλλίας, όταν μια ομάδα Αμερικανών συμφώνησε να δημιουργήσει ένα «εθνικό ίδρυμα και γκαλερί τέχνης» για να φέρει την τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στον αμερικανικό λαό. Ο δικηγόρος John Jay, ο οποίος πρότεινε την ιδέα, προχώρησε γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδίου μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Γαλλία. Υπό την προεδρία του Jay, το Union League Club στη Νέα Υόρκη συσπείρωσε πολιτικούς ηγέτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συλλέκτες έργων τέχνης και φιλάνθρωπους για τον σκοπό αυτό.

Εξωτερική άποψη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης
Η ιστορία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης © Clay LeConey/ Unsplash

Στις 13 Απριλίου 1870, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ιδρύθηκε και άνοιξε για το κοινό στο κτίριο Dodworth στο 681 Fifth Avenue, κοντά στο σημερινό MOMA. Στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το Μουσείο απέκτησε το πρώτο του αντικείμενο, μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Το 1871, 174 ευρωπαϊκοί πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων έργα των Anthony van Dyck, Nicolas Poussin και Giovanni Battista Tiepolo, εισήλθαν στη συλλογή.

A World of Art: The Metropolitan Museum of Art

Το 1880 το ΜΕΤ μετακόμισε εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο Central Park. Η είσοδός του (5η Λεωφόρος) πήρε την τελική της μορφή το 1926.

Οι αρχιτέκτονες Calvert Vaux και Jacob Wrey Mould σχεδίασαν το αρχικό κτίριο σε γοτθικό ρυθμό Ruskinian, η δυτική πρόσοψη του οποίου είναι ακόμη ορατή στην πτέρυγα Robert Lehman. Το κτίριο έχει έκτοτε επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και οι διάφορες προσθήκες -που χτίστηκαν ήδη από το 1888- περιβάλλουν πλέον πλήρως την αρχική δομή.

Behind the Scenes: The Working Side of the Museum, 1928 (excerpts)

Ο Brian Cha, ένας πρώην ασκούμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού του Μουσείου, δημιούργησε ένα μικρό animation σχετικά με τις πολλές αλλαγές που έγιναν στην αρχιτεκτονική με τα χρόνια MET.

The Metropolitan Museum of Art: Architecture Chronology