Πολιτισμος

Κονιόρδου: H Ελλάδα χάρη στον πολιτισμό της αντιστέκεται δυναμικά

Η υπουργός Πολιτισμού υπερασπίζεται την απόφαση του ΚΑΣ για το αίτημα του οίκου μόδας Gucci 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341154-709542.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ για το αίτημα διάθεσης της Ακρόπολης σχολίασε σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto» η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

«Η Ελλάδα, ακριβώς χάρη στον πολιτισμό της, αντιστέκεται δυναμικά», δηλώνει.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η μάχη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπουργός Πολιτισμού τονίζει: «Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα- ενός μνημείου μοναδικού στον κόσμο- δεν μπορεί, σίγουρα, να σταματήσει. Είναι κάτι που κάθε νέα γενιά και κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά. Τώρα, πλέον, δεν πρόκειται μόνον για ελληνικό αίτημα, από την στιγμή που υπάρχουν είκοσι πέντε επιτροπές σε όλο τον κόσμο που δίνουν μάχη για αυτή την ορθή διεκδίκηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μνημείο αυτό είναι το έμβλημα των ιδρυτικών αξιών της Δημοκρατίας, του Διαλόγου και της Ελευθερίας».

Αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ, που δεν διέθεσε την Ακρόπολη για επίδειξη μόδας, η Λυδία Κονιόρδου υποστηρίζει στην ιταλική εφημερίδα ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο στον κόσμο.

«Δεν πρόκειται μόνον για εθνική υπερηφάνεια. Συμφωνώ πλήρως με την απόφαση, η οποία ελήφθη από το ΚΑΣ, διότι πρόκειται για το μνημείο σύμβολο της Δημοκρατίας. Είμαστε υποχρεωμένοι, κατά συνέπεια, να διατηρήσουμε ακέραια τη συμβολική του αξία. Σεβόμαστε τον οίκο, αλλά του προτάθηκαν ως εναλλακτική άλλα μνημεία που απέρριψε».

Ερωτηθείσα από την ιταλική εφημερίδα για το πώς σχολιάζει τη φράση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, ότι «με τον πολιτισμό δεν τρως», η Λυδία Κονιόρδου απάντησε: «Διαφωνώ ριζικά. Εδώ και σαράντα χρόνια γυρίζω την Ελλάδα και διαπιστώνω τις μεγάλες αλλαγές, στις τοπικές κοινωνίες, μετά την αναστήλωση των μνημείων, των θεάτρων. Θα ήταν αρκετό, ως παράδειγμα, εκείνο της Επιδαύρου. Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ο τουρισμός και η οικονομική ανάπτυξη. Και εκτός αυτού, οι νέοι νιώθουν ότι παρελθόν και μέλλον είναι στενά συνδεδεμένα. Σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών και ανακατατάξεων, μόνον ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει στα αποτελέσματα αυτά».

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο θάνατο του μεγάλου εικαστικού, Γιάννη Κουνέλλη σημειώνοντας πω «πρόκειται για καλλιτέχνη με έργα που φιλοξενούνται σε όλο τον κόσμο.Και το σύνολο του έργου του, όπως έλεγε και ο ίδιος, επηρεάσθηκε σημαντικά από την κληρονομιά του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού» και πρόσθεσε ότι: «Mε την έντονη δημιουργικότητά του, κατάφερε να ενώσει τις δυο χώρες μας».

«Θα ήθελα να τους πω ότι η Ελλάδα, ακριβώς χάρη στον πολιτισμό της, αντιστέκεται δυναμικά. Η κούραση υπάρχει και είναι αναμφίβολο, αλλά όποιος παράγει πολιτισμό συνεχίζει να μάχεται και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς» απαντά σε ερώτηση για το ποιο μήνυμα στέλνει στα «γεράκια της λιτότητας».

«Το κλείσιμο πολλών ιστορικών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων μας προκαλεί πραγματικό πόνο, διότι είναι κάτι που κάνει την γλώσσα και την ύπαρξή μας πιο φτωχές. Ζητούμε να υιοθετηθεί η ενιαία τιμή για τα βιβλία, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βοηθήσει πολύ τον τομέα αυτό, τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρούς εκδοτικούς οίκους. Δεν πρόκειται μόνον για θέμα χρημάτων, αλλά και να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ελεύθερη δημιουργικότητα, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θυσιαστεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» προσθέτει.

«Πρέπει να πολεμήσουμε τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία θα ήθελαν να επιβάλουν μια ισχυρότατη ισοπέδωση ιδεών και προσδοκιών. Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την πραγματική ισονομία, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, και τη μετάβαση σε μια νέα φάση στην οποία η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει διεθνείς προκλήσεις» υποστηρίζει.

«Ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε επέτρεψε την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, στον οποίο βασιζόταν η ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να ξαναβρούμε μια ισορροπία. Πρόκειται για μακρά και δύσκολη πρόκληση και ξέρουμε ότι εξαιτίας λαθών του παρελθόντος, όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αμέσως. Αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες, με την σωφροσύνη τους το καταλαβαίνουν» καταλήγει .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ